ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σήμερα τρώμε ραβανί Νάξου

Ένα γλυκό που θα λατρέψεις!
16.10.2021
3
'
See the video
Ραβανί Νάξου

Μία παραδοσιακή συνταγή για αφράτο, σιροπιαστό ραβανί της γιαγιάς από την Βύβλο της Νάξου. Η μοναδική γεύση και η αφράτη του υφή κλέβουν την παράσταση. 

Υλικά Συνταγής

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 110 γρ. γαλά
  • ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι

  • 550 γρ. νερό
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • λίγο χυμό από λεμόνι
  • 80 γρ. βούτυρο Νάξου

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου. Ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε  να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.

Για το ραβανί

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε. Για το κέικ ραβανί, χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄). Προσθέτουμε τη βανίλια. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μείγμα. Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατ. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχαρα του φουρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί. Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.  Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες. Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.

Δες και αυτό: Φτιάξε κροκέτες με σπανάκι και τυρί

Αγαπημένο