ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Αυτό είναι το πρόβλημα υγείας που της στέρησε τα μαλλιά της και πάσχουν πολλές γυναίκες

Τα συμπτώματα, οι όζοι και όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον θυρεοειδή!
2
'
Το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε η Ζενεβιέβ Μαζαρί NDP

Η Ζενεβιέβ Μαζαρί είναι μία προσωπικότητα που έχει λατρέψει το τηλεοπτικό κοινό και όχι άδικα. Η γνωστή κριτής και art director του GNTM, σε πρόσφατη συνέντευξή της, στην εκπομπή “Super Κατερίνα”, εξομολογήθηκε ποιο ήταν το πρόβλημα υγείας που της στέρησε τα μαλλιά.

Μιλώντας στην Κατερίνα Καινούργιου, η Ζενεβιέβ Μαζαρί αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τον θυροειδή, λέγοντας χαρακτηριστικά, "Το 80% των μαλλιών μου τα έχω χάσει. Αφαίρεσα τον θυροειδή μου. Είχα πρόβλημα με τον θυροειδή μου από πολύ πιτσιρίκι. Πριν ξεκινήσει η πανδημία οι όζοι που είχα ήταν και πολλοί και ο ένας ήταν σε μέγεθος μπαλάκι του γκολφ... Είχαν αρχίσει να κινδυνεύουν και οι φωνητικές μου χορδές και ο φάρυγγας. Μου είπε και ο γιατρός μου ότι το να γίνει καρκίνος ήταν ένα χιλιοστό, στο μέγεθος που είχαμε φτάσει παίζαμε με ζάρια. Υπάρχει μια τεράστια ταλαιπωρία γιατί αυτό που λένε και οι γιατροί "όταν θα τον αφαιρέσεις αλλάζει το 70% της ζωής σου". Εγώ αυτό που έπαθα ήταν να χάσω τα μαλλιά μου και φοράω προσθετικά. Είναι από το αποτέλεσμα της αφαίρεσης, μέχρι ο οργανισμός μου να πάρει τα φάρμακα. Μου τα φτιάχνει ο Γιώργος τώρα. Το άλλο που έγινε και με ταλαιπωρεί είναι ότι έχω γίνει αλλεργική σε πάρα πολλά πράγματα. Μου κάνουν ενέσεις κορτιζόνης στα γυρίσματα του GNTM. Κάθε φορά αλλάζει το σώμα μου, έχω γίνει λίγο σαν μπαλόνι. Στο GNTM δεν μπορούν να με βάψουν με οτιδήποτε, θέλει ειδικά πράγματα".

 

 

Η ανατομία του θυρεοειδούς αδένα

Νιώθεις κόπωση, εξάντληση ή έχεις "θολούρα του μυαλού" (γνωστό ως "brain fog" που δημιουργεί μία γενικότερη αδυναμία συγκέντρωσης, μικρή ικανότητα για ανάκληση της μνήμης, σύγχυση κ.ά.). Παίρνεις βάρος ή έχεις τριχόπτωση. Νιώθεις να κρυώνεις πολύ ή να ιδρώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο. "Όλα αυτά είναι συχνά συμπτώματα διαταραχών του θυρεοειδούς" εξηγεί ο ενδοκρινόλογος Χαράλαμπος Σταυριανός, καθώς ο θυρεοειδής ρυθμίζει πολλές διαδικασίες στον οργανισμό. 

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται μπροστά από το λαιμό. Έχει δεξιό και αριστερό λοβό που θυμίζει πεταλούδα, οι οποίοι ακουμπούν στην τραχεία. Ζυγίζει μόλις 20 γραμμ. και χρησιμοποιεί ιώδιο από τις τροφές για να παράγει δύο ορμόνες, την τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και τη θυροξίνη (Τ4). Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τον μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα, την ανάπτυξη (στα παιδιά), ενώ παρέχουν επιπλέον ενέργεια σε διάφορα όργανα του σώματος. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι η βρογχοκήλη, η θυρεοειδίτιδα (όπως νόσος Hashimoto), οι όζοι του θυρεοειδούς, ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Οι διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί είτε να επιταχύνουν είτε να επιβραδύνουν τις μεταβολικές διεργασίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως:

Εικόνα
istockphoto

 

1. Απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους

Οι αλλαγές στο βάρος μπορεί να σηματοδοτούν μια μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, ενώ η ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει ότι παράγεται υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός). Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ πιο συχνός από τον υπερθυρεοειδισμό.

  • Τα βασικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι: δυσκοιλιότητα, αλλαγές ή ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο, ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια ή στα δάχτυλα.
  • Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι: προβλήματα με την όραση, διάρροια, ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο, χέρια που τρέμουν.

