ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Προκαλεί απώλεια μνήμης; Μελέτη απαντά!

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τη μνήμη μας;
1
'
Κορονοϊός: Ισχύει ότι προκαλεί απώλεια μνήμης; Μελέτη απαντά! Istock

Ο κορονοϊός έχει συνέπειες πρωτίστως για το αναπνευστικό μας σύστημα, ωστόσο, πολλά είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας μνήμης και αδυναμίας συγκέντρωσης κατόπιν νόσησης.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάζουν τρεις ερευνητές με άρθρο τους στο «the Conversation» (ο Aziz Asghar, Ανώτερος Λέκτορας Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή Hull York στο Πανεπιστήμιο Hull, ο Abayomi Salawu, Σύμβουλος Ιατρικής Αποκατάστασης στο Hull University Teaching Hospital NHS Trust στο Πανεπιστήμιο του Hull και η Heidi Baseler, Ανώτερη Λέκτορας στις Επιστήμες Απεικόνισης στο Hull York Medical School του Πανεπιστημίου York), ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη εργασίας, αλλά μόνο σε ενήλικες ηλικίας 25 ετών και άνω.

Εικόνα
κορονοιος μνημη

Τι είναι όμως η μνήμη εργασίας;

Η μνήμης εργασίας (MT), επίσης γνωστή ως λειτουργική μνήμη, μπορεί να ορίζεται ως το σύνολο των διαδικασιών που μας επιτρέπουν την προσωρινή αποθήκευση και το χειρισμό των πληροφοριών για να εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες, όπως η κατανόηση της γλώσσας, η ανάγνωση, οι μαθηματικές δεξιότητες, η εκμάθηση ή η συλλογιστική. Η μνήμη εργασίας είναι ένα είδος βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Δείτε επίσης: Είναι εποχική γρίπη ή COVID; Ειδικός εξηγεί τις διαφορές

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει πως ο κορονοϊός επηρέασε τη μνήμη και προκάλεσε πνευματική σύγχυση σε άτομα που νόσησαν σοβαρά και κυρίως σε όσους νοσηλεύτηκαν.

Στην παρούσα έρευνα, οι συμμετέχοντες λύνοντας ένα κουίζ που είχε τη μορφή παιχνιδιού οπτικής μνήμης εργασίας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και παράλληλα λύνοντας γνωστικά προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, έδωσαν μια σαφή εικόνα γύρω από το θέμα των συνεπειών του κορονοϊού σε σχέση με τη μνήμη εργασίας σε άτομα διαφόρων ηλικιών.

Εικόνα
κορονοιος μνημη

Περισσότερα από 5.400 άτομα έλαβαν μέρος στη μελέτη μεταξύ του Δεκεμβρίου 2020 και του Ιουλίου 2021, με τους συμμετέχοντες να ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, από 18-24 και άτομα έως και άνω των 85. Περίπου το 31,4% των συμμετεχόντων είχαν νοσήσει με κορονοϊό, ενώ το 68,6% όχι.

Το αποτέλεσμα έδειξε πως όσοι είχαν νοσήσει με κορονοϊό, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες μνήμης σε σύγκριση με την ομάδα των υγειών ενηλίκων, εκτός από τη νεότερη ομάδα, τους νέους 18 έως 24 ετών.

Βέβαια, η έρευνα έδειξε επιπλέον πως με την πάροδο του χρόνου η μνήμη μπορεί να επανέλθει σταδιακά, ωστόσο, περίπου το 50% της ομάδας COVID ανέφερε επίμονα συμπτώματα.

Μάθετε ακόμα: Ποια σοβαρή διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί έως και έξι μήνες μετά τη νόσηση από κορονοϊό;

Αγαπημένο