ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Προβλήματα και στη μνήμη προκαλεί η λοίμωξη COVID-19

Πιο έντονο το πρόβλημα τις γυναίκες σύμφωνα με νέα έρευνα.
2
'
προβλήαμτα μνήμης λόγω COVID-19 istock

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η νόσος COVID-19 αποτελεί μια πολυσυστηματική λοίμωξη, παρόλο που τα κύρια συμπτώματά της αφορούν το αναπνευστικό σύστημα. Έχουν αναφερθεί επίσης νευρολογικές και νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις που μπορεί να παρατηρούνται ακόμα και μετά το πέρας της οξείας φάσης της λοίμωξης ως μέρος των μακροχρόνιων επιπτώσεων του Long COVID Syndrome.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open επιβεβαιώνει και κάτι ακόμα. Ότι τελικά η νόσος μπορεί να επηρεάσει και τη μνήμη. Στη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 13001 ενήλικες στη Νορβηγία έδειξε ότι υπήρχαν προβλήματα μνήμης στους συμμετέχοντες 8 μήνες μετά την πάροδο της COVID-19.

Σε ποιες ηλικίες παρατηρήθηκαν τα προβλήματα μνήμης

Αξίζει να τονιστεί ότι η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 47 έτη και το 66%  ήταν γυναίκες.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί έχει φανεί ότι τα υποκειμενικά προβλήματα μνήμης που δηλώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς αντικατοπτρίζουν αντικειμενικά προβλήματα στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και επιπλέον αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μετέπειτα εμφάνιση γνωστικών δυσλειτουργιών ή/και άνοιας. Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή συσχέτιση της COVID-19 με γνωστικά προβλήματα αξίζει περαιτέρω αναλυτικής έρευνας σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΕΚΠΑ που έχουν συνοψίσει τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας.

Διάβασε ακόμα: 3 νέες ελπιδοφόρες θεραπείες για την COVID-19

Αγαπημένο