2. Πρησμένος λαιμός

Ένας πρησμένος λαιμός ενδέχεται να έχει προκληθεί από κάποια νόσο του θυρεοειδούς. Μερικές φορές ο πρησμένος λαιμός προκαλείται από βρογχοκήλη και συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του οργανισμού ή όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου και αυξάνεται σε μέγεθος. Η βρογχοκήλη φαίνεται ως οίδημα στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Απλή βρογχοκήλη είναι όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί φυσιολογικά. Οζώδης βρογχοκήλη όταν συνυπάρχουν και όζοι.

3. Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό σύμπτωμα του θυρεοειδούς. Τόσο τα πολύ υψηλά όσο και τα πολύ χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν ξανά μόλις τεθεί υπό ελέγχο ο θυρεοειδής.

Δες κι αυτό: Τριχόπτωση: Ένα πρόβλημα που έχει λύση!

4. Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Οι ορμόνες που παράγονται στον θυρεοειδή αδένα επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπά πιο αργά, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό. Τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και την αίσθηση ότι η καρδιά χτυπάει δυνατά (αίσθημα παλμών).

5. Αλλαγές στη διάθεση

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν τα συναισθήματα, την ενέργεια και τη διάθεση. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, κόπωση και αίσθημα νωθρότητας. Ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με διαταραχές ύπνου, ευερεθιστότητα, άγχος.

6. Θερμοκρασία σώματος

Ο θυρεοειδής επηρεάζει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, επομένως όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό συχνά αναφέρουν ότι κρυώνουν. Αντίθετα, τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό τείνουν να έχουν υπερβολική εφίδρωση και αποστροφή στη ζέστη.

7. Μυϊκή αδυναμία

Το 30-50% των ασθενών με υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν νευρομυϊκά συμπτώματα και μυοπάθειες ανάλογα με τη βαρύτητα του υποθυρεοειδισμού. Δηλαδή πόνος στους μυς, τις αρθρώσεις και κράμπες, κυρίως το βράδυ. Τα συμπτώματα αυτά στους μυς και τις αρθρώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξάρτητα από τη θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες.

Δες ακόμη: Τι αποκαλύπτουν τα χέρια σου για την υγεία σου

Εικόνα
istockphoto

 

Θυρεοειδής και όζοι

Οι όζοι στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις, δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τη παραγωγή ορμονών (αυτοί ονομάζονται και ψυχροί όζοι), ενώ δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Οι όζοι που παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες, (ονομάζονται λειτουργικοί ή θερμοί όζοι), οδηγούν σε υπερθυρεοειδισμό. Η αξιολόγηση των όζων γίνεται με υπέρηχο ή ελαστογραφία (μία νέα υπερηχογραφική μέθοδος μέτρησης της ελαστικότητας και της σκληρότητας των ιστών), και ελέγχεται ο αριθμός των όζων,  το μέγεθος, αν είναι συμπαγείς, κυστικοί ή μεικτοί. Στη συνέχεια γίνονται αιματολογικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών.

Τί εξετάσεις χρειάζομαι για τον θυρεοειδή και τους όζους

Οι εξετάσεις αίματος μετρούν τις ορμόνες του θυρεοειδή (δηλαδή την Τ3 και την Τ4 καθώς και την TSH) και μπορούν να διαγνώσουν εάν υπάρχουν ανωμαλίες στον θυρεοειδή. Η TSH είναι η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, απελευθερώνεται από την υπόφυση και ελέγχει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Εάν είναι υψηλή, αυτό συνήθως σημαίνει ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι χαμηλή (υποθυρεοειδισμός). Αντίθετα, χαμηλά επίπεδα TSH υποδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό. Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων άλλων θυρεοειδικών ορμονών.

Επίσης, ο ενδοκρινολόγος εξετάζει τη μορφολογία του αδένα με υπέρηχο, ενώ μπορεί να ζητηθεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να φανούν οι όζοι του θυρεοειδούς (διογκώσεις πάνω στον αδένα). Ανάλογα με το μέγεθος των όζων και τα χαρακτηριστικά, ίσως γίνει βιοψία με λεπτή βελόνη (FNA), όπου λαμβάνεται δείγμα ιστού από τον όζο.

Θυρεοειδής και αντιμετώπιση

Γενικά ο θυρεοειδής μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που αυτή δεν έχει αποτέλεσμα και υπάρχει καρκίνος του θυρεοειδούς, όζος ή βρογχοκήλη που προκαλεί συμπτώματα όπως δύσπνοια ή δυσκολία στην κατάποση, όζος ή βρογχοκήλη που προκαλεί συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού ή νόσος Graves (αυτοάνοσο που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό), τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Διάβασε ακόμη: Ποια σημάδια στο δέρμα δείχνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή;

Αγαπημένο