ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιες τοξικές ουσίες περιέχουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια;

Ίσως χρειαστεί να είσαι προσεκτική φέτος με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σου. Γιατί; Επειδή υπάρχουν κάποιες χημικές ουσίες στη γιορτινή γιρλάντα που στέκονται πάνω από το κεφάλι σου!
1
'
χριστουγεννιάτικα στολίδια και τοξικές ουσίες istockphoto

Ας είμαστε ρεαλιστές: οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν να κάνουν με τη διακόσμηση, σωστά; Η μισή διασκέδαση είναι να στολίζεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το σπίτι. Και ναι, η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση προκαλεί μεγάλη χαρά αλλά μερικές φορές μπορεί να αποτελέσει μια ανεπιθύμητη έκπληξη. Ορισμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά είναι φτιαγμένα με τοξικά χημικά. Δες πώς να έχεις μια πιο ασφαλή περίοδο Χριστουγέννων, χωρίς να στερηθείς όλη τη χαρά των γιορτών.

Ποιες τοξικές ουσίες περιέχουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια;

Εικόνα
istockphoto

Μόλυβδος στα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και στα τεχνητά δέντρα

Η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική και νεφρική βλάβη. Επίσης, επηρεάζει αρνητικά το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία. Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τα παιδιά. Σχεδόν όλος ο μόλυβδος που εισέρχεται στο σώμα των ενηλίκων θα αποβληθεί μέσω της ούρησης ή των κοπράνων, αλλά λιγότερο από το ένα τρίτο του μολύβδου που εισέρχεται στο σώμα ενός παιδιού θα αποβληθεί. Ο μόλυβδος εισχωρεί στο κυκλοφορικό σύστημα όπου απενεργοποιεί ένα ένζυμο, υπεύθυνο για τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης. Έτσι σχηματίζεται το αμινολεβουλινικό οξύ (ALA) και αυτό οδηγεί στην εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλος, αϋπνίες, επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα, στειρότητα, αποβολές. Επίσης, παρατεταμένη έκθεση στον μόλυβδο προκαλεί αναιμία που επιτείνει τα προηγούμενα συμπτώματα.

Διάβασε ακόμη: Πώς το ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να σε αρρωστήσει

Επιβραδυντικά φλόγας σε γιρλάντες

Τα επιβραδυντικά φλόγας είναι μια μεγάλη κατηγορία χημικών ουσιών άκρως… αγαπημένη για τη βιομηχανία, που επιτελεί αυτό ακριβώς που λέει: επιβραδύνει τη διαδικασία πυρκαγιάς όταν ένα αντικείμενο πάρει φωτιά. Πρόκειται για λιπόφιλα χημικά, που βρίσκουν καταφύγιο στους λιπώδεις ιστούς των οργανισμών, και βιοσυσσωρεύσιμα, τα οποία έχουν παρουσία σε ιστούς αλλά και στο περιβάλλον δεκαετίες μετά την έκθεση σε αυτά και έχει βρεθεί ότι προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γάτες φέρουν συγκεντρώσεις επιβραδυντικών φλόγας 10-100 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με έναν μέσο ενήλικο. Αλλά και παιδιά και μωρά αποτελούν ομάδα άκρως υψηλού κινδύνου, όπου έχουν 3-10 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των χημικών στον οργανισμό τους σε σύγκριση με τη μητέρα τους. 

Βαρέα μέταλλα σε γιρλάντες και στολίδια με χάντρες

Πρόσεξε για κάδμιο, αρσενικό και υδράργυρο στις γιρλάντες και στα στολίδια με χάντρες. Αυτά τα βαρέα μέταλλα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε πολλαπλά όργανα του οργανισμού, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, και ταξινομούνται επίσης ως «γνωστά» ή «πιθανά» καρκινογόνα για τον άνθρωπο από την EPA (Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος).

PVC σε τεχνητά δέντρα

Το PVC, είναι το κύριο συστατικό των τεχνητών δέντρων, περιέχει φθαλικούς εστέρες (πλαστικοποιητές) που μπορεί να επηρεάσουν τον ενδοκρινολογικό σύστημα. Αυτοί οι φθαλικοί εστέρες δεν δεσμεύονται στα πλαστικά, απελευθερώνονται συνεχώς στον αέρα, στα τρόφιμα ή στα υγρά. Απορροφώνται από το δέρμα και έχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις, όπως επίσης και για διαταραχές στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και ορμονικό σύστημα.

Τι να κάνεις για να προφυλάξεις την υγεία σου

Για να παραμείνεις ασφαλής εσύ και η οικογένεια σου, σου προτείνουμε τα εξής:

Εικόνα
istockphoto

Σκούπισε τα ή καθάρισε τα

Εάν έχεις χριστουγεννιάτικα στολίδια που μπορεί να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, πρώτα σκούπισέ τα με σκούπα που διαθέτει φίλτρο ΗΕΡΑ ή καθάρισέ τα με βρεγμένο πανί. Στόλισέ τα χρησιμοποιώντας γάντια και κρέμασέ τα, μακριά από τα παιδιά.

DIY

Φτιάξτε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια με χάρτινες νιφάδες χιονιού ή κορδέλες από ποπ κορν, μαζί με τα παιδιά.

Καθαρά χέρια

Πλένε τα χέρια σου (και τα χέρια των παιδιών) αφού στολίσετε το δέντρο ή άλλα γιορτινά διακοσμητικά.

Αναζήτησε τη σήμανση Prop 65

Αυτό προειδοποιεί ότι υπάρχουν χημικές ουσίες στο προϊόν που προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή προβλήματα στη γονιμότητα.

Διάλεξε φυσικά

Επίλεξε κάποια φυσικά διακοσμητικά αντί για συνθετικά (π.χ. αληθινά κουκουνάρια). Επίσης, προτίμησε κάποια στολίδια από πηλό ή χαρτί.

Στόχος σου από φέτος είναι να διασφαλίσεις ότι τα χημικά δεν θα επηρεάσουν την υγεία και δεν θα χαλάσουν τη χριστουγεννιάτικη διάθεση της οικογένειας σου.

Δες κι αυτό: Πως να μην πάρεις κιλά τα Χριστούγεννα χωρίς να στερηθείς τίποτα 

Αγαπημένο