ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι αποκαλύπτουν τα χέρια σου για την υγεία σου

Μία παθολόγος επισημαίνει τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις
5
'
χέρια υγεία istock

Οι παλάμες σου, το χρώμα των νυχιών σου ή ακόμα και το μήκος των δακτύλων σου μπορεί να φανερώσουν πολλά για την υγεία σου. Εξέτασέ τα λοιπόν προσεκτικά και μάθε περισσότερα από όσα φαντάζεσαι.

Κόκκινες παλάμες

Αν, οι παλάμες σου είναι κόκκινες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους μέρος και έχεις και άλλα συμπτώματα όπως πρησμένα πόδια, κόκκινες πατούσες, φλέβες που προεξέχουν και αίσθημα κόπωσης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς ένα γιατρό καθώς ίσως να αποτελούν σημάδια κάποιας ηπατικής νόσου. Το παθολογικό κοκκίνισμα στις παλάμες είναι μια κατάσταση γνωστή ως ερύθημα Palmar και αποτελεί ένδειξη ηπατικής νόσου. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται επίσης έντονη θερμότητα στα χέρια λόγω της κατάστασης.

Εξαίρεση αποτελούν οι έγκυες στις οποίες οι κόκκινες παλάμες θεωρούνται φυσιολογικό σύμπτωμα καθώς η αυξημένη ροή του αίματος προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια ερυθρότητα στα άκρα.

Πρησμένα δάχτυλα

Εάν δεν έχεις πάρει βάρος, δεν καταναλώνεις υπερβολικό αλάτι, δεν περιμένεις περίοδο, δεν παίρνεις κάποια φάρμακα ή δεν βρίσκεσαι σε περιβάλλον με πολύ ζέστη έχεις παρατηρήσει ότι φόρας τα δακτυλίδια σου με δυσκολία τότε καλό θα ήταν να κάνεις κάποιες εξετάσεις αίματος καθώς το πρήξιμο στα δάκτυλα αλλά και γενικότερα στο σώμα ίσως να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. ‘Οταν υπολειτουργεί έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την αύξηση του σωματικού βάρους και την κατακράτηση υγρών ξεκινώντας από τα δάχτυλα.

Πρησμένες αρθρώσεις και υψηλή χοληστερόλη

Οι αρθρώσεις μας μπορεί να πρηστούν εξαιτίας εναποθέσεων λίπους πάνω τους και αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα μιας επικίνδυνης πάθησης που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν έχουν επίπεδα χοληστερόλης διπλάσια από το φυσιολογικό από τη στιγμή που γεννιούνται. Στην περίπτωσή τους, η περιττή χοληστερόλης δεν παρατηρείται μόνο στις αρτηρίες αλλά και σε ορισμένα σημεία των τενόντων.

Ιδρωμένες παλάμες

Αντίθετα με το πρήξιμο στα δάκτυλα οι ιδρωμένες παλάμες και η γενικότερη εφίδρωση στο σώμα μας αποτελούν ένδειξη υπερθυρεοειδισμού που αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να παράγει περισσότερη θερμότητα και να προκαλεί εφίδρωση.

Εάν είσαι γυναίκα μπορεί να βρίσκεσαι σε φάση εμμηνόπαυσης. Είναι επίσης ένδειξη υπεριδρωσίας, μιας παθολογικής κατάστασης που προσβάλλει το 3% του γενικού πληθυσμού και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων. Οι περισσότεροι πάσχοντες ιδρώνουν στο ένα από τα δύο μέρη του σώματος (μασχάλες, παλάμες, πόδια). Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη αντιιδρωτική μέθοδο για τη μείωση της παραγωγής ιδρώτα.

Ποιο δάχτυλο είναι το μεγαλύτερο;

Συνήθως ο παράμεσος των ανδρών είναι μεγαλύτερος από τον δείκτη ενώ στις γυναίκες συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο παράμεσο από τον δείκτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, ρευματισμούς και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Από την άλλη, ο μακρύτερος δείκτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και για τους δύο. Παρότι δεν υπάρχει ακριβής επιστημονική εξήγηση για όλα τα παραπάνω οι ερευνητές θεωρούν ότι το μήκος των δακτύλων επηρεάζεται κυρίως από την ποσότητα των ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, που προσλαμβάνουμε ως έμβρυα μέσα στην μήτρα γεγονός που με τη σειρά του καθορίζει και την υγεία των οστών μας, τη γονιμότητα και την καρδιοαγγειακή μας λειτουργία. Έτσι, οι μεγάλοι παράμεσοι υποδεικνύουν μεγαλύτερη έκθεση σε τεστοστερόνη, ενώ οι μακρύτεροι δείκτες σε οιστρογόνα. Πάντως σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το μήκος των δακτύλων μας η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής εξασφαλίζουν γερά οστά, γονιμότητα και σωστή καρδιακή λειτουργία.

