ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η δίαιτα που προστατεύει έναντι της νόσου COVID-19

Τι δείχνει έρευνα τoυ Πανεπιστημίου του Harvard.
3
'
μεσογειακή δίαιτα shutterstock

Tην προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19 επιβεβαιώνει μια πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας σε συνεργασία με το Department of Nutrition του Πανεπιστημίου Harvard. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition με τίτλο «Μεσογειακή δίαιτα και ο κίνδυνος COVID-19.

 Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ  που συνόψισε τα δεδομένα, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν. Παράλληλα, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκε πόσοι συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-Cov-2, καθώς όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης.

Διάβασε ακόμα: Τι να πιεις και τι να μην πιεις πριν τον εμβολιασμό σου. 

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μοντέλο διατροφής που αξιολογήθηκε με βαθμολογία μεγαλύτερη του 6, παρουσίαζαν τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης.

Τα βασικά σημεία της Μεσογειακής Διατροφής

Υπενθυμίζουμε ότι βασικά σημεία για να ακολουθήσεις το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής είναι:

- η αυξημένη κατανανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια

- καθημερινή μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών όπως τυρί και γιαούρτι

- χρησιμοποίηση ελαιολάδου και αποφυγή καλομποκέλαιου, ηλιέλαιου και ζωικού κορεσμένου λίπους

- ψάρι και πουλερικά λίγες φορές την εβδομάδα

- κόκκινο κρέας μόνο λίγες φορές τον μήνα

To να θυμηθείς επομένως τις πατροπαράδοτες διατροφικές συνήθειες που από πάππου προς πάππου έχτισαν αυτό που η επιστήμη ορίζει σήμερα ως Μεσογειακή Διατροφή είναι ό,τι πιο έξυπνο μπορείς να κάνεις αυτή την περίοδο.

Διάβασε επίσης: Η διατροφή που είναι ασπίδα στον κορονοϊό

 

Αγαπημένο