ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

15 τρόποι για να κάνεις έναν άνδρα να ανοιχτεί

Τι φοβάται και δεν εκφράζει τα αληθινά του συναισθήματα. Πώς θα γίνεις η έμπιστη της καρδιάς του.
5
'
σχέσεις shutterstock

Τον ερωτεύεσαι επειδή είναι δυνατός, ψύχραιμος, καλόκαρδος και ναι, παραδέξου το, λιγομίλητος. Στη συνέχεια, όμως, όταν κάνεις σχέση μαζί του, επιστρατεύεις το "πρόγραμμα αποκατάστασης" προσπαθώντας να τον μεταμορφώσεις στη… φίλη σου.  

Τι ξεχνάς; Ότι οι άνδρες δεν μπορούν να σχετιστούν μαζί μας όπως οι γυναίκες. Δεν τους το επιτρέπει η δομή του εγκεφάλου τους, ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει και οι κοινωνικές προσδοκίες με τις οποίες έχουν δομηθεί τα στερεότυπα των φύλων.

Διάβασε επίσης γιατί οι εσωστρεφείς έλκουν τους εξωστρεφείς και το αντίθετο. 

Όμως, η βαθιά σύνδεση είναι αυτό που λαχταρά κάθε γυναίκα από τον άνδρα με τον οποίο έχει σχέση. Έτσι δεν είναι;  Και η αλήθεια, δυστυχώς, είναι αυτή: περίπου το 50% των γυναικών δηλώνει ότι δυσκολεύονται να κάνουν τον σύντροφό τους να ανοιχτεί, ιδιαίτερα στην αρχή της σχέσης.

Οι περισσότεροι άνδρες από την άλλη πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πολύ επικριτικές απέναντί ​​τους και ανησυχούν ότι αν ανοιχτούν θα δεχτούν κάτι από όλα αυτά ή και όλα αυτά μαζί: επίθεση, επίκριση, απαξίωση, ματαίωση, απόρριψη. Πού να τολμήσει επομένως να ανοιχτεί.

Το όλο θέμα, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει τις ρίζες του στην εμπιστοσύνη. Άρα, το πρώτο βήμα για να κάνεις έναν άνδρα να ανοιχτεί είναι να διασφαλίσεις ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Ακόμα και τότε όμως χρειάζεται προσπάθεια αφού κανένα τριαντάφυλλο δεν μπορεί να ανοίξει χωρίς πότισμα. Γι’ αυτό οι ειδικοί στις σχέσεις των δύο φύλων προτείνουν τα εξής:

Μίλα για τα απλά και τα ευχάριστα

Για να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πριν μιλήσεις μαζί του για τα σοβαρά, πρέπει να χτίσετε μαζί τη συνήθεια να μιλάτε για τα απλά και καθημερινά. Φρόντισε οι συζητήσεις σας να είναι ευχάριστες και να εμπεριέχουν χιούμορ. Το χιούμορ είναι γνωστό ότι χαλαρώνει και ξεκουμπώνει τους ανθρώπους. Καθιερώνοντας τη συνήθεια να μιλάτε και να επικοινωνείτε ανάλαφρα είναι πολύ πιθανό να φτάσετε πιο γρήγορα και στο ζήτημα που ίσως εκείνος δεν νιώθει τόσο άνετα όσο εσύ να μιλήσει: τα συναισθήματα

Δόμησε τη δική σας γλώσσα

Λέξεις και φράσεις που δομούν έναν προσωπικό κωδικό μεταξύ σας, επιτρέπουν μια βαθιά και ασφαλή συνεννόηση και δημιουργούν μια μοναδικότητα στη σχέση και την αίσθηση ότι οι δυο σας ζείτε στον ίδιο κόσμο. Η «γλώσσα σας» μπορεί να προκύψει εύκολα και αυθόρμητα, αν είστε και οι δύο χαλαροί. Επιπλέον, θα ανακαλύψεις ότι η γλώσσα αυτή θέτει τα θεμέλια για μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ σας, καθώς η σχέση εξελίσσεται.

