Ποιο συστατικό της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο για σάκχαρο

11.08.2021
1
'

Ακόμη μία μελέτη έρχεται να προστεθεί στο σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας, που δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, συμμετείχαν περισσότερο από 25.000 εθελοντών, από 8 Ευρωπαϊκές χώρες.

Συνολικά, φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 26 γραμμάρια φυτικών ινών συνολικά ανά ημέρα, είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε διάστημα 11 ετών, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 19 γραμμάρια. Επίσης τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης έδειξαν πως για κάθε αύξηση της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώνεται κατά 9%, ενώ αντίστοιχη αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών μόνο από δημητριακά, σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 25%.

Διάβασε ακόμα: Πώς το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη