ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σήμερα τρώμε monkey bread

Θα το αγαπήσεις!
13.10.2021
3
'
See the video
Monkey bread

Κέικ τσουρέκι ή αλλιώς φανταστικό Monkey Bread με σοκολάτα και καραμέλα κανέλας που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Γεύση μαγική, που θα γεμίσει το σπίτι αρώματα!

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. ξερή μαγιά
  • 200 γραμ. γάλα χλιαρό
  • 100 γραμ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανίλιες ή 1 μπαστούνι βανίλιας
  • 2 πρέζες αλάτι
  • περίπου 550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. κανέλα

Για τη γέμιση

  • 100 γραμ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 100 γραμ. σταφίδα ξανθή
  • 100 γραμ. κουβερτούρα

Για την καραμέλα

  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα, προσθέτουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν. Η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Χτυπάμε τα υλικά για 2′ στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τη ζύμη για 6′. Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας. Μαζεύουμε τη ζύμη και με τις ενώσεις προς τα κάτω τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια. Βάζουμε τα κομμάτια ζύμης σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.

Για την καραμέλα κανέλας

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά με την κανελοζάχαρη. Η κανελοζάχαρη που λιώνει με το ψήσιμο ανάμεσα στη ζύμη, δημιουργεί μια καραμέλα κανέλας που ποτίζει το monkey bread μέχρι την καρδιά του.

Ψήσιμο

Τα βάζουμε σε μεγάλη βουτυρωμένη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Τα τοποθετούμε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, δεν τα πιέζουμε. Αφήνουμε το κέικ τσουρέκι να φουσκώσει για περίπου 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′. Αφού ψηθεί, αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Προαιρετικά, περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Κόβουμε σε φέτες το κέικ τσουρέκι, όπως το κέικ.

*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

Δες και αυτό: Buddha Bowl - 3 συνταγές με πρωτεΐνη

Αγαπημένο