ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς το ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να σε αρρωστήσει

Πιστεύεις ότι αγοράζοντας ένα τεχνητό, ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο σώζεις τον πλανήτη και τον εαυτό σου;  
2
'
χριστουγεννιάτικο δέντρο με στηθοσκόπιο υγεία istockphoto

Η The Most Wonderful Time Of The Year πλησιάζει και εσύ σκέφτεσαι τί είδους χριστουγεννιάτικο δέντρο να αγοράσεις; Διάβασε παρακάτω τί πρέπει να προσέξεις!

Από τι είναι φτιαγμένα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα;

Συνήθως από συνθετικό πλαστικό που ονομάζεται πλαστικό πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) - το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, από ηλεκτρικά καλώδια, σωλήνες κατασκευών, παιδικά παιχνίδια, ιατρικές συσκευές, πόρτες, παράθυρα, κουρτίνες μπάνιου, πατώματα. «Το PVC είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές, που μπορεί να χρησιμοποιήσει μέταλλα όπως μόλυβδο, κασσίτερο ή βάριο ως σταθεροποιητές. Μελέτη βρήκε ανιχνεύσιμες ποσότητες μολύβδου σε τεχνητά δέντρα, ο μόλυβδος είναι καρκινογόνος και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά.» λέει ο Νίκος Πίπας, χημικός. Το PVC απελευθερώνει πτητικές ενώσεις, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το PVC μπορεί επίσης να περιέχει φθαλικές ενώσεις, αναγνωρισμένες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και μειώνουν την τεστοστερόνη.

Επίσης, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χημικών ουσιών που βρίσκονται σε καταναλωτικά προϊόντα δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς για τοξικότητα ή για την ικανότητα πρόκλησης προβλημάτων υγείας, επομένως θεωρούνται ασφαλή. «Πολλές φορές στις χημικές ουσίες γίνονται κάποιες προσμείξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο—κατά καιρούς—βλέπουμε αναφορές για υπερβολικά επίπεδα μολύβδου σε προϊόντα make up ή σε παιχνίδια.» λέει ο ειδικός.

Εικόνα
istockphoto

 

Να ανησυχώ για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ποιο είναι το ποσοστό έκθεσης που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Εξάλλου όλοι μας εκτιθέμεθα συνεχώς σε διάφορα προϊόντων καθημερινά, που μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως μόλυβδο και φθαλικές ενώσεις, και σε περιβαλλοντικά αποδεκτά επίπεδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στη γονιμότητα και μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Η έκθεση σε μόλυβδο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, στειρότητα και στα παιδιά μειωμένο IQ και επίσης, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο.

Μάθε ακόμη: 3 λόγοι για να στολίσετε νωρίτερα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με τα παιδιά σας

Πώς να προστατεύσεις την υγεία σου

Εικόνα
istockphoto

 

Αέρισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο 

Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από PVC τείνουν να απελευθερώνουν περισσότερα επιβλαβή αέρια όταν εκτίθενται για πρώτη φορά στον αέρα. Βγάλε λοιπόν το δέντρο από το κουτί και άφησέ το σε εξωτερικό χώρο όταν το αγοράσεις για πρώτη φορά. Όσο περισσότερο αφήνεις το δέντρο να αερίζεται έξω από το σπίτι, τόσο το καλύτερο.

Μην το κρατάς για πάντα

Το πλαστικό PVC αρχίζει να φθείρεται μετά από εννέα χρόνια. Αντικατέστησε λοιπόν το χριστουγεννιάτικο δέντρο πριν τα εννέα χρόνια, καθώς ενδέχεται να εκτεθείς περισσότερο στα μέταλλα.

Ψάξε για δέντρο χωρίς PVC, κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο

Αυτό είναι ένα ισχυρό πλαστικό που γενικά θεωρείται ασφαλέστερο και δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επίσης, το τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

Εικόνα
istockphoto

 

Έλεγξε τα φωτάκια σου

Ανεξάρτητα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, έλεγξε ξανά τα φωτάκια σου. Μια αναφορά από το πανεπιστήμιο Cornell βρήκε ανιχνεύσιμα επίπεδα μολύβδου στα καλώδια των χριστουγεννιάτικων φώτων, που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί από δημόσιους οργανισμούς. Επίσης, καλό είναι τα παιδιά να μην πιάνουν τα φωτάκια και όποιος το κάνει θα πρέπει να πλένει τα χέρια του αμέσως μετά.

Δες ακόμη: Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Πρωτότυπες ιδέες γα εντυπωσιακό στολισμό!

Να θυμάσαι: το ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι οικολογικό!

Εάν πιστεύεις ότι το να αγοράσεις ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο σώζεις τον πλανήτη Γη, κάνεις λάθος! Το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των δέντρων είναι μη βιοαποικοδομήσιμο και καταλήγει ως τοξικό απόβλητο στη χωματερή μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μάλιστα το θέμα της ταφής των απορριμμάτων έχει πάρει διαστάσεις κρίσης. Παρ’ όλο που μεγάλο τμήμα θάβεται σε ξεχωριστές χωματερές, πράγμα που δεν ισχύει βέβαια στην Ελλάδα, τα απορρίμματα που προέρχονται από χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και χριστουγεννιάτικα δέντρα καταλήγουν σε δημόσιες χωματερές, όπου τα πρόσθετα μπορούν να εκπλυθούν και να διαρρεύσουν στο περιβάλλον.

Η δε αποστολή τους από την Κίνα ή άλλη μακρινή χώρα αφήνει αποτύπωμα άνθρακα, το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από την αποστολή τους. 

Διάβασε ακόμη: Χριστουγεννιάτικο δέντρο φυσικό ή πλαστικό; Τι και πως να επιλέξεις το κατάλληλο δέντρο για το σπίτι σου

Αγαπημένο