Κακοτυχία: πώς να την κρατήσεις μακριά σου με 3 βήματα

2
'

Είναι φορές που σκέφτεσαι ότι ίσως να έχεις γίνει ο σάκος του μποξ για το σύμπαν; Ότι όλα σου πάνε στραβά; Κι ότι τίποτα καλό ποτέ δε σου συμβαίνει; Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Όχι. Ιδιαίτερα αν συνειδητοποιήσεις ότι η τύχη σου σαφώς δεν είναι χειρότερη ή καλύτερη από των άλλων. Απλά εσύ αισθάνεσαι έτσι. Υπάρχει, όμως, τρόπος να αλλάξεις και να αντιμετωπίσεις αυτό που μέχρι σήμερα ορίζεις ως κακοτυχία;

Βήμα 1ο: Συνειδητοποίησε πως εσύ καθορίζεις την τύχη σου

Είναι ώρα να σταματήσεις να πιστεύεις πώς οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σου οφείλεται στη μοίρα, στον αρνητισμό των άλλων ανθρώπων, στην τύχη ή σε κάτι άλλο πέραν του ίδιου του εαυτού σου. Στην ψυχολογία, αυτή η πεποίθηση ονομάζεται «εξωτερική θέση ελέγχου». Αποτελεί ένα είδος πεποίθησης, που κάνει τον άνθρωπο να πιστεύει ότι είναι έρμαιο της μοίρας και δεn μπορεί να αλλάξει σχεδόν τίποτα στη ζωή του. Όταν κάποιος έχει αυτή τη στάση ζωής, είτε ευελπιστεί ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες καταφεύγοντας σε δεισιδαιμονίες, είτε γίνεται παθητικός σε ό,τι του συμβαίνει με αποτέλεσμα να κάνει ασταμάτητα παράπονα για οτιδήποτε πάει στραβά στη ζωή του. Ωστόσο, υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι οτιδήποτε τους συμβαίνει εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους. Όταν αντιμετωπίζουν για παράδειγμα αλλαγές, δεν αναλύουν την κατάσταση αλλά βάζουν τα δυνατά τους για να ανταποκριθούν σ’ αυτή. Αυτή η στάση ζωής τούς καθιστά ενεργητικούς και ετοιμοπόλεμους στο να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Αναζητούν τις λύσεις και προσπαθούν να βελτιώσουν κάθε κατάσταση προκειμένου να προσεγγίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκέψου λοιπόν. Τι θα ήταν καλύτερα για σένα; Να ανήκεις στους πρώτους ή στους δεύτερους;

Βήμα 2ο: Σταμάτα να εστιάζεις στα αρνητικά της ζωής σου

Αν εστιάζεις συνέχεια στο να αναλύεις τις ατυχίες της ζωής σου και να σκέφτεσαι συνέχεια ότι όλα θα σου πάνε στραβά, τότε όντως όλα θα σου φαίνονται μαύρα. Επιπλέον, όταν εστιάζεις στα αρνητικά συνήθως καταλήγουν να μεγενθύνονται στο μυαλό σου. Με αυτόν τον τρόπο θεώρησης, πολύ γρήγορα και εύκολα θα πειστείς ότι τα πάντα είναι στραβά ή εναντίον σου, τόσο που θα ανακαλύπτεις ολοένα και περισσότερες καταστάσεις που θα σου αποδεικνύουν ότι πράγματι έτσι είναι. Στην κοινωνιολογία, αυτή η κατάσταση ονομάζεται «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» Με λίγα και απλά λόγια, όταν δίνεις έναν εσφαλμένο ορισμό σε μία κατάσταση, τότε προκαλείται μια νέα συμπεριφορά που με τη σειρά της οδηγεί στο να πραγματοποιηθεί η αρχικά εσφαλμένη αντίληψη της κατάστασης. Αν συνεχίζεις να έχεις τέτοια στάση, είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια, πεπεισμένος ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να βελτιώσεις το μέλλον σου. Κι όμως. Χαμένοι είναι όλοι όσοι νομίζουν ότι θα αποτύχουν, πριν ξεκινήσουν διότι είναι σίγουροι ότι η κακή τους τύχη θα μπει εμπόδιο σε ό,τι κάνουν.

Βήμα 3ο: Εστίασε στον τελικό προορισμό κι όχι στα εμπόδια

Αυτό που έχει σημασία είναι πού θα δώσεις σημασία και πού θα εστιάσεις την προσοχή σου. Εστιάζοντας εκεί που θες να πας και όχι στα πιθανά εμπόδια, σταδιακά θα απομακρυνθούν οι αρνητικές σκέψεις. Το πιο βασικό απ’ όλα είναι να συνειδητοποιήσεις πως ό,τι συμβαίνει εξαρτάται από σένα αποκλειστικά. Η «μοίρα» σου εξαρτάται από τις επιλογές που κάνεις. Όταν συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα, όπως γίνεται συχνά, προσπάθησε να τα εκμεταλλευτείς προς όφελος σου. Αν δεις την κατάσταση από κάποια απόσταση, τότε καταλαβαίνεις πως τα τυχαία συμβάντα είναι όντως… τυχαία.

Και μην ξεχνάς

Η ζωή είναι απρόβλεπτη, όπως και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Άρα, όλοι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες στην κακοτυχία. Αυτό που διαφέρει στους ανθρώπους είναι ο τρόπος που ανταποκρίνονται. Γι’ αυτό μην ξεχνάς ποτέ ότι η τύχη σου είναι αυτό που επιλέγεις να είσαι.

Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Κοινωνιολόγος MSc- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος  σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι πιστοποιημένος σύμβουλος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσα από την εξειδίκευση του στη συμβουλευτική & στο Life coaching και έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με το business coaching και το mentoring μέσα από τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης με θέμα «Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» με ειδίκευση στις συγκρούσεις στο χώρο εργασίας και στη διοίκηση ολικής ποιότητας. Είναι κάτοχος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από την ΑΣΠΑΙΤΕ. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ομιλίες για θέματα συμβουλευτικής. Έχει εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πελατών καθώς και σε ζητήματα οργάνωσης χρόνου. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Αρθρογραφεί σε διάφορα sites, περιοδικά αλλά και εφημερίδες.