ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κουκουνάρι ένας καρπός καλοτυχίας και υγείας

Ένας πολύτιμος καρπός για μας
3
'
koukounari

 Πρόκειται για έναν καρπό στενά συνδεδεμένο με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, καθώς συνηθίζεται να προστίθεται τόσο στη γέμιση της παραδοσιακής γαλοπούλας, όσο και σε διάφορες σαλάτες και άλλες γιορτινές συνταγές. Η παρουσία του βέβαια αυτή έχει και τη σημειολογική της σημασία, καθώς σύμφωνα με την παράδοση το κουκουνάρι στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στη Ρώμη θεωρούνταν από τους πιο… καλότυχους καρπούς. Βέβαια, το κουκουνάρι, εκτός από το … άρωμα Χριστουγέννων που φέρνει στο τραπέζι μας, έχει να προσφέρει και πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Ας μάθουμε περισσότερα.

Όσα σου προσφέρει

Τα κουκουνάρια περιέχουν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχεται σε αυτά αποτελείται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, το κουκουνάρι αποτελεί πλούσια πηγή απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και Κ, καθώς και σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τέλος, στα κουκουνάρια περιέχονται αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή και μικρές ποσότητες φυτοστερολών, οι οποίες έχει φανεί ότι συμβάλλουν στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Όσον αφορά στο θερμιδικό περιεχόμενο του κουκουναριού, μια κουταλιά της σούπας, αποδίδει περίπου 60 θερμίδες.

Επομένως, θα πρέπει να θυμόμαστε πως πρόκειται για ένα τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και ενεργειακής πυκνότητας, το οποίο θα ήταν καλό να καταναλώνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα, δεδομένου μάλιστα, ότι τόσο το μέγεθος του καρπού του όσο και η ιδιαίτερη γεύση του, μπορούν εύκολα να μας παρασύρουν.

Στην κουζίνα

Έξυπνες και εύκολες μαγειρικές παρασκευές

Σαλάτα με αβοκάντο, κουκουνάρι και ρόκα

 Υλικά

1 ώριμο αβοκάντο

2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

1 ματσάκι ρόκα

1 μέτρια ντομάτα

2 μέτρια αγγουράκια

3 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι

3 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε ένα μπολ τη ντομάτα, τα αγγουράκια, τη ρόκα και το αβοκάντο. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και το κουκουνάρι. Σε ένα σέικερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, με το ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τη σάλτσα στα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά.

Πέννες με κατίκι Δομοκού, λιαστή ντομάτα και κουκουνάρι

Υλικά

500 γραμμ. πένες

2 μεγάλα κρεμμύδια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1/3 φλιτζάνι κουκουνάρι

1 κ.γ. θυμάρι

15 λιαστές ντομάτες

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κυβάκια και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο μαζί με το κουκουνάρι για 3-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κατίκι, τις λιαστές ντομάτες, το θυμάρι και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουν 2-3 λεπτά ώστε να γίνουν μια παχύρευστη σάλτσα. Βράζουμε τις πένες. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τις πένες και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σπιτικό ψωμί με άνηθο και κουκουνάρι

Υλικά

2 φλιτζάνια νερό

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο

1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή

½ φλιτζάνι κουκουνάρι

1/3 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (τόσο ώστε να αντέχουμε να βάλουμε μέσα το χέρι μας). Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης ζεσταμένο ελαφρά), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τον άνηθο και ζυμώνουμε ξανά ώστε να ενσωματωθούν καλά στη ζύμη. Πλάθουμε ένα ή περισσότερα ψωμάκια, τα βάζουμε σε ταψί, τα σκεπάζουμε με ένα πάπλωμα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο) μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμούμε.

Αγαπημένο