ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τριχόπτωση: Ένα πρόβλημα που έχει λύση!

Και όμως υπάρχει τρόπος για να σώσεις τα μαλλιά σου!
3
'
Σώσε τα μαλλιά σου από την τριχόπτωση istock

Οι τρίχες είναι κεράτινα εξαρτήματα του δέρματος με σχήμα νηματοειδές και κυλινδρικό, που αναδύονται λοξά από την επιδερμίδα, πιο συγκεκριμένα από τον τριχοσμηγματικό θύλακο. Υπάρχουν σε όλη την επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα, πλάγια των δακτύλων, τα νύχια, την θηλή του μαστού και κάποια εσωτερικά σημεία των γεννητικών οργάνων.

Διακρίνονται στις εμβρυϊκές τρίχες, στο χνούδι και στις τελικές τρίχες. Όπως καταλαβαίνουμε από την ονομασία, οι τελευταίες είναι αυτές που μας συνοδεύουν για μια ζωή. Είναι συνήθως μακριές και χοντρές. Στο μέλλον μπορεί να υποστραφούν, να μετατραπούν σε χνούδι και τελικά να χαθούν, όπως συμβαίνει σε αρκετούς ενήλικες άνδρες, αλλά και γυναίκες στις μέρες μας.

Δες και αυτό: Καλοκαίρι και μαλλιά - 6 tips για να μην ταλαιπωρηθούν από τον ήλιο και την θάλασσα

Εικόνα
Αντιμετώπισε την τριχόπτωση
istock

 

Το μήκος των τελικών τριχών κυμαίνεται από 0,5 εκατοστό έως 1,5 μέτρο! Για το χρώμα των τριχών υπεύθυνη είναι η μελανίνη, από τα μελανινοκύτταρα που μεταναστεύουν κατά τη δημιουργία της τρίχας στην περιοχή της μήτρας της.

  • Από την ευμελανίνη προκύπτει το καφέ-μαύρο χρώμα
  • Από την φαιομελανίνη προκύπτει το κόκκινο-ξανθό χρώμα
  • Οι λευκές τρίχες φαίνεται να οφείλονται στη μείωση της παραγωγής μελανίνης και στην παρουσία φυσαλίδων αέρα που αντανακλούν το φως και χάνει η τρίχα το χρώμα της

Η κάθε τρίχα έχει τον κύκλο της! Αυτός αποτελείται από την πρώτη φάση που η τρίχα αναγεννάται και αυξάνεται. Δεύτερον, από το καταγενές στάδιο, που είναι το τέλος του προηγούμενου σταδίου όπου η τρίχα παύει να αναπτύσσεται. Τέλος, από το τελευταίο στάδιο κατά τη διάρκεια του οποίου η τρίχα υποθρέφεται, ίσως πέφτει και προετοιμάζεται το έδαφος στον θύλακο για να βγει η νέα τρίχα που θα την αντικαταστήσει.

Διάβασε και αυτό: Πώς να μακρύνεις τα μαλλιά σου γρήγορα και φυσικά

Αλωπεκία, η γνωστή μας τριχόπτωση

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για κάθε απώλεια τριχών, ανεξάρτητα από την εντόπιση, την έκταση ή την αιτιολογία που το προκαλεί.

Η αλωπεκία χωρίζεται σε δυο μεγάλες και βασικές  κατηγορίες: την ουλωτική και την μη ουλωτική.

  • Η πρώτη χαρακτηρίζεται από την δημιουργία ουλής και ιστού στην περιοχή του θύλακου που πέφτει η τρίχα κι έτσι αποκλείεται η επανέκφυση τρίχας, άρα συνήθως είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση. Συνήθως είναι αποτέλεσμα φλεγμονής ή μικροβιακής επιμόλυνσης, κάποιου όγκου, τραύματος ή ακτινοβολίας στο τριχωτό της κεφαλής ή όπου αλλού δημιουργείται.
  • Η δεύτερη χαρακτηρίζεται από δύο βασικούς τύπους. Η πιο συνηθισμένη μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας είναι η ανδρογενετικού τύπου. Εξελίσσεται προοδευτικά και φαίνεται να οφείλεται στην επίδραση των ορμονών (συγκεκριμένα των ανδρογόνων) στους θύλακες των τριχών της κεφαλής όσων έχουν κληρονομική προδιάθεση. Συναντάται σε συντριπτική πλειοψηφία στους άνδρες, αλλά πλέον παρατηρείται αρκετά και στο γυναικείο φύλο. Άλλη μία ευρέως διαδεδομένη μορφή  μη ουλωτικής αλωπεκίας είναι η γνωστή γυροειδής που έχει ανοσολογικό υπόβαθρο συνήθως και άγνωστη αιτιολογία. Η πρόγνωσή της είναι συνήθως επιφυλακτική και δυσμενής. Συχνά επίσης παίζει ρόλο η κληρονομική προδιάθεση.

Πέρα, όμως από τον επιστημονικό ορισμό των τριχόπτωσης, στην καθημερινότητα μπορεί να υπάρχουν λόγοι που να οδηγούν σε απώλεια μαλλιών.

Κατά μέσο όρο, το κεφάλι ενός ενήλικα έχει περίπου 100.000-150.000 τρίχες και είναι φυσιολογικό να χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα (την ημέρα του λουσίματος, μπορεί να χαθούν και περισσότερες, έως και 250). Επομένως, μην ανησυχήσετε εκ πρώτης ότι υποφέρετε από τριχόπτωση μόλις δείτε πεσμένες τρίχες στη χτένα σας.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Έχεις ξανθά μαλλιά; Πώς να τα περιποιηθείς σωστά

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει τριχόπτωση διαταράσσοντας τον κύκλο ζωής της τρίχας;

  • Πρώτη βασική απάντηση είναι οι ορμόνες. Με αυτό εννοούμε τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη) κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή της εμμηνόπαυσης, αλλά και τα ανδρογόνα (δηλαδή τις ανδρικές ορμόνες που παράγονται τόσο από τους άνδρες, όσο και από τις γυναίκες μερικώς).
  • Το οικογενειακό ιστορικό, τουτέστιν τα γονίδια που κληρονομούνται από τους προγόνους δημιουργώντας προδιάθεση.
  • Θυρεοειδοπάθεια, ειδικά εάν δεν ρυθμίζεται σωστά.
  • Έλλειψη σιδήρου, είτε λόγω αναιμίας είτε διατροφικά.
  • Εγκαύματα και τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως το πρόβλημα είναι αναστρέψιμο.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
  • Υπερβολή στην περιποίηση των μαλλιών με θερμότητα ή πολλά προϊόντα styling, όπως το συχνό λούσιμο, η περμανάντ, η ισιωτική, η χρήση οξυζενέ και οι βαφές μαλλιών, μπορεί να κάνουν πιο αδύναμα τα μαλλιά, ενώ ορισμένα χτενίσματα, όπως η αλογοουρά και ο σφιχτός κότσος, μπορεί να προκαλέσουν τη λεγόμενη τριχόπτωση από έλξη.
  • Το στρες.
  • Μία διατροφή φτωχή σε θερμίδες ή σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τριχόπτωση. Ειδικά σε συνδυασμό με μία απαιτητική καθημερινότητα η οποία συνδυάζεται με έλλειψη ύπνου και υποθρεψία, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.

Διάβασε ακόμα: Ποια σημάδια στο δέρμα δείχνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή;

Αγαπημένο