ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι χρειάζεται να ξέρεις για τον μεταλλαγμένο ιό

Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάλλαξη του ιού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
2
'
covid19

Η είδηση της ταχείας εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2 που ανιχνεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί νέα αιτία ανησυχίας. Πριν νιώσεις, όμως, τον πανικό να σε κυριεύει ορίστε τι χρειάζεται να ξέρεις  για τον μεταλλαγμένο ιό με βάση τις έγκυρες πληροφορίες από το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

  1. Έχει την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 VUI 202012/01 
  2. Χαρακτηρίζεται από πολλαπλές (έως και 4000) μεταλλάξεις σε γονίδια που κωδικοποιούν για αντιγονικούς καθοριστές της πρωτεΐνης S, καθώς και σε άλλες περιοχές του γονιδιώματος του ιού. 
  3. Φαίνεται να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%. 
  4. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται με σοβαρότερη μορφή της νόσου. 
  5. Έχει εμφανιστεί στην Αγγλία, Δανία και Ολλανδία. 

Πιο συγκεκριμένα η περιοχή στην οποία πρωτοεμφανίστηκε είναι αυτή της Νοτιο-ανατολικής Αγγλίας, στην οποία φάνηκε αύξηση του ρυθμού του αριθμού των κρουσμάτων ανά 14ήμερο, από 100 σε 400 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό. Η γονιδιακή ανάλυση έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό (άνω του 50%) αυτών των περιπτώσεων ανήκουν στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2.  Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19 από το νέο στέλεχος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (συνολικά τουλάχιστον 1108 έως τις 13/12), αλλά και στη Δανία και στην Ολλανδία. 

Θα είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 επάγουν ανοσολογική απόκριση έναντι στο σύνολο της πρωτεΐνης S, και επομένως μεμονωμένες μεταλλαγές σε αντιγονικούς επιτόπους δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν μελλοντικά μεταλλαγές που να επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να διαλάθει της ανοσολογικής απόκρισης που έχει προκληθεί από το εμβόλιο, είναι πιθανό να καταστεί απαραίτητη η προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αντίστοιχα με το εμβόλιο της γρίπης.

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τους γιατρούς  της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Ντάναση, Πάνο Μαλανδράκη, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ). 

Αγαπημένο