ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς το κάπνισμα απωθεί τους συντρόφους και αυξάνει τους καβγάδες

Η έρευνα που αποδεικνύει πώς απωθεί ο καπνιστής τον μη καπνιστή σύντροφό του και πόσο δύσκολη είναι η συγκατοίκηση όταν ο ένας καπνίζει κι ο άλλος όχι.
2
'
Όταν ο ένας καπνίζει και ο άλλος όχι. shutterstock

"Μη με φιλάς... βρωμάς τσιγάρο". Αυτό είναι το πιο απαξιωτικό -αλλά δίκαιο θα έλεγα- σχόλιο ενός μη καπνιστή προς τον καπνιστή σύντροφό του. Aν δεν σου έχει τύχει, τότε πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς πώς είναι. Να μην καπνίζεις και να πρέπει  να ζεις, να αγκαλιάζεις και να φιλάς έναν σύντροφό που καπνίζει ενώ η μυρωδιά και η γεύση του καπνού σε απωθεί.Ή αντίστροφα. Να τουρτουρίζεις έξω στην βεράντα καπνίζοντας, για να μην ενοχλήσεις με τον καπνό του τσιγάρου σου, τον συντορφό σου που δεν είναι καπνιστής. 

Αυτή την πραγματικότητα φαίνεται ότι επιβεβαίωσε και Πρόσφατη Πανελλαδική έρευνα της Marc, που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021 για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος. Η έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι το κάπνισμα έχει αυξηθεί λόγω του lockdown. Μεταξύ των διαφόρων παραμέτρων, η έρευνα εξέτασε πώς επηρεάζονται από το κάπνισμα η κοινωνική ζωή και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Όσον αφορά στην επίδαση του καπνίσματος στις σχέσεις καπνιστών και μη καπνιστών, ενδιαφέρον παρουσίασε το τελευταίο από τα τρία ευρήματα. Ποιά είναι όμως τα τρία αυτά ευρήματα είναι σκόπιμο να αναφέρουμε.

Τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά

Το 50,5% των μη καπνιστών ασπάζεται την άποψη πως τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά από αυτούς που δεν καπνίζουν. Αυτό πιστεύει το 50,5% των μη καπνιστών. Το 22,3% αναφέρει τον καπνό του τσιγάρου και το 14,9% την μυρωδιά στα ρούχα, μαλλιά ή χέρια.

Διάβασε κι αυτό: Ποιοι καπνίζουν περισσότερο.

Το κάπνισμα του ή της συντρόφου ενοχλεί 

51,7% των καπνιστών ανέφεραν πως η βλαβερή τους συνήθεια ενοχλεί τον/τη σύντροφό τους. Το 30,7% των μη καπνιστών ανέφερε την οσμή τσιγάρου στον χώρο ως το πιο ενοχλητικό πράγμα όταν ο σύντροφος είναι καπνιστής.

Το κάπνισμα αποτελεί αιτία καβγάδων

Το 49% των καπνιστών αυτών αναφέρει πως το κάπνισμα αποτελεί αιτία διαφωνιών και καβγάδων με την/τον σύντροφό τους. 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό: Πως να μειώσεις τους καβγάδες με τον σύντροφό σου.

Τι θέλουν να μας πουν τα νούμερα

Όσον αφορά τα δύο πρώτα ευρήματα σίγουρα δεν αποτελούν έκπληξη. Η εποχή που το τσιγάρο ήταν συνώνυμο της γοητείας έχει παρέλθει. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε πόσο πολύ ανησυχούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα καπνιστές για τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία τους, καθώς και ότι επιτακτική φαίνεται να είναι η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, καθώς και για την πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις εναλλακτικές, επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις.

Το τρίτο εύρημα, ωστόσο, αποτελεί μάλλον μια μεγάλη έκπληξη, επειδή αποδεικνύει πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η συγκατοίκηση μεταξύ δύο συντρόφων, όταν ο ένας είναι καπνιστής και ο άλλος δεν είναι. Η συνθήκες του lockdown σίγουρα εντείνουν τις συγκρούσεις, δεδομένου ότι οι σύντροφοι περνούν περισσότερη ώρα μαζί από ό,τι πριν την πανδημία.

Αξίζει να τονίσουμε πάντως ότι η έρευνα έδειξε ότι τo 60,5% του πληθυσμού δηλώνει πως εάν κάποιος κοντά του χρησιμοποιεί μια εναλλακτική λύση χωρίς καπνό, δεν τον ενοχλεί τόσο όσο σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει τσιγάρα. 

Διάβασε ακόμα: Κόψε το κάπνισμα σε 200 λεπτά.

Αγαπημένο