ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έχεις ροδόχρους ακμή; Ποιοι είναι οι ασυνήθεις ύποπτοι

Οι «ύπουλοι» εχθροί του δέρματός σου
3
'
rodoxrous-akmi-aities

Η ροδόχρους ακμή είναι μια μορφή ακμής που προτιμά τις γυναίκες και ευθύνεται για κοκκινίλες σε συγκεκριμένα σημεία στο πρόσωπο. Τα αίτια της δεν έχουν διευκρινιστεί και η διάγνωσή της συχνά καθυστερεί. Επιπλέον, για την καλύτερη ρύθμισή της χρειάζεται να εντοπιστούν και οι παράγοντες που την πυροδοτούν και επιδεινώνουν. 

Με τη συνεργασία του Μάρκου Μιχελάκη, Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου ειδικευμένου στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική, στα αναλύουμε όλα.

Τι πρέπει να ξέρεις για την ροδόχρους ακμή

Μία στις δέκα γυναίκες, ηλικίας συνήθως 30-50 ετών, και αρκετοί άνδρες ταλαιπωρούνται από μία μορφή ακμής η οποία εμφανίζεται κυρίως με κοκκίνισμα στο κέντρο του προσώπου και μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια. Η ροδόχρους ακμή είναι μία μακροχρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος. Συνήθως προσβάλλει τη μύτη και τα μάγουλα, και λιγότερο συχνά το μέτωπο και το πιγούνι. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι οποίες είναι συχνότερες στους άνδρες, η μύτη διογκώνεται, παραμορφώνεται και είναι πολύ κόκκινη, εξαιτίας υπερτροφίας των σμηγματογόνων αδένων (η κατάσταση αυτή αποκαλείται ρινόφυμα).

rodoxrous-akmi-ti-prepei-na-ksereis

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες

Όπως εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης,  η ακριβής αιτία της ροδόχρου ακμής δεν είναι γνωστή. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα και, παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία, μπορούμε να χορηγήσουμε ορισμένα φάρμακα τα οποία βελτιώνουν τα συμπτώματά της. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να εμποδίσουν την περαιτέρω επιδείνωσή της και να την θέσουν υπό έλεγχο. Για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα τη νόσο εντοπίζοντας τους παράγοντες που πιθανόν την επιδεινώνουν.

Πιο συγκεκριμένα αυτοί μπορεί να είναι: 

Ο ήλιος
 Η έκθεση στον ήλιο, έστω και λίγη ώρα, αρκεί για να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτο κοκκίνισμα στο δέρμα με ροδόχρου ακμή. Γι’ αυτό τον λόγο οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακό που θα έχει SPF τουλάχιστον 30 όταν, για οποιονδήποτε λόγο, βγαίνουν από το σπίτι τους. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν παραμένουν υπό σκιά, καθώς και για τις μέρες με συννεφιά. 
Το αντηλιακό τους δεν πρέπει να περιέχει άρωμα. Αντιθέτως, ενδείκνυται να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) ή/και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide), διότι αυτά τα συστατικά είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα. 

Η υπερβολική ζέστη 
Μπορεί να επιδεινώσει την ροδόχρου ακμή. Για να προστατευθεί κάποιος με ροδόχρου ακμή πρέπει να προτιμά να κάνει χλιαρό (όχι καυτό) ντους, να ντύνεται σε στοιβάδες για να τις αφαιρεί αναλόγως με τη θερμοκρασία, να πίνει δροσερά υγρά όταν νιώθει ζέστη, να κάθεται μακριά από τις πηγές θερμότητας (π.χ. τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα κ.λπ.) και να χρησιμοποιεί κλιματισμό.

Ο κρύος αέρας. 
Και η παρατεταμένη έκθεση, όμως, στον ψυχρό αέρα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και κοκκίνισμα στο δέρμα των πασχόντων από ροδόχρου ακμή. Γι’ αυτό τους κρύους μήνες του έτους  θα πρέπει να φροντίζουν να καλύπτουν το πρόσωπό του με ένα κασκόλ από μετάξι ή βαμβακερό (το μαλλί και τα άλλα σκληρά υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση) και να αποφεύγουν να βγαίνουν στο κρύο, εάν δεν είναι απαραίτητο.

