ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιες συνήθειες φουντώνουν την ακμή το καλοκαίρι

Τι πρέπει να προσέχεις για να μην εμφανιστούν ενοχλητικά σπυράκια στο πρόσωπό σου.
4
'
ακμή shutterstock

Αν στις καλοκαιρινές σου αναρτήσεις δεν θες selfie με σπυράκια φρόντισε οπωσδήποτε να αποφύγεις τις συνήθειες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνισή τους.

Ο Δρ. Μάρκος  Μιχελάκης, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος εξηγει ότι η αντιμετώπιση της ακμής είναι σήμερα καλύτερη παρά ποτέ και σχεδόν όλα τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με τις εξάρσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο και τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλών να μειώνεται σημαντικά. Όμως μερικές συνήθειες ιδιαίτερα το καλοκαίρι μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια θεραπεία της ακμής  ακόμα και του πιο συνεπή από τους ασθενείς ή και να πυροδοτήσουν μια ακμή. Ο Δρ. Μιχελάκης, εξηγεί ποιες είναι μερικές από αυτές.

Χρησιμοποιείς βρώμικο κινητό

Το πρόσωπο παράγει λίπος και ιδρώτα (το καλοκαίρι περισσότερο) που κολλάνε στο κινητό όταν το ακουμπάς στο αυτί σου. Εάν στη συνέχεια δεν το καθαρίσεις, στο επόμενο τηλεφώνημα αυτά θα επιστρέψουν στο δέρμα σου μαζί με τα βακτήρια που θα έχουν αναπτυχθεί. Η λύση είναι να μιλάς στο κινητό με hands-free ή bluetooth.

Διάβασε επίσης: το κρυφό πρόβλημα πίσω από τη ακμή των γυναικών. 

Πιάνεις συνέχεια τα μαλλιά ή το πρόσωπο σου

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο αγγίζουμε το πρόσωπό μας 10 έως 12 φορές την ώρα τον χειμώνα και πολύ συχνότερα το καλοκαίρι που ιδρώνουμε και σκουπίζουμε και τον ιδρώτα μας με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε μικρόβια στο πρόσωπό μας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν σπρώχνεις συνέχεια τα μαλλιά σου προς τα πίσω. Για την πρόληψη της ακμής λοιπόν μακριά τα χέρια από πρόσωπο και μαλλιά.

Φοράς στενά μπλουζάκια

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του δέρματος στο οποίο ασκείται επαναλαμβανόμενη πίεση. Αν φοράς στενά μπλουζάκια, μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια της ακμής στον ντεκολτέ ή στην πλάτη σου. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι που εγκλωβίζεται ο ιδρώτας. Προτίμησε στην καθημερινότητά άνετα βαμβακερά ρούχα.

Και βρώμικα γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά αποτελούν πρόσθετη ευκαιρία για σπυράκια στη μύτη, αν δεν τα καθαρίζεις καθημερινά. Και αυτό γιατί διευκολύνουν την συσσώρευση σμήγματος, νεκρών κυττάρων και βρωμιάς στο δέρμα, και αποφράσσουν τους πόρους του στα σημεία της μύτης όπου ακουμπούν. Για να αποφύγεις αυτό τον κίνδυνο, ρώτησε τον οπτικό σου τι είδους καθαριστικά του σκελετού μπορείς να χρησιμοποιείς και πόσο συχνά - και φρόντισε να τα έχεις πάντοτε μαζί σου. Να χρησιμοποιείς επίσης πανάκια καθαρισμού του δέρματος για τη μύτη σου.

