ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Έχεις άστατη περίοδο, ακμή, έντονη τριχοφυΐα, επιπλέον βάρος, κάποιο απ’ όλα, μερικά από όλα ή όλα αυτά μαζί; Μάθε, λοιπόν, ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα συμπτώματα. Αν μάλιστα προσπαθείς να μείνεις έγκυος και δυσκολεύεσαι έχεις έναν λόγο παραπάνω να το «ψάξεις».
5
'
gunaikolos_polikistikes_wothikes

Γνωρίζεις ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παρόλο που είναι συχνό στις Ελληνίδες καθυστερεί να διαγνωστεί γιατί τα συμπτώματά του είτε μπερδεύουν τους γιατρούς είτε είναι σιωπηλά; Κι όμως είναι σκόπιμο να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένη σχετικά με αυτό για πολλούς και διαφορετικούς λόγους -ιδιαίτερα αν προγραμματίζεις να κάνεις οικογένεια στο άμεσο μέλλον.

Ο Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης emBIO, είναι ο γιατρός που επιλέξαμε για να σου επισημαίνει: 

8 βασικά σημεία τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, που είναι μια ιδιαιτερότητα του γυναικείου οργανισμού.

Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές περιόδου

Αν και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι φταίει για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, πιθανόν να ευθύνεται η απελευθέρωση κάποιων ανδρικών ορμονών, που διαταράσσει τη λειτουργία των ωοθηκών και προκαλεί διαταραχές στην περίοδο.

Μπορεί να κρύβεται πίσω από μια  ακμή

Παρόλο, λοιπόν, που για την ακμή σου το λογικό και αυτονόητο είναι ότι θα απευθυνθείς στον δερματολόγο, θα πρέπει να ενημερώσεις και τον γυναικολόγο σου, ιδιαίτερα αν έχεις και τα υπόλοιπα συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο, όπως διαταραχές περιόδου, έντονη τριχοφυΐα, υπερβάλλον βάρος.  Διάβασε επίσης Το κρυφό πρόβλημα με το οποίο συνδέεται η ακμή.

Οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη είναι «ύποπτες»

Έχουν δηλαδή πιο αυξημένες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες με υπερβάλλον βάρος ή τις παχύσαρκες.

Συνδέεται με υπογονιμότητα

Αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος και δυσκολεύεσαι έχεις έναν λόγο παραπάνω να το «ψάξεις», δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες.  Τα ευχάριστα νέα, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η διάγνωση γίνεται από τον γυναικολόγο

Συνήθως, με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα επιβεβαιώνεται η μορφολογία των ωοθηκών, που δίνει τις πρώτες ενδείξεις για να χαρακτηριστούν οι ωοθήκες πολυκυστικές. Η διάγνωση, όμως, γίνεται και με ορμονολογικές εξετάσεις, που επιβεβαιώνουν τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. 

Η θεραπεία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα

Η θεραπεία αποφασίζεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και τα προβλήματα που προκαλεί το σύνδρομο. Συνήθως στις νέες γυναίκες δίνονται αντισυλληπτικά, που βοηθούν στην ομαλοποίηση της περιόδου.   Στις γυναίκες, όμως, που θέλουν να συλλάβουν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, χορηγούνται ειδικά φάρμακα, που διευκολύνουν την ωορρηξία. Υπάρχουν μάλιστα νέα φάρμακα που χαμηλώνουν την ινσουλίνη και μπορούν και αυτά να διευκολύνουν την ωορρηξία σε ορισμένες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες με πολύ καλά αποτελέσματα.  

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει

Στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να δοθούν συστάσεις για διαιτολογικές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν, όπως μια διατροφή χαμηλή γλυκαιμικού δείκτη.

Οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες θα καταφέρουν τελικά να συλλάβουν

Υπάρχουν γυναίκες που παρά τις θεραπείες που προαναφέρονται, εξακολουθούν να μην μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προτείνει ο ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή τη σπερματέγχυση, αφού έχει προηγηθεί ήπια διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα, τότε προτείνεται η  εξωσωματική γονιμοποίηση που κατά κανόνα έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας εξαιτίας πολυκυστικών ωοθηκών.

Αγαπημένο