Δείξ’ του τον τρόπο

Η πραγματική σύνδεση μπορεί να συμβεί σε στιγμές γέλιου και ενσυναίσθησης που εκφράζονται είτε μέσα από τις απογοητεύσεις της ημέρας ή την απόλαυση κοινών εμπειριών. Σε τέτοιες στιγμές φρόντισε να είσαι εκφραστική. Να εκφράζεις δηλαδή τις εντυπώσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Πιθανόν να τον παρασύρεις κι εκείνον ή κάποια στιγμή να εξοικειωθεί με τον τρόπο που εκφράζεσαι και να σε μιμηθεί. Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις, δεν λένε;

Να είσαι ο αληθινός εαυτός σου

Μπορείς να επιτρέψεις στο αυτό σου να είσαι αστεία, λυπημένη, ενθουσιώδης, με απορίες μικρού παιδιού ακόμα και i.q ραδικιού. Το να μη φοβάσαι να τσαλακωθείς μαζί του ή να μην έχεις άγχος για το πώς θα σε κρίνει λειτουργεί σαν καθρέφτης για εκείνον γιατί θα νιώσει ότι μπορεί κι αυτός να κάνει το ίδιο. Τότε είναι πολύ πιθανό να σου ανοιχτεί.

Δοκίμασε να ανοιχτείς πρώτη

Δεν είναι δίκαιο να περιμένεις από τον σύντροφό σου να ανοιχτεί, εάν δεν είσαι διατεθειμένη να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

Όλοι έχουμε ανασφάλειες, προβλήματα, φόβους και σκελετούς στο ντουλάπι. Το να  ανοιχτείς πρώτη και να μιλήσεις για αυτά είναι το πρώτο βήμα για να τεθούν ισχυρά θεμέλια στη σχέση. Του δείχνεις ότι τον εμπιστεύεσαι.  Άρα, δυνητικά μπορεί κι αυτός να κάνει το ίδιο όταν θα είναι έτοιμος Το να δείξεις ότι είσαι ευάλωτη δεν ισοδυναμεί με αδυναμία. Είναι πιθανόν να δημιουργήσει πιο γρήγορα ένα πλαίσιο ασφάλειας για να ανοιχτεί και εκείνος. Αρκεί να μην υιοθετήσεις τον ρόλο του πικραμένου θύματος αν έχεις φάει χαστούκια από τη ζωή. Μπορεί να σε λυπηθεί στην αρχή και να σε υποστηρίξει, αλλά είναι πιθανό να «κουμπωθεί», επειδή πάντα θα φοβάται μην κάνει κάτι λάθος και σε πληγώσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν του παρουσιάζεσαι ήδη πληγωμένη από κάποιον άλλον.  

Γίνε σταθερός ακροατής χωρίς να του λες τι να κάνει

Οι άνδρες έχουν εκπαιδευτεί στη σιωπή. Αν ξεκινήσει να μιλάει και να ανοίγεται, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τον ακούσεις χωρίς να τον βομβαρδίζεις με διευκρινιστικές ερωτήσεις ή υποδείξεις. Δεν χρειάζεται να του λες αν έχει δίκιο ή άδικο κάθε φορά που σου εκμυστηρεύεται έναν προβληματισμό, δίλημμα ή ανησυχία. Ούτε χρειάζεται αν εμπλέκονται άλλα πρόσωπα να πάρεις το μέρος του ή να διασαφηνίσεις αν εκείνος ή ο άλλος έχει δίκιο ή άδικο. Το να είναι πάντα διαθέσιμο το αυτί σου είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η εγγύτητα και η άνεση στη σχέση. Γι’ αυτό μην το υποτιμάς.  

Σε ενδιαφέρει κι αυτό: πότε οι καβγάδες αποτελούν καμπανάκι για προβλήματα στη σχέση

Μπες στα παπούτσια του

Μη βιάζεσαι να του πεις εσύ τι θα έκανες στη θέση του για κάθε πρόβλημα που θα σου εκμυστηρευτεί ότι αντιμετωπίζει. Εσύ δεν είσαι αυτός κι αυτός δεν είναι εσύ. Η ειλικρινής και θετική ανατροφοδότηση προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του και στις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του είναι ζωτικής σημασίας. Εάν συνδέεστε μέσω της αποδοχής, ο σύντροφός σας θα αισθανθεί ότι έχει δίπλα του κάποια που τον καταλαβαίνει και θα ανοιχτεί ακόμα περισσότερο.

Μην κολλάς στην υπερανάλυση

Για να στο πω απλά να το καταλάβεις. Απόφυγε τη φράση «τι εννοείς λέγοντας ότι…». Είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε άνδρα. Ιδιαίτερα αν ξεστομίσει κάτι και τελικά τον φέρεις στη θέση να σου πει… «μα δεν εννοούσα αυτό¨.

Όταν ένας άνθρωπος φοβάται ότι τα λόγια του αργότερα θα παραμορφωθούν ή θα παρεξηγηθούν, το βουλώνει. Το κατάλαβες; Θα μετράει τα λόγια του και θα φοβάται να σου μιλήσει. 

Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να αναστατωθεί με ότι ακούσεις

Είναι λίγο άγαρμποι στα λόγια οι άνδρες, η αλήθεια είναι. Μπορεί να είναι βυθισμένοι για αιώνες στη σιωπή και ξαφνικά να σου αποκαλύψουν μια πληροφορία που μπορεί να σε προβληματίσει, μπερδέψει ή αναστατώσει. Έχε στο νου σου, όμως, ότι μπορεί να είναι και ένα crash test. Να το κάνει για να σε δοκιμάσει. Για να δει πως θα αντιδράσεις, έτσι ώστε να νιώσει αν είναι ασφαλής να σου ανοιχτεί περισσότερο. Φυσικά, μπορείς να του πεις σε δεύτερο χρόνο τι σε προβλημάτισε από αυτά που σε είπε. Σε πρώτο χρόνο, όμως, καλύτερα να εκτιμήσεις το γεγονός ότι σου ανοίχτηκε, αποφεύγοντας τις υπεραντιδράσεις. Φυσικά, δικαιούσαι να διατυπώσεις τα συναισθήματα που σου προκαλούν τα λόγια του και τη γνώμη σου όπως είναι σημαντικό να είσαι ψύχραιμη χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις που θα τον αναστατώσουν περισσότερο από όσο αναστατώθηκες ίσως εσύ. 

Mάθε επίσης τι είναι το hoovering και πώς συνδέεται με την ναρκισσιστική κακοποίηση. 

Δείξε σεβασμό… πάντα

Γιατί είναι γνωστό. Όταν αντιμετωπίζεις κάποιον με σεβασμό, χτίζετε μια σχέση αξίας και αλληλοεκτίμησης. Αν νιώθει ότι τον εκτιμάς και τον θαυμάζεις, θα νιώσει καλύτερα για τον εαυτό του και για τη σχέση του μαζί σου και είναι πιο πιθανό να σου ανοιχτεί.

Φυσικά, θα υπάρξουν στιγμές που θα σε νευριάσει, θα σε θυμώσει και θα σε απογοητεύσει. Απόφυγε αυτές τις στιγμές να χάσεις τους ευγενικούς σου τρόπους χρησιμοποιώντας λόγια σκληρά, υβριστικά, περιφρονητικά ή απαξιωτικά. Αποκλείεται να ανοιχτεί μαζί σου, αν είναι καταγεγραμμένες τέτοιες στιγμές στο ιστορικό σας. Θα φυλάγεται «εις τους αιώνες των αιώνων αμήν». Δεν το θέλεις αυτό όμως, έτσι;

Ποτέ μην τον πιέσεις

Αν θέλει κάποια στιγμή να ανοιχτεί ο σύντροφός σου ή ο άνδρας τον οποίο μόλις γνώρισες, αντιστάσου στην παρόρμηση να τον πιέσεις να ανοιχτεί, κάνοντας ερωτήσεις για τις οποίες δεν είναι έτοιμος να απαντήσει ή ανοίγοντας θέματα συζήτησης για τα οποία βλέπεις ότι είναι απρόθυμος να συζητήσει. Το να πιέζεις κάποιον να ανοιχτεί μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μη φοβάσαι να μείνεις σιωπηλή

Δεν χρειάζεται να νιώθεις ότι απειλείσαι από τη σιωπή ανάμεσά σας. Και η σιωπή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Ιδιαίτερα όταν βρίσκετε άλλους τρόπους να εκφράσετε το πάθος των συναισθημάτων σας. Η επικοινωνία και η βαθιά σύνδεση δεν στηρίζεται μόνο στα λόγια. Να το θυμάσαι αυτό. 

Διάβασε και τα 7 πράγματα που σε κάνουν να είσαι λιγότερο ελκυστική σύμφωνα με την επιστήμη. 

Αντιμετώπισέ τον με τις καλύτερες προθέσεις

Αυτό σημαίνει ότι δεν τον διακόπτεις, δεν προετοιμάζεις την επόμενη ερώτηση ή επιχείρημα για να τον αντικρούσεις καθώς μιλάει, δεν χρησιμοποιείς ακραίες συμπεριφορές όπως να ξεσπάσεις σε κλάματα, να πετάξεις πράγματα ή να κολλήσει η βελόνα σε κάτι που είπε. Οι προθέσεις σου, όταν επικοινωνείτε, θα πρέπει πάντα να είναι ειρηνικές κι καθόλου χειριστικές.

Μη βιαστείς να του βρεις λύσεις στα προβλήματά του

Αν εκφράζει κάποια αδυναμία, μην υποθέσεις ότι θέλει να τον βοηθήσεις να κάνει οτιδήποτε. Απλώς να είσαι παρούσα εκεί ως σύστημα υποστήριξης, ως συμπαίκτης του, η μαζορέτα του. Η όποια πρωτοβουλία να δώσεις εσύ λύσεις και να κάνεις τα πράγματα καλύτερα γι 'αυτόν μπορεί πραγματικά να τον απομακρύνει. Οι περισσότεροι άντρες αισθάνονται καλύτερα, όταν νιώθουν ότι θα ξεπέρασαν ένα εμπόδιο μόνοι τους. Το ότι βιάζεσαι να διορθώσεις μια κατάσταση τον κάνει να νιώθει αδύναμος και ανεπαρκής. Σε κανέναν άνδρα δεν αρέσει αυτό.

Δείξε εκτίμηση, όταν σε κάνει να νιώθεις ωραία με τα λόγια του

Μπορεί να περιμένεις στα λόγια κάτι περισσότερο από εκείνον. Στην πραγματικότητα όμως τα λίγα που σου έχει πει μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά. Το να υπάρχει ένθερμη ανταπόκριση από εσένα αποτελεί έναν τρόπο ενθάρρυνσης για εκείνον. Δεν μπορείς να φτάσεις  εξάλλου στο πολύ, αν δεν εκτιμήσεις πρώτα το λίγο.

Τι να θυμάσαι

Μπορεί να δοκιμάσεις όλα τα παραπάνω και ο σύντροφός σου να εξακολουθεί να είναι κλειστός σαν στρείδι. Είτε γιατί είναι εσωστρεφής χαρακτήρας είτε γιατί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σε εμπιστευτεί. Μερικές φορές απλά δεν θα έχει λόγια ή ίσως να μην μπορεί να αναλύσει ακριβώς πώς αισθάνεται απέναντι σου.  Μην απογοητεύεσαι. Μερικοί άνδρες μπορεί να αργούν να το βρούνε με τα λόγια όμως μπορεί να κερδίσουν τη διαφορά με έργα. Τι να τα κάνεις, εξάλλου, τα χίλια σ’ αγαπώ, όταν καμία από τις πράξεις του δεν μπορεί να τα υποστηρίξει;

Διάβασε ακόμα: Πότε μια γυναίκα εγκαταλείπει τον άνδρα που αγαπά

Αγαπημένο