Πλένεις πολύ συχνά το πρόσωπό σου

Συνήθως το καλοκαίρι πλένεις πι συχνά το πρόσωπό σου επειδή ιδρώνεις. Η αλήθεια είναι ότι το υπερβολικό πλύσιμο στερεί το δέρμα από βασικά έλαια και το εξωθεί να παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα, το  οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση της ακμής. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα. Αν, πάντως, ιδρώνεις πολύ, ιδιαίτερα φορώντας κράνος ή καπέλο, πρέπει να πλύνεις πάλι το πρόσωπό σου  το συντομότερο δυνατόν μετά την εφίδρωση. Γενικά να αποφεύγεις το πλύσιμο με σφουγγάρι, πανάκι, βουρτσάκι και οποιοδήποτε αντικείμενο, γιατί εύκολα συσσωρεύονται βακτήρια σ’ αυτό και επίσης μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Καλύτερα να προτιμάς να απλώνεις με γυμνά δάκτυλα το σαπούνι ή και το καθαριστικό σου, χωρίς να τρίβεις το δέρμα, και να ξεβγάζεις με χλιαρό νερό.

Διάβασε επίσης: Έχεις ροδόχρους ακμή; Ποιοι είναι οι ασυνήθεις ύποπτοι

Βάζεις τζελ ή λάδια στις ρίζες των μαλλιών

Αν χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου προϊόντα όπως τζελ, αφρό, σκευάσματα για το φριζάρισμα, λακ, έλαια κ.λπ., να αποφεύγεις την εφαρμογή τους στις ρίζες των μαλλιών στο μέτωπο, γιατί θα αποφράξουν τους πόρους και θα γεμίσεις σπυράκια.

Κάνεις ηλιοθεραπεία

Το μαύρισμα του δέρματος απλώς «μασκάρει» την ακμή επειδή δεν φαίνονται τόσο πολύ τα σπυράκια της όσο στο λευκό δέρμα. Ωστόσο μερικά φάρμακα της ακμής κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου. Γι’ αυτό αν ακολουθείς θεραπεία για ακμή θα πρέπει να αποφεύγεις τον ήλιο. Επίσης είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι ένα καμένο δέρμα, δηλαδή έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο. Επειδή αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου, να λαμβάνεις μέτρα προστασίας (αντηλιακά κατάλληλα για ακμή)  - και να αποφεύγεις για τον ίδιο λόγο τα σολάριουμ.

Φοράς λάθος αντηλιακό

Μερικά αντηλιακά λόγω της πυκνής λιπαρής υφής τους φράζουν τους πόρους και μπορεί να επιδεινώσουν ή πυροδοτήσουν μια ακμή. Αν έχεις δέρμα με ακμή ή τάσεις ακμής θα πρέπει να ζητήσεις από τον δερματολόγο σου να σου συστήσει το κατάλληλο αντηλιακό. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα καλλυντικά σου.

Μάθε επίσης όλα όσα θέλεις (και πρέπει) να ξέρεις για τα αντηλιακά!

Υπερβάλλεις με το μακιγιάζ σου

Τo καλοκαίρι θα πρέπει να προτιμάς το ελάχιστο δυνατό μακιγιάζ. Η χρήση make up και πούδρας θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί σε συνδυασμό με τον ιδρώτα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας μπορεί να φουντώσει την ακμή.

Διάβασε ακόμα ποιες άλλες συνήθειες ομορφιάς επιδεινώνουν την ακμή.

Και να θυμάσαι και αυτό: 

Ποτέ των ποτών μη σπάς σπυράκι! Αν και κανείς δεν θέλει να τα βλέπει, το καλύτερο είναι να μην τα πειράζεις, διότι αν δεν καθαριστεί σχολαστικά το σπυράκι και δεν το απολυμάνεις στη συνέχεια, το μόνο που θα έχεις καταφέρει είναι να ωθήσεις πιο βαθιά στο δέρμα το μίγμα κυττάρων, βακτηρίων και πύου που αποφράσσει τον πόρο του. Αυτό έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη μόλυνση και ουλή. Αντί να τα σπας, λοιπόν, να τους βάζεις την τοπική αλοιφή που έχει συστήσει ο δερματολόγος.

Διάβασε ακόμα: Ακμή σε γυναίκες με σκούρο δέρμα 

Αγαπημένο