ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σήμερα τρώμε τραβηχτές Μάνης

Μια πεντανόστιμη συνταγή!
11.10.2021
3
'
See the video
Τραβηχτές Μάνης

 Οι τραβηχτές Μάνης πήραν το όνομα τους από το άνοιγμα της ζύμης, καθώς τραβάμε την ζύμη με τα δάχτυλα. Ποιο είναι το μυστικό για να μην ρουφήξουν λάδι στο τηγάνισμα και να γίνουν τραγανές κι αφράτες;

Υλικά Συνταγής

Για τις τραβηχτές πίτες

  • 500 γραµ γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 2 πρεζες ζάχαρη
  • 1 κσ ελαιόλαδο
  • 300 γραµ νερό χλιαρό

Για το τηγάνισμα

  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Για το σερβιρισμα
  • Τυρί
  • Μέλι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά ένα κουτάλι. Διαλύουμε το αλάτι μέσα στο νερό. Προσθέτουμε το 1 κ.σ. ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα υγρά μέσα στα στερεά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να βραχεί το αλεύρι. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφιχτή και δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Βγάζουμε τη ζύμη στο πάγκο και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την κυλάμε ώστε να λαδωθεί η επιφάνεια της. Την σκεπάζουμε. Αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια και την ξεφουσκώνουμε. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μανταρινιού. Με χέρια λαδωμένα πλάθουμε στρογγυλό κάθε κομμάτι ζύμης. Τραβάμε την ελαστική ζύμη απαλά και την τεντώνουμε να ανοίξει σε φύλλο οβάλ λεπτό με πάχος 2 με 2-1/2 χιλιοστά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεσαίο τηγάνι. Ανάλογα με το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε, το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει την πίτα μέχρι τη μέση. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε μια-μια τραβηχτή Μάνης. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας να μην γίνει σαν μπαλόνι. Τηγανίζουμε για περίπου 2’ να ροδίσει και να φουσκώσει και την γυρίζουμε από την άλλη. Τηγανίζουμε για 1-1/2 λεπτό από την άλλη πλευρά να ροδίσει. Βγάζουμε τις τραβηχτές Μάνης σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι τους. Όμοια φτιάχνουμε όλες τις παραδοσιακές τραβηχτές Μάνης. Σερβίρουμε τις πίτες με μέλι και κανέλα ή με μέλι και τυρί. Σε πολλές περιοχές σερβίρουν τις τραβηχτές με κανελοζάχαρη και άλλες φορές βάζουν στην ζύμη λίγο πορτοκάλι ξύσμα και λίγη κανέλα. Η σκέτη ζύμη ψωμιού που χρησιμοποιούν παραδοσιακά με το προζύμι είναι ακαταμάχητη.

Το μυστικό για τις τραβηχτές Μάνης

Όσο πιο πολύ ξεκουράσετε τη ζύμη τόσο πιο ελαστική θα γίνει. Για να μην ρουφούν λάδι οι πίτες πρέπει το λάδι στο τηγάνι να κάψει και να τις τηγανίσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Έτσι θα γίνουν τραγανές και χωρίς να ρουφήξουν λάδια.

Δες και αυτό: Φτιάξε dutch baby με κόκκινα φρούτα

Αγαπημένο