ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τi να κάνεις όταν το παιδί σού αντιμιλά

Του ζητάς κάτι και σου μιλά άσχημα; Ακολούθησε αυτές τις επτά συμβουλές που δίνει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα, M.Sc. in Special Education,Speech Therapy & Parent Counseling.
5
'
παιδί αντιμιλά στη μαμά του istockphoto

Όταν το παιδί σου σου αντιμιλά σημαίνει ότι είναι θυμωμένο αντιδρώντας στα όρια που του βάζεις. Εκτός από το καλό παράδειγμα που θα πρέπει να δίνεις υπάρχουν έξυπνες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

1 Διατήρησε βλεμματική επαφή

Πριν δώσεις στο παιδί οδηγίες να το κοιτάς πάντα στα μάτια και να κάνεις κι εσύ το ίδιο όταν το παιδί σού μιλά. Έτσι του δείχνεις ότι θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του και όχι να το ελέγξεις. Επίσης, φρόντισε να είσαι σύντομη σε αυτό που ζητάς και ξεκίνα τη συζήτηση χρησιμοποιώντας το όνομα του παιδιού.

2 Μη γίνεσαι ο καθρέφτης του

Όταν το παιδί σού αντιμιλήσει προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και μην μπεις στον πειρασμό να απαντήσεις με τον ίδιο τόνο ή με παρόμοιο τρόπο. Αν θέλεις να διδάξετις στο παιδί να μιλά με σεβασμό θα πρέπει να κάνειςτο ίδιο. Απάντησέ του ήρεμα και σταθερά χωρίς να υποκύπτεις.

Εικόνα
istockphoto

 

3 Συγκρατήσου

Οι απειλές και οι τιμωρίες σε μία τέτοια συμπεριφορά δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αντίθετα την εντείνουν. Όταν το παιδί αντιδρά και σου αντιμιλά συγκράτησε το θυμό σου και αγνοόησέ το για λίγο δίνοντάς του τον χρόνο να ηρεμήσει. Έπειτα εξήγησέ του ήρεμα για ποιον λόγο δεν σου αρέσει αυτή η συμπεριφορά και γιατί δεν είναι σωστό να μιλά άσχημα.

Δες ακόμη: Η μαγική γωνιά στο σπίτι που κατευνάζει τα ξεσπάσματα θυμού του παιδιού σας

4 Μην έχεις παράλογες απαιτήσεις

Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας δεν μπορεί να συμπεριφερθεί ως ενήλικας, για παράδειγμα δεν μπορεί να καθίσει ήσυχο στη διάρκεια ενός πολύωρου οικογενειακού γεύματος. Έχε πάντα εναλλακτικές λύσεις όπως να παίρνεις μαζί σου κάποια αγαπημένα του παιχνίδια του ή να του δίνεις περισσότερη σημασία όταν είστε με κόσμο προκειμένου να μην ξεσπάσει.

5 Μην αλλάζεις τη στάση σου

Ακόμη κι αν είστε σε εξωτερικό δημόσιο χώρο όπως στα μαγαζιά ή στο σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, αντιμετώπισε αυτήν τη συμπεριφορά του παιδιού με τον ίδιο τρόπο όπως το κάνεις και στο σπίτι για να μειώσεις τις πιθανότητες να αναπτύξει χειριστική συμπεριφορά. Φρόντισε να μην υποκύπτεις στα πείσματά του γιατί έτσι το ενισχύεις.

6 Δες πέρα από αυτό που συμβαίνει

Πολλές φορές ένα ανυπάκουο παιδί είναι ένα παιδί που θέλει να τραβήξει την προσοχή σου ή πιθανότατα η συμπεριφορά αυτή να κρύβει κάποιο άγχος ή  να αντανακλά μια γενικότερη δυσλειτουργία της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση αναζήτησε τις αιτίες. 

7 Μην ξεχνάς να το επιβραβεύεις

Φρόντιζε να μην το αποθαρρύνεις αλλά ούτε και να το κάνεις να αισθάνεται ανασφάλεια. Κάθε φορά που μιλά ευγενικά να το επιβραβεύεις. Αυτό θα του δώσει κίνητρο να μιλά ήρεμα και ευγενικά.

Εικόνα
istockphoto

 

Πότε να απευθυνθείς  σε έναν παιδοψυχολόγο

Αν η συμπεριφορά εξακολουθεί να μην αλλάζει παρόλο την υπομονή που επιδεικνύεις και τη σταθερότητα στα όρια που βάζεις, τότε ότι το παιδί ίσως έχει προβλήματα συμπεριφοράς. Πίσω από τα προβλήματα συμπεριφοράς ενδέχεται να υπάρχει διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, συναισθηματικές διαταραχές, άγχος, προβλήματα στο οικογενειακό ή το σχολικό περιβάλλον. Όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει ο παιδοψυχολόγος θα μπορέσει να βοηθήσει γονείς και παιδί να το αντιμετωπίσουν.

Διάβασε επίσης: Τα 7 μαθήματα που πρέπει να δώσεις στο παιδί σου για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Αγαπημένο