ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Covid-19: Τι να πιεις και τι να μην πιεις πριν τον εμβολιασμό σου

Τι να αποφύγεις οπωσδήποτε και γιατί.
2
'
τι να πιεις πριν και μετά το εμβόλιο istock

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το εμβόλιο, ίσως αναρωτιέσαι αν πρέπει να φας ή να μη φας, να πιεις ή να μην πιείς κάτι συγκεκριμένο, πριν από το ραντεβού σου για να αποφύγεις πιθανές παρενέργειες ή να βοηθήσεις το σώμα σου να ανταποκριθεί καλύτερα.  

Παίζει η διατροφή κάποιο ρόλο;

Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά και λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων είναι γνωστό ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα γενικά. “Μια υγιεινή διατροφή που διατηρείται μακροπρόθεσμα μπορεί  να συντελέσει στο να έχουμε καλύτερη υγεία. Όμως, είναι αμφίβολο ότι η ειδική διατροφή πριν από τον εμβολιασμό θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στο εμβόλιο,” υποστηρίζει ο Dr. Louis Malinow, M.D., γιατρός στο Persona Nutrition. Δεν ισχύει δηλαδή ότι το τι θα φάμε ή πιούμε πριν τον εμβολιασμό επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. 

Κατανάλωσε πολλά υγρά

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι η επαρκής ενυδάτωση πριν και μετά το εμβόλιο είναι κάτι επιθυμητό. “Όχι μόνο επειδή διευκολύνονται όλες οι σωματικές λειτουργίες με την επαρκή ενυδάτωση, αλλά και επειδή κάποιος με ιστορικό λιποθυμιών θα ανταποκριθεί καλύτερα αν είναι καλά ενυδατωμένος,” υποστηρίζει ο Dr. Malinow. Το CDC επίσης συστήνει να καταναλώσεις υγρά μετά το εμβόλιο, αν ανεβάσεις πυρετό. Και φυσικά, το καλύτερο υγρό στην περίπτωση αυτή είναι το το νερό! Ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι καλό να είσαι ενυδατωμένος πριν βγεις στη ζέστη και καθίσεις σε ουρά αναμονής για τον εμβολιασμό σου. 

Διάβασε εδώ αν επιτρέπεται να πεις παυσίπονο μετά τον εμβολιασμό σου. 

Το "υγρό" που πρέπει να αποφύγεις

Τι γίνεται όμως με το αλκοόλ; Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ καθιστά τον εμβολιασμό λιγότερο αποτελεσματικό. Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ. Το CDC, ωστόσο, και οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή του αλκοόλ μια μέρα πριν και μια μέρα μετά τον εμβολιασμό, γιατί μπορεί να σε αφυδατώσει ή να σου προκαλέσει ζαλάδα ή ατονία, ακόμα και στομαχικές διαταραχές και να μην μπορείς να καταλάβεις αν τα συμμπτώματα είναι παρανέργεια του εμβολίου ή οφείλονται στο αλκοόλ. Στόχος σου εξάλλου πρέπει να είναι αυτός: να διατηρήσεις τον οργανισμό σου όσο το δυνατόν ακμαίο και υγιή για τον εμβολιασμό σου.

 

Αγαπημένο