Τα καυτά ροφήματα
Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μερικούς ανθρώπους η ροδόχρους ακμή παρουσιάζει έξαρση όταν πίνουν πολύ ζεστά ροφήματα. Θα πρέπει λοιπόν οι πάσχοντες να προτιμούν τα χλιαρά ή κρύα ροφήματα.  

Το αλκοόλ
Το κόκκινο κρασί έχει πολλές πιθανότητες να προκαλέσει έξαρση, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι και σε άλλα ποτά. Εάν δεν μπορούν να κόψουν εντελώς το ποτό, μπορούν να δοκιμάσουν να πίνουν λευκό κρασί ή να αραιώνουν το ποτό του με σόδα, αναψυκτικό ή λεμονάδα. Επίσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 1-2 ποτά ημερησίως και να επιδιώκουν να πίνουν ένα μεγάλο ποτήρι δροσερό νερό μετά από κάθε ποτό. 

Τα πικάντικα φαγητά
Γενικά, όμως, καλό είναι να αποφεύγονται εντελώς τα πικάντικα πιάτα ή να προτιμούνται οι μετρίως πικάντικες εκδοχές τους καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν εξάρσεις. 

Η άσκηση 
Οτιδήποτε αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής - και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η άσκηση. Για να προστατευθεί κάποιος που πάσχει από ροδόχρου ακμή καλό είναι να γυμνάζεται με χαμηλότερη ένταση, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα (όταν έχει την περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι), σε κλειστό χώρο με κλιματισμό ή ακόμα καλύτερα μέσα στο νερό. Για να δροσίζεται μετά το τέλος της προπόνησης θα πρέπει επίσης να φροντίζει να έχει μαζί του μια πετσέτα την οποία θα μουσκεύει σε κρύο νερό και ένα μπουκάλι δροσερό νερό.

rodoxrous-akmi-tips

Κάποια φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες μπορεί να επιδεινώσουν την ροδόχρου ακμή. Σε αυτά ανήκουν, π.χ., ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση, για την καρδιά, για το άγχος, τις ημικρανίες, το γλαύκωμα, η βιταμίνη Β3 κ.λπ. Αν επομένως έχει διαπιστωθεί ότι κάποιο φάρμακο επιδεινώνει τη ροδόχρου ακμή θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με αυτό ο γιατρός. 

To στρες
Φυσικά και το στρες μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της ροδόχρου ακμής. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να διδαχθεί το άτομο που πάσχει τεχνικές για τη διαχείρισή του. Όταν νιώθει στρες, να παίρνει μια βαθιά ανάσα, να την κρατά για λίγα δευτερόλεπτα και ύστερα να εκπνέει αργά, συγκεντρώνοντας την προσοχή του στην ανάσα του. Επίσης βοηθάει να κάνει καθημερινά κάτι που το ευχαριστεί.

Προσοχή στα προϊόντα περιποίησης

Κάποιος που πάσχει από ροδόχρου ακμή θα πρέπει να χρησιμοποιεί προϊόντα περιποίησης των μαλλιών και του δέρματος που του έχει συστήσει ο δερματολόγος ιατρός. Εάν εκδηλώσει αίσθημα καύσου, κνησμό, τσιμπήματα, ξηροδερμία, θα πρέπει να τον ενημερώσει  αμέσως. Επίσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί στυπτικά σαπούνια και toners και να αποφεύγει τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ουσίες οι οποίες πυροδοτούν την ροδόχρου ακμή. Τέτοιες ουσίες είναι η μενθόλη (menthol), η καμφορά (camphor) και το λαουρυλοθειϊκό νάτριο (sodium lauryl sulfate). Το τελευταίο είναι συχνό στα σαμπουάν και τις οδοντόπαστες. Τέλος αν το make up που χρησιμοποιεί έχει διαπιστωθεί ότι επιδεινώνει την ροδόχρου ακμή, πρέπει να το αλλάξει. Πριν την εφαρμογή του, να αλείφεi το δέρμα με μία ήπια, χωρίς άρωμα, υδατική κρέμα και ύστερα με μία ελαφριά, υγρή βάση, που σταθεροποιείται με πούδρα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται  το αδιάβροχο make up και οι  «βαριές» βάσεις που δεν απλώνονται εύκολα ή χρειάζονται ειδικό προϊόν για να αφαιρεθούν. 
 

 

Αγαπημένο