ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί δεν πρέπει να μιλάς στα μικρά παιδιά μωρουδίστικα;

Μαμ, νάνι, άτα. Το παιδί σου κοντεύει τα δύο αλλά του μιλάς στη δική του “γλώσσα” για να σε καταλαβαίνει; Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να μιλάς στα παιδιά μωρουδίστικα.
3
'
μαμά μιλάει στο παιδί istockphoto

Ο λόγος επιτρέπει στο παιδί να επικοινωνεί, να σκέφτεται, να μαθαίνει, να εκφράζει και να ικανοποιεί τις ανάγκες και επιθυμίες του. Συμβάλλει στη συναισθηματική του ολοκλήρωση και στην κοινωνικοποίησή του. Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας που παρουσιάζουν διαταραχές λόγου ή ομιλίας δεν έχουν κάποιο οργανικό πρόβλημα αλλά χρειάζονται τη βοήθειά σας για να αναπτυχθεί ο λόγος του και να μην επηρεαστεί αρνητικά η εξέλιξή του. Δες τους τρεις λόγους για το οποίους δεν πρέπει να μιλάς στα μικρά παιδιά μωρουδίστικα.

1 Δεν βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το να μιλάνε μωρουδίστικα στα μικρά παιδιά γίνονται πιο κατανοητοί σε αυτό. Η επιστήμη όμως έχει διαφορετική άποψη. Η χρήση της γλώσσας των ενηλίκων, με μεγάλες και σύνθετες προτάσεις, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του μάλιστα, ενώ ενισχύεται και ο δεσμός με τους γονείς του, επισημαίνουν Αμερικανοί ψυχολόγοι.

2 Δεν ενισχύεται η γλωσσική του ανάπτυξη

Τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν, να καταλάβουν τους γονείς τους, να τα καταλάβετε και να μάθουν από εσάς. Γι’ αυτό και σας μιμούνται. Εάν χρησιμοποιείς μονοσύλλαβες λέξεις και συλλαβές, δε τα βοηθάς να μιλήσουν γρηγορότερα και καθαρά, αντιθέτως μαθαίνουν λάθος κάτι που θα μπορούσαν να το είχαν μάθει σωστά από εσένα.

Εικόνα
istockphoto

 

3 Δεν βελτιώνει την αντίληψη του παιδιού

Όταν μιλάς σωστά στα παιδιά, με τη σωστή εκφορά των λέξεων, το παιδί καταγράφει με μεγαλύτερη πιστότητα τον ήχο της λέξης και το αναπαραγάγει με περισσότερη ακρίβεια. Επιπλέον, η σωστή σύνταξη ενισχύει τη συγκρότηση της σκέψης και βελτιώνει την αντίληψη του παιδιού.

Δες αυτό: Είσαι έγκυος; Ποιο είδος γυμναστικής είναι ιδανικό για εσένα και τι πρέπει να προσέξεις

Πώς να μιλάς στα παιδιά

Με απλό λεξιλόγιο και πολλές επαναλήψεις

Μη χρησιμοποιείς μωρουδίστικα λέγοντας τη “βόλτα” “άτα” και το “φαγητό” “μαμ”. Πες τις λέξεις με τον σωστό τρόπο. Ακόμη κι αν το παιδί επιμένει το νερό να το λέει “νιονιό” και το βρίσκεις χαριτωμένο προσπάθησε να του λες τη σωστή λέξη.

Μιλάτε αργά και με αρκετές παύσεις

Έτσι δίνεις στο παιδί τον χρόνο να αντιδράσει. Ακόμη και αν σου επιστρέψει έναν ήχο αυτό σημαίνει ότι έχεις κάνει διάλογο. Μη χρησιμοποιείς επίσης “μωρουδίστικο” τόνο, αλλά φυσιολογικό ώστε το παιδί να εξοικειώνεται από νωρίς, στην κανονική ροή του λόγου.

Πότε να απευθυνθείς σε έναν λογοθεραπευτή

Αν ένα παιδί περάσει την ηλικία των 4 – 5 και εξακολουθεί να μη μιλάει καθαρά, η άρθρωσή του δεν είναι καλή, "μασάει" τις λέξεις, δεν έχει πλούσιο λεξιλόγιο με άλλα παιδιά της ηλικίας του ή κάνει προτάσεις με δύο-τρεις λέξεις χωρίς άρθρα, προθέσεις, ή άλλα γραμματικά στοιχεία ή καλή σύνταξη, δεν κατανοεί πάντα αυτό που του λες, δεν αντιδρά σωστά στις οδηγίες που του δίνεις ή δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες που κάνεις να επικοινωνήσεις μαζί του, τότε χρειάζεται να απευθυνθείς σε έναν λογοθεραπευτή.

Δες ακόμη: Το παιδί μου τραυλίζει, τι να κάνω;

Αγαπημένο