ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιες τροφές δεν πρέπει να ζεσταίνεις στον φούρνο μικροκυμάτων; Κινδυνεύεις!

Εκτός κι αν θέλεις να γίνει χαμός στην κουζίνα σου, πρόσεξε πολύ καλά τι ζεσταίνεις στον φούρνο μικροκυμάτων.
3
'
φούρνος μικροκυμάτων φαγητό istockphoto

Ίσως έχεις ακούσει τον περιβόητο μύθο για τους φούρνους μικροκυμάτων ότι προκαλούν καρκίνο. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει σύμφωνα με τον FDA και τον ΠΟΥ. Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν μια μορφή μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με συχνότητα υψηλότερη από τα συνηθισμένα ραδιοκύματα αλλά χαμηλότερη από την υπέρυθρη ακτινοβολία (οι υπεριώδεις ακτίνες που απορροφάς το καλοκαίρι κατά την ηλιοθεραπεία ή οι ακτίνες Χ της ακτινογραφίας είναι επικίνδυνες), για να ζεστάνουν τα τρόφιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν τα τρόφιμα ραδιενεργά! Τα μικροκύματα θερμαίνουν τα τρόφιμα προκαλώντας δόνηση των μορίων του νερού. Όμως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων.  Έτσι, πριν μαγειρέψεις ή ζεστάνεις σε αυτόν, να έχεις κατά νου τις ακόλουθες τροφές που μπορεί να εκραγούν, να καούν ή να αλλοιωθούν.

Διάβασε: Tα 15 καλύτερα σνακ που μπορείς να φας αργά το βράδυ

1 Καρότα

Βάζοντας καρότα στον φούρνο μικροκυμάτων θα δεις σπινθήρες να παράγονται από την αντίδραση του φούρνου μικροκυμάτων με τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν. Τα καρότα περιέχουν μέταλλα από το έδαφος που ενδέχεται να προκαλέσουν σπινθήρες.

2 Ολόκληρα αυγά

Μη βάζεις ολόκληρα αυγά με το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί τα βραστά αυγά εκρήγνυνται όταν ψηθούν στα μικροκύματα. Μάλιστα, η έκρηξη συνήθως συμβαίνει αφού το αυγό ψηθεί στα μικροκύματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σκάσει όταν είναι στο πιάτο σου ή ακόμα και στο στόμα σου όταν δαγκώνεις την πρώτη μπουκιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η πίεση από τον ατμό που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του αυγού μετατρέπει ένα φαινομενικά αθώο σνακ σε μια ωρολογιακή βόμβα.

3 Αλλαντικά

Τα επεξεργασμένα αλλαντικά λόγω των πολλών χημικών και συντηρητικών που περιέχουν είναι επικίνδυνα για την υγεία σου. Ακόμη χειρότερα όταν τα ψήνεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεις, αποθηκεύεις και ξαναζεσταίνεις το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs), τα οποία είναι πιο επιβλαβή για τα αρτηριακά κύτταρα από την καθαρή χοληστερόλη και συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα λουκάνικα, το μπέικον και το ζαμπόν στο φούρνο μικροκυμάτων είχαν υψηλότερη παραγωγή COPs, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος.

Εικόνα
istockphoto

4 Καυτερές πιπεριές

Το ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων όχι μόνο θα έχει ως αποτέλεσμα ένα λαχανικό να καπνίζει, αλλά και πιθανώς να τα ανάψει! Η καψαϊκίνη - η χημική ουσία που δίνει στις πιπεριές καυτερή γεύση - απελευθερώνεται σταδιακά στον φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, όταν ανοίξεις το φούρνο, η καψαϊκίνη θα απελευθερωθεί στον αέρα, προκαλώντας τσούξιμο στα μάτια και «κάψιμο» στο λαιμό σου.

5 Μία κούπα με νερό

Και πάλι, αν και δεν είναι απόλυτος κανόνας, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική όταν το νερό στο φούρνο μικροκυμάτων υπερθερμανθεί. Εάν φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, η μετακίνηση και η αφαίρεση του φλιτζανιού από το φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει έκρηξη του καυτού νερού που βράζει, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμό.

6 Κόκκινη σάλτσα ζυμαρικών

Θέλεις να ζεστάνεις τα ζυμαρικά που περίσσεψαν χθες το βράδυ, οπότε βάζεις ένα μπολ με σάλτσα ντομάτας στο φούρνο μικροκυμάτων για τη ρίξεις πάνω από τα ζυμαρικά. Και μετά ακούς ένα πλαφ-πλοφ-πλαφ και ο φούρνος μικροκυμάτων καλύπτεται με πιτσιλιές κόκκινης σάλτσας. Αυτό συμβαίνει επειδή η παχύρρευστη σύσταση της σάλτσας ντομάτας καθιστά δύσκολη την κίνηση των σωματιδίων, έτσι η πίεση ατμού συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια μέχρι να εκραγεί τελικά για να απελευθερώσει τον ατμό, κάνοντας τη σάλτσα να πιτσιλάει παντού. Καλύτερα να ζεστάνεις τη σάλτσα στο μάτι της κουζίνας, όπου μπορείς να την ανακατεύεις συνεχώς καθώς ζεσταίνεται και απελευθερώνεται έτσι ο ατμός και η πίεση.