Εικόνα
νύχια υγεία
istock

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των νυχιών σου

Όταν πιέζεις ελαφρά τα νύχια σου γίνονται λευκά, και μετά από λίγο επανέρχονται στο φυσιολογικό ροζ χρώμα. Αν όμως τα νύχια σου παραμένουν λευκά για περισσότερο από ένα λεπτό μετά την πίεση ή έχουν μια ωχρή – κίτρινη όψη αυτό ίσως είναι σημάδι αναιμίας ή έλλειψης σιδήρου. Επισκέψου λοιπόν τον γιατρό σου προκειμένου να σου συστήσει τις ανάλογες εξετάσεις αλλά και τις απαραίτητες τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί κα. Και ενδεχομένως και κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.

Σε έρευνα από Ινδούς επιστήμονες φάνηκε ότι πάνω από το ένα τρίτο όσων έπασχαν από νεφρική νόσο, η βάση των νυχιών τους ήταν λευκή και το επάνω μέρος καφέ. Το σύμπτωμα πιθανώς οφείλεται σε αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών και χρόνια αναιμία, χαρακτηριστικά της χρόνιας νεφροπάθειας.

Μπορεί όμως να παρατηρήσει μία λεπτή συνήθως κάθετη γραμμή καφέ χρώματος (ένδειξη μελανώματος), τότε πρέπει να συμβουλευτείς αμέσως γιατρό.

Κύρτωση νυχιού και καρκίνος πνευμόνων

Η κύρτωση του νυχιού εκδηλώνεται όταν η άκρη του δακτύλου πρήζεται και το σχήμα του νυχιού παραμορφώνεται. Λέγεται πληκτροδακτυλία, γιατί η άκρη των δακτύλων κυρτώνει σαν να πατάς μόνιμα πλήκτρα πιάνου. Συνήθως κρύβει πνευμονική πάθηση. Αν και σπάνια, η κύρτωση του νυχιού μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να αποτελεί πρώιμη ένδειξη για πνευμονική ίνωση και μεσοθηλίωμα (τύπος καρκίνος που αναπτύσσεται στο μεσοθήλιο).

Μουδιασμένα ή μπλε δάκτυλα


Οι μπλε ή γκρι άκρες των δαχτύλων ή τα μουδιασμένα και κρύα δάκτυλα χεριών και ποδιών, μπορεί να είναι ένα σημάδι διαταραχής του κυκλοφορικού, γνωστό και ως σύνδρομο Raynaud. Το σύνδρομο του Raynaud είναι 3 φορές πιο συχνό στις γυναίκες, προκαλεί προσωρινούς σπασμούς και στένωση στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη ροή του αίματος στα χέρια και τα δάκτυλα, μειώνοντας την κυκλοφορία. Σε κάθε περίπτωση παρότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν απειλεί την υγεία σου αν έχεις μουδιάσματα και μελάνιασμα στα άκρα επισκέψου άμεσα τον γιατρό σου γιατί τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σημάδια και άλλων σοβαρότερων κυκλοφορικών παθήσεων.
 

Εικόνα
κρύα χέρια
istock
​​​​​​

Δακτυλικά αποτυπώματα και υπέρταση

Βρετανική μελέτη έδειξε ότι όταν το δακτυλικό αποτύπωμα είναι σαν σπείρα σε ένα ή και περισσότερα δάχτυλα, είναι αυξημένος ο κίνδυνος υπέρτασης. Το μοτίβο του αποτυπώματος υποδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλήματα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία μελλοντικά επηρεάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Χέρια που τρέμουν

Αν τρέμουν τα χέρια σου μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύ απλό, όπως η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης ή το άγχος. Το τρέμουλο όμως στο ένα χέρι, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νευρολογικής νόσου του Πάρκινσον ή του ιδιοπαθούς τρόμου, μιας διαταραχής που προκαλεί ακούσιο τρόμο που κανείς δεν τον ελέγχει εύκολα και χρήζει φαρμακευτικής οδηγίες και αντιμετώπισης.

Αγαπημένο