Σήμερα τρώμε ρολό χοιρινό στο φούρνο με πουρέ ογκρατέν

14.12.2021
3
'

Μια συνταγή για να καταπλήξετε τα πλήθη!

Υλικά Συνταγής

Για το χοιρινό ρολό

  • 2½ κιλά χοιρινή σπάλα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 μήλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκα βότανα (θυμάρι-δεντρολίβανο)

Για το ταψί

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 μήλο
  • 1 πορτοκάλι
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 30 γραμ. βούτυρο

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μικρά κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κομμάτι σέλερυ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 750 ml κόκκινο κρασί
  • 500 ml ζωμό κρέατος
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 1/2 μήλο
  • 10 γραμ. κρύο βούτυρο για το τελείωμα

Για το γκρατιναρισμένο πουρέ

  • 8 πατάτες χονδρές
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • λίγο σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Για το χοιρινό ρολό

Για το χοιρινό ρολό στο φούρνο, ανοίγουμε πρώτα το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται. Το αλείφουμε εσωτερικά με ελαιόλαδο και μουστάρδα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο μήλο. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά. Τυλίγουμε σφιχτά το χοιρινό σε ρολό. Το δένουμε με σπάγγο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του. Ραντίζουμε το χοιρινό ρολό με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά. Αλείφουμε με το χέρι να πάνε παντού τα υλικά. Το ακουμπάμε στο ταψί με τα λαχανικά. Προσθέτουμε κομματάκια βουτύρου, στο ταψί. Σκεπάζουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, μαζεύουμε τα υγρά του ταψιού (και τα ρίχνουμε στην σάλτσα κρασιού) . Βάζουμε το ρολό πάνω σε μία σχάρα, μέσα σε ένα ταψάκι. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα το έτοιμο ρολό χοιρινό στο φούρνο. Το αφήνουμε να ροδίσει ολόγυρα για 20′ περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το αλείφουμε δυο τρεις φορές με σάλτσα κρασιού με μέλι για να γλασάρει. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′-15′ και το κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με τον πουρέ.

Για το ταψί

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο ταψί. Δημιουργούμε δηλαδή, ένα στρώμα λαχανικών για να ακουμπήσουμε το κρέας.

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι

Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα λαχανικά για 4-5′ σε δυνατή φωτιά. Τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό. Την σουρώνουμε σε ψιλή σήτα πιέζοντας τα λαχανικά να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Ξαναβάζουμε τη σάλτσα στη φωτιά και βράζουμε για λίγα λεπτά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει πυκνή σαν αραιό μέλι. Στο τέλος ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε στο τέλος 1 κομμάτι κρύο βούτυρο. Ανακινούμε τη κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο στη σάλτσα. Αν τη θέλουμε πολύ πυκνή ρίχνουμε 1 κ.σ. ρου.

Για το γκρατιναρισμένο πουρέ

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες. Τις καλύπτουμε με νερό ίσα να τις σκεπάζει. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 25′ να μαλακώσουν και να πιουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα να λιώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό τυρί. Αδειάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10′ να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Δες και αυτό: Φτιάξε κεφτέδες με λαχανάκια Βρυξελλών