ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Το παιδί μου τραυλίζει, τι να κάνω;

Η πρώιμη παρέμβαση στα μικρά παιδιά από ειδικό λογοθεραπευτή είναι η καλύτερη επιλογή.
4
'
μαμά μιλάει σε μικρό παιδί istockphoto

Το τραύλισμα συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 2 και 6 ετών. Μπορεί να διαρκέσει για λίγες εβδομάδες ή μερικούς μήνες ή ακόμη περισσότερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αγόρια έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τραύλισμα ενώ υπολογίζεται ότι το 1% των ενηλίκων τραυλίζουν. Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια υπάρχουν θεωρίες ότι μπορεί να προκαλείται από πιέσεις από το σπίτι ή το σχολείο, από βιολογικούς παράγοντες, οικογενειακό ιστορικό και λανθασμένη εκμάθηση. Ωστόσο νέα έρευνα κατέδειξε ότι το τραύλισμα είναι θέμα γονιδίων.

Τα κύρια είδη τραυλίσματος είναι η επανάληψη των πρώτων ήχων μιας λέξης, η επανάληψη της πρώτης συλλαβής μιας λέξης, η επανάληψη ολόκληρης της λέξης στην αρχή μιας πρότασης (ή ακόμα και στη μέση της). Λιγότερο συχνά ένα παιδί που τραυλίζει ίσως να επαναλαμβάνει μια φράση δυο και τριών λέξεων ή ίσως να επεκτείνει τον αρχικό ήχο μιας λέξης. Όποια κι αν είναι η φύση του τραυλίσματος του παιδιού το σίγουρο είναι ότι θα ντρέπεται γι’ αυτό και πιθανότατα να αποφεύγει να μιλάει σε άλλους, εκτός από εσάς. Δες τι μπορείς να κάνεις αν το παιδί σου τραυλίζει:

Εικόνα
istockphoto

 

Δώσε του χρόνο να μιλήσει

Το να ακούς ένα παιδί που τραυλίζει να μιλάει μπορεί να σου φαίνεται εκνευριστικό ή κουραστικό επειδή γνωρίζεις από πριν τι θέλει να σου πει. Δώσε του όμως χρόνο να εκφραστεί και μη βιάζεσαι να συμπληρώσεις ή να μαντέψεις τη λέξη που θέλει να σου πει.

Διατήρησε την οπτική επαφή

Όταν το παιδί σού μιλά κοίτα το στα μάτια για να νιώθει ότι είναι σημαντικό και  δίνε του χρόνο και σημασία.

Μην το διορθώνεις

Όταν το παιδί σού μιλάει, δεν υπάρχει κανένα όφελος στο να το προτρέπεις να επαναλάβει σωστά αυτά που είπε χωρίς να τραυλίζει. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να εστιάζεις την προσοχή σου στα προηγούμενα λάθη του, κάτι που το κάνει να αισθάνεται ακόμη περισσότερες ενοχές γι’ αυτά.

Μην του κάνεις πολλές ερωτήσεις

Τα παιδιά μιλούν με μεγαλύτερη ελευθερία όταν εκφράζουν τις δικές τους ιδέες απ΄ ό,τι όταν απαντούν στις ερωτήσεις ενός ενήλικα.

Διάβασε ακόμη: Τι να μην πεις στον παιδίατρο

Καθησύχασέ το

Θα ανακαλύψεις ότι όταν το παιδί μιλάει πιο γρήγορα το τραύλισμα αυξάνεται. Ηρέμησέ το λοιπόν, ενθαρρύνε το να μιλά αργά. Μίλα επίσης και εσύ αργά μαζί του.

Εικόνα
istockphoto

 

Παρατήρησε το

Σημείωσε τις φορές που τραυλίζει περισσότερο, και προσπάθησε να βρεις κάποια σύνδεση σε αυτές. Ίσως τραυλίζει όταν πηγαίνει σε μία γιορτή ή όταν έχει κάποια εργασία στο σχολείο. Έτσι θα μπορέσεις να το προετοιμάζεις για κάποιο γεγονός.

Μην το κοροϊδεύεις

Ένα παιδί που τραυλίζει είναι πιθανό να μην το καταλαβαίνει. Εάν το κοροϊδεύεις αυτό μειώνει την αυτοπεποίθησή του, αυξάνει το άγχος του και επομένως τη συχνότητα του τραυλίσματος, ένα τραυλό παιδί συχνά τραυλίζει όταν έχει άγχος.

Ζήτα τη βοήθεια του λογοθεραπευτή

Επιβάλλεται! Ο λογοθεραπευτής έχει εξειδικευτεί προκειμένου να βοηθήσει με ειδική αγωγή τα παιδιά με τραύλισμα να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Διάβασε ακόμη: Τρεις μητέρες-ηρωίδες που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρίες μας μιλούν για τον αγώνα τους

Αγαπημένο