Συνδέεται η πρόωρη συγκατοίκηση με χωρισμό;

14.04.2021
3
'
istock

Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερες έρευνες είχαν συνδέσει την συγκατοίκηση των ζευγαριών πριν το γάμο με μεγαλύτερες πιθανότητες διαζυγίου αργότερα. Ισχύει ακόμη αυτό; Τι κινδύνους μπορεί να έχει για τη σχέση σου το να ζείς με τον άνθρωπό σου προτού κάνετε το επόμενο βήμα;

Η συγκατοίκηση σήμερα, είναι ένα θέμα που διχάζει πολλές γυναίκες-και άνδρες. Ίσως η καραντίνα να επίσπευσε την απόφαση αυτή για πολλά ζευγάρια που δεν είχαν σκοπό να συγκατοικήσουν-τουλάχιστον όχι ακόμη- και κατ’επέκταση έφερε τις σχέσεις τους αντιμέτωπες με μια πραγματικότητα καθημερινής ρουτίνας που έχει μεν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της.

Εμείς ανατρέξαμε στις πρόσφατες έρευνες για να δούμε κατά πόσο επηρεάζει η “πρόωρη” συγκατοίκηση την μελλοντική πιθανότητα διαζυγίου ή χωρισμού και τα αποτελέσματα ακόμη μας ωθούν να διατηρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ανεξαρτησία του χώρου μας.

Τι έδειξαν οι έρευνες για τη συγκατοίκηση και τον χωρισμό

Τη δεκαετία του 1970, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό – μικρότερο του 0.2 %- του Αμερικανικού πληθυσμού συζούσαν με τους συντρόφους τους. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει κοντά στο 15% στις ηλικίες 18-34 με βάση την έρευνα που διεξήχθει από το Διεθνές Ινστιτούτο Gurrentz το 2018.

Με βάση τις έρευνες που ακολούθησαν, σχεδόν τα 2/3 των γυναικών (64%) έχουν συγκατοικήσει με το ζευγάρι τους, κάποια στιγμή στη σχέση τους, ενώ πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως το ποσοστό αυτό σήμερα αγγίζει το 70%. Τα νούμερα αυτά υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 1987 και με άλλα λόγια, το φαινόμενο της συγκατοίκησης πρό γάμου από σπάνιο, έγινε το πιο σύνηθες.

Όταν τα νούμερα συγκατοίκησης άρχισαν να αυξάνονται εκθετικά, οι επιστήμονες εξέτασαν τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα, με βάση την προοπτική της σταθερότητας στην περίπτωση του επερχόμενου γάμου. Σαφώς και δε σκοπεύουν όλοι όσοι συγκατοικούν να παντρευτούν- και ούτε χρειάζεται- αλλά πολλοί επιλέγουν την συγκατοίκηση ως δοκιμαστική περίοδο πριν πάρουν τη “μεγάλη απόφαση” για μια “μονιμότερη” δέσμευση.

Η ιδέα της δοκιμαστικής συμβίωσης, μπορεί όντως να αυξήσει και τη σταθερότητα στο γάμο, μιας και όταν βλέπεις πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά αποφασίζεις να προχωρήσεις, ενώ όταν δεν υπάρχει κοινή γραμμή, ήρθε η ώρα να πείς ένα μεγάλο thank you next και να αναζητήσεις αλλού το lovestory της ζωής σου.

Όμως οι έρευνες των προηγούμενων  δεκαετιών, υποστήριζαν ακριβώς το αντίθετο. Αυτή η βασική σύγχυση λογικής και επιστημονικών ερευνών έχει προκαλέσει ερωτηματικά επί του θέματος. Η αλήθεια είναι πως η ιδέα του γάμου είχε διαφορετική βαρύτητα και υπόσταση πριν 30 χρόνια σε σχέση με σήμερα και ίσως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη συνθήκη του γάμου σήμερα έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Διάβασε περισσότερα για τους κινδύνους που ενέχει η συγκατοίκηση και που μπορεί να οδηγήσουν σε χωρισμό σύμφωνα με τους ερευνητές στο elle.gr