ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όσα πρέπει να κάνετε άμεσα αν σας δαγκώσει φίδι

Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για το δάγκωμα του φιδιού, τα συμπτώματα αλλά και πως θα το αντιμετωπίσεις
11.07.2022
1
'
Όσα πρέπει να κάνετε άμεσα αν σας δαγκώσει φίδι snake

 

Ο αριθμός των ερπετών έχει αυξηθεί κατά πολύ φέτος το καλοκαίρι με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να μεγαλώνει παράλληλα. Μιας και η εξοχή και ο παραθερισμός είναι η πρώτη επιλογή διακοπών για τους περισσότερους πρέπει να γνωρίζουμε πως θα ανταπεξέλθουμε από τον πιο μικρό έως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για αυτό και το δάγκωμα του φιδιού μπορεί να είναι ακίνδυνο μερικές φορές όταν το φίδι δεν είναι δηλητηριώδες αλλά και πολύ επικίνδυνο μέχρι και θανατηφόρο. Για αυτό συλλέξαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το δάγκωμα του φιδιού αλλά και όλα όσα πρέπει αν γνωρίζουμε για τα συμπτώματα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Αρχικά,  πρέπει να γνωρίζουμε πως όλα τα φίδια δαγκώνουν εάν φοβηθούν ή αιφνιδιαστούν. Ωστόσο συνήθως έχουν την τάση να απομακρύνονται και να αποφεύγουν τους ανθρώπους. Το δάγκωμα είναι η  προσπάθεια τους να αμυνθούν εναντίον της απειλής που διαισθάνονται.

Δεν είναι όλα τα δαγκώματα φιδιών δηλητηριώδη. Ωστόσο, η εισαγωγή δηλητηρίου στο θύμα πρέπει να θεωρείται πάντα ως μια πιθανότητα. Για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με κάθε είδος φιδιού ακόμη και για τους γνώστες. Μάλιστα, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότεροι από 20,000 θάνατοι λόγω δαγκώματος από φίδια.

Παρά το γεγονός πως υπάρχουν εκατομμύρια είδη φιδιών εκ των οποίων πολλά ζουν ανάμεσα μας, κυρίως για τους κατοίκους της επαρχίας, οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά διότι  το δάγκωμα του φιδιού απαιτεί αμέση προσοχή, ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Σε μερικές περιπτώσεις εάν δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα, μπορεί να είναι θανατηφόρο!

Ίσως σε ενδιαφέρει ακόμη : Τι είναι η ευλογιά των Πιθήκων; Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψεις

Εικόνα
snake bite

Τι κάνει ένα φίδι πριν επιτεθεί :

Η διαδικασία του δαγκώματος είναι ταχύτατη στα δηλητηριώδη φίδια και διαρκεί μόνο 1/3 του δευτερολέπτου. Αμέσως μετά το ταχύτατο αυτό δάγκωμα το φίδι εκτινάσσεται και αποτραβιέται πίσω για να διασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύει. Συνήθως πριν το δάγκωμα το φίδι σχηματίζει ένα S με το σώμα του.

Κατά την εκτίναξη για το δάγκωμα, τα σαγόνια μπορούν να ανοίξουν κατά 90°. Το δάγκωμα μπορεί να είναι στεγνό (να μην εγχύσει δηλητήριο δηλαδή). Εάν στο σημείο που δάγκωσε το φίδι υπάρχουν δυο μικρές οπές, αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως άφησε δηλητήριο. Και πρέπει άμεσα να δράσετε!

Συμπτώματα δαγκώματος φιδιού :

 • Πρήξιμο και έντονος καυστικός πόνος γύρω από το σημείο του δαγκώματος.
 • Ερύθημα γύρω από το τραύμα.
 • Αιμωδία και αργότερα παράλυση του δαγκωμένου άκρου.
 • Ναυτία και εμετός.
 • Ασθενικός σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία.
 • Αιμωδία της γλώσσας και του στόματος.
 • Μαζική εφίδρωση.
 • Πυρετός με ή χωρίς ρίγος.
 • Σπασμοί
 • Διπλωπία.
 • Πονοκέφαλος.
Εικόνα
snake bite

Πρώτες βοήθειες που πρέπει να δεχτού με σε περίπτωση δαγκώματος φιδιού :

Όλα όσα ξέραμε πρέπει να τα ξεχάσουμε και αν αφήσουμε τους παλιούς τρόπους αντιμετώπισης στο παρελθόν διότι αν τους ακολουθήσουμε διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμείς οι ίδιοι αλλά και το θύμα. Άρα το να «δέστο σφιχτά», «κόψτο με ξυράφι και ζούλα το», ή «ρούφα το δηλητήριο και φτύστο», ή «κάνε σχάσεις με νυστέρι», είναι απαγορευτικά!

Από τη στιγμή που το δηλητήριο μπήκε με τα δόντια του φιδιού στον υποδόριο ιστό, μέσα σε 1-3 λεπτά κυκλοφορεί ήδη σε όλο το σώμα διά της λεμφικής οδού. Γι’ αυτό όλες οι τοπικές επεμβάσεις είναι άσκοπες έως και επικίνδυνες. 

Διάβασε εδώ : Τι είναι το blackout challenge στο Tik Τok που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ανηλίκων;

 • Ακινητοποιούμε το θύμα, ώστε να μειώσουμε (θεωρητικά) το βασικό μεταβολισμό και την εξάπλωση του δηλητηρίου.
 • Δεν κάνουμε καμία περίδεση. Το δηλητήριο κινείται μέσω της λεμφικής κυρίως κυκλοφορίας και η περίδεση, ειδικά αν είναι και ίσχαιμη (δηλαδή με συνοδό απόφραξη των αρτηριών) μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
 • Αφαιρούμε αμέσως δακτυλίδια και βέρες από τα δάκτυλα (κίνδυνος οιδήματος)
 • Δεν κάνουμε τομές με μαχαιρίδια και δεν αναρροφάμε αίμα από την πληγή (ειδικά με το στόμα!). 
 • Πλένουμε το τραύμα με ήπια αντισηπτικά (π.χ. σαπούνι με νερό, οξυζενέ κ.λ.π.). Δεν τοποθετούμε πάγο.
 • Δεν δίνουμε στο θύμα να πιει αλκοόλ, ούτε ισχυρά παυσίπονα.
 • Φροντίζουμε για την άμεση μεταφορά του θύματος στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα, τηλεφωνώντας εκ των προτέρων και αναφέροντας το συμβάν και τον τύπο του φιδιού ώστε να χορηγηθεί ο κατάλληλος αντιοφικός ορός.
Εικόνα
snake bite
Αγαπημένο