Δες κι αυτό: Γιατί φουσκώνεις μετά το φαγητό;

7 Μπρόκολο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture, δεν πρέπει το μπρόκολο να μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων.  Σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς μεθόδους μαγειρέματος κολο, ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει πολύ περισσότερα από τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους (αν και για τα περισσότερα λαχανικά δεν ισχύει αυτό αλλά το αντίθετο: τα διατηρεί). Προτίμησε να μαγειρέψεις το μπρόκολο στον ατμό για να διατηρηθούν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά του.

8 Σταφύλια

Τα σταφύλια παρόλο που περιέχουν κυρίως νερό, μπορούν να αναφλεγούν όταν ψηθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Βίντεο με σταφύλια που εκτοξεύουν άσπρο-καυτό, πύρινο πλάσμα (ναι, πλάσμα) έχουν γίνει viral στο Διαδίκτυο. Ενώ τα σταφύλια εκρήγνυνται όταν ψήνονται στα μικροκύματα, οι σταφίδες φέρεται να «καπνίζουν». Πιθανότατα αυτό σχετίζεται με τις υψηλές ποσότητες σακχάρων που περιέχουν τα σταφύλια. Αφού λιώσει η ζάχαρη, αρχίζει γρήγορα να δημιουργεί καπνό.

9 Κατεψυγμένο κρέας

Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για την απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος μπορεί να είναι γρήγορη και εύκολη, αλλά η ανομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό ψήσιμο σε ορισμένες περιοχές ενώ άλλες να παραμείνουν κατεψυγμένες. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να αναπτυχθούν στις περιοχές που αφήνονται κρύες, καθιστώντας τα πιθανές πηγές ασθενειών. Καλύτερα ακολούθησε την παραδοσιακή μέθοδο απόψυξης των κατεψυγμένων κρεάτων, βάζοντας τα στη συντήρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας—αξίζουν τον επιπλέον χρόνο.

10 Μητρικό γάλα

Μερικές νέες μαμάδες ψύχουν το μητρικό τους γάλα και το ξεπαγώνουν όταν χρειάζεται. Αυτή η κοινή και βολική τακτική μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και συνήθως είναι απολύτως ασφαλής, εκτός εάν χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων για να ξεπαγώσουν το γάλα. Ο φούρνος μικροκυμάτων τείνει να θερμαίνει το γάλα του μωρού άνισα, με αποτέλεσμα (συχνά μη ανιχνεύσιμα) «καυτά σημεία» που μπορεί να ζεματίσουν το στόμα και το λαιμό του μωρού. Ο FDA προτείνει να ζεσταίνεις το μητρικό γάλα σε ζεστό νερό ή με τη μέθοδο μπεν μαρί, ανακινώντας πάντα το μπιμπερό και δοκιμάζοντας το στο εσωτερικό του καρπού σου.

Δες ακόμη: 4 διάσημες Ελληνίδες που στηρίζουν τον θηλασμό

11 Ψωμί

Εάν πεινάς, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια φέτα ζεστό ψωμί με λίγο λιωμένο τυρί, αλλά αν ζεστάνεις το ψωμί σου στο φούρνο μικροκυμάτων θα το μετανιώσεις. Αυτό το τέλειο σνακ θα γίνει πέτρα που ούτε το λιωμένο τυρί δεν θα το διορθώσει και, περιττό να πούμε, δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να το κάνετε αυτό σε κανένα κομμάτι ψωμί. Το ψωμί γίνεται έτσι λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν η γλουτένη, το άμυλο και η ζάχαρη όταν θερμαίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων και μετά κρυώνει. Έτσι, όταν κρυώνει το ψωμί γίνεται πολύ σκληρό.

12 Οτιδήποτε έχει ξαναζεσταθεί

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να τηρείς. Ένα πράγμα που σίγουρα δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων είναι οτιδήποτε έχει ξαναζεσταθεί μερικές φορές πριν. Σύμφωνα με τον FDA, το φαγητό που περίσσεψε μπορεί να μείνει στο ψυγείο για έως και τέσσερις ημέρες, αλλά κάθε φορά που ξαναζεσταίνεις και κρυώνεις αυτό το φαγητό, μειώνεις την ποιότητά του και αυξάνεις την ανάπτυξη των μικροβίων.

Με πληροφορίες από Harvard Health Publishing και World Health Organization 

Διάβασε περισσότερα: Χρησιμοποίησε έξυπνα το ψωμί που έχεις για πέταμα
 

Αγαπημένο