ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τζωρτζέλα Κόσιαβα: Tι είναι η εκκολπωματίτιδα από την οποία νόσησε

Μάθε ποιοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν την πιο συχνή πάθηση του παχέος εντέρου.
3
'
Τζωρτζέλα Κόσιαβα εκκολπωματίτιδα πρόβλημα υγείας

Πώς έχασε ξαφνικά και τόσο γρήγορα κιλά η δημοσιογράφος Τζωρτζέλα Κόσιαβα. Αυτό ήταν για αρκετό καιρό ένα ζητούμενο, καθώς οι φωτογραφίες της την έδειχναν όλο και πιο αδυνατισμένη. Κάποιοι είπαν ότι έκανε λιποαναρρόφηση, άλλοι γαστρικό bybabss, άλλοι ότι έβαλε δαχτυλίδι στο στομάχι. Η ίδια μίλησε για τη σοβαρή περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της και την οδήγησε στο να χάσει πολλά κιλά.

Τα πάνω κάτω του βάρους της στη ζυγαριά

Όπως η ίδια έχει δηλώσει, μέχρι τα 27 της ήταν γύρω στα 52 με 54 κιλά, ωστόσο το 2005, στα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση, έφτασε στα 68 κιλά και σιγά σιγά έπαιρνε έξτρα κιλά μέχρι που ανέλαβε την εκπομπή μαγειρικής «Τι θα φάμε σήμερα;» και έφτασε στα 94 κιλά.

Σήμερα, μετά την περιπέτεια της υγείας της έχει δει σημαντική διαφορά στο βάρος της λόγω των διατροφικών αλλαγών που χρειάστηκε να εισάγει στη ζωή της.

Όπως η ίδια εξήγησε το πρόβλημα της υγείας της που την οδήγησε στο να χάσει βάρος -σχεδόν 35 κιλά- ήταν η διάγνωσή της με οξεία εκκολπωματίτιδα για την οποία χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Σε ενδιαφέρει κι αυτό: Χάσε βάρος με τη δίαιτα του μέλλοντος με βάση το DNA σου. 

Τι είναι όμως η εκκολπωματίτιδα

Η εκκολπωματίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση από τις καλοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου (πολύποδες κ.λπ.)

Είναι φλεγμονή που εμφανίζεται στο τοίχωμα του εντέρου, η οποία δημιουργείται από εκκολπώματα που μπορεί να υπάρχουν στο έντερο.
Τα εκκολπώματα σχηματίζονται σε διάφορα σημεία του εντέρου και έχουν τη μορφή μικρού μπαλονιού. Με την εμφάνισή τους, το σιγμοειδές του εντέρου αλλάζει, γίνεται δύσκαμπτο και στενεύει, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία.

Τι φταίει;

 Η εκκολπωματίτιδα συνήθως οφείλεται στην κακή διατροφή που ακολουθεί ο δυτικός άνθρωπος. Μια διατροφή που δεν είναι αρκετά πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν διευκολύνει το εντέρο στις κενώσεις του. Έτσι δημιουργούνται σπασμοί, οι οποίοι αυξάνουν τις πιέσεις του εντέρου. Οι έντονες πιέσεις του εντέρου οδηγούν στην ανάπτυξη εκκολπωμάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκκολπωματίτιδας.

Πώς θα καταλάβεις αν κινδυνεύεις κι εσύ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκκολπωμάτωση δεν προκαλεί συμπτώματα. Χρόνια δυσκοιλιότητα, κολίτιδα ή μικρή αιμορραγία κατά την κένωση είναι μερικά από τα συμπτώματα, όταν ξεκινά να γίνεται οξεία. Η οξεία εκκολπωματίτιδα  μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του τοιχώματος του εκκολπώματος, για αυτό απαιτείται η άμεση διάγνωση της νόσου και έναρξη ενδοφλέβιας αντιβίωσης. Διάβασε επίσης: τα φρούτα γιατρικό για τη δυσκοιλιότητα.

Η διάγνωσή της συχνά προκύπτει τυχαία μέσα από κολονοσκόπηση που πραγματοποιείται για διαφορετικό λόγο. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης επιβεβαιώνεται με αξονική τομογραφία όπου γίνεται απεικόνιση της φλεγμονής και του μεγέθους της. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση των τελευταίων χρόνων. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να χειρουργηθεί πριν βρεθεί σε οξεία κατάσταση, διότι το χειρουργείο είναι ευκολότερο.

Τι τρόποι πρόληψης υπάρχουν;

Η κακή διατροφή και ο δυτικός τρόπος ζωής είναι ένας από τους λόγους που προκαλούν εκκολπωματίτιδα. Επομένως, εκτός από τη θεραπευτική αντιμετώπιση συστήνονται και αλλαγές στη διατροφή τις οποίες δίνει ο γαστρεντερολόγος. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι μετά τα 50 συστήνεται για όλους μια κολονοσκόπηση αναφοράς.

Όσο για τη συμπαθή δημοσιογράφο όπως η ίδια δηλώνει: «Δεν τρώω πια καθόλου πράσινα λαχανικά, όσπρια, πίτες με φύλλο και ξηρούς καρπούς, πίνω πολύ νερό, χυμούς, ενώ καταναλώνω τα φρούτα μου χωρίς τη φλούδα. Ήδη έχω δει σημαντική διαφορά στο βάρος μου, αφού σήμερα είμαι 59 κιλά».

Διάβασε ακόμα: Ο λόγος που δεν μπορούσε να συλλάβει η Χριστίνα Μπόμπα και έκανε εξωσωματική και Τι είναι το OCD, η διαταραχή από την οποία πάσχει η Demi

Αγαπημένο