ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιορτή της μητέρας 2022: Πότε πέφτει και ο λόγος που γιορτάζεται

Όσα θες να ξέρεις για αυτή την ιδιαίτερη γιορτή
28.04.2022
1
'
Γιορτή της μητέρας 2022: Πότε πέφτει και ο λόγος που γιορτάζεται mothers_day

Όως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσουμε όλες τις μαμάδες λίγο περισότερο από ότι συνήθως, διότι η γιορτή της μητέρας πλησιάζει. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η ημέρα της μητέρας αποτελεί μια από τις πιο γνωστές γιορτές που πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Ελλάδα. 

Το 2022 η γιορτή της μητέρας θα γιορταστεί την Κυριακή 8 Μαϊου. 

Εορτάζουσες:

-Ζακέτα να πάρεις!

-Μην αργήσεις!

-Πεινάς; 

- Μην έρθω εκεί και το βρω! 

- Φάε κάτι πετσί και κόκαλο έχεις μείνει!

-Όλα εγώ πρέπει να τα κάνω εδώ μέσα; 

-Όταν κάνεις και εσύ παιδιά θα με καταλάβεις!

-Ουέ και αλίμονο σου...

-Στείλε μου όταν φτάσεις 

-Εγώ στην ηλικία σου... 

Εικόνα
mothers day

 

Διάβασε εδώ: Μικρές αλήθειες αλλά και μύθοι για το μητρικό ένστικτο

Οι μανούλες που όλοι αγαπάμε και ας μην τους το λέμε καθημερινά έχουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας. Πως όμως καθιερώθηκε αυτή η μέρα και ξεκίνησε να γιορτάζεται ξεχωριστά; 

Στην αρχαιότητα: 

Όλα ξεκίνησαν από τη λατρεία του κόσμου προς την Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Ελληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στον 20ο αιώνα: 

Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. 

Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Δείτε ακόμη : Υπάρχει σωστός τρόπος να επιβραβεύσεις το παιδί σου;

Στην Ελλάδα: 

Στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας σχετίζεται με την γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία ή αλλιώς όπως λέμε μέχρι σήμερα, να σαραντίσει. 

Ένας παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός καθιέρωσε την παράδοση των δυτικών λαών με αποτέλεσμα να μεταφέρθεί η γιορτή την 2η Κυριακή του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Εικόνα
mothers day

 

Αγαπημένο