ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί παχαίνουμε όταν κόβουμε το κάπνισμα; Η απάντηση θα σε εκπλήξει!

Δες με ποιον τρόπο αυξάνεται το βάρος μας μετά τη διακοπή του καπνίσματος
27.03.2021
2
'
γιατί παχαίνουμε με την διακοπή καπνίσματος Shutterstock

Αν προσπαθείς ή προσπάθησες κάποια στιγμή να κόψεις το κάπνισμα, τότε ξέρεις εκ πείρας πως οι λιγούρες δεν σταματούν και η ζυγαριά ανεβαίνει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πως δικαιολογείται; Η απάντηση σίγουρα δεν περνούσε από το μυαλό σου, ωστόσο εξηγείται επιστημονικά.

Οι 3 κύριοι λόγοι για τους οποίους η διακοπή του καπνίσματος ενδέχεται να αυξήσει το σωματικό βάρος είναι:

1. Η νικοτίνη του τσιγάρου, αποτελεί ουσία που «ανεβάζει» τον μεταβολισμό. Κάθε φορά που κάποιος καπνίζει ο μεταβολισμός του αυξάνεται και αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κανείς μετρώντας τους καρδιακούς παλμούς του. Θα διαπιστώσει μια αύξηση έως και 20 χτύπους περισσότερους ανά λεπτό. Συνεπώς διακόπτοντας κάτι που αν και ανθυγιεινό μας κάνει να καίμε λίγες θερμίδες παραπάνω, ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο «επιρρεπής» στην αύξηση βάρους.

2. Μετά την διακοπή του καπνίσματος παρατηρούνται αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Κάποια άτομα βιώνουν μεγαλύτερη όρεξη, ενώ κάποια άλλα ξαφνικά δείχνουν προτίμηση σε τροφές που δεν ήθελαν όσο κάπνιζαν. Είναι γεγονός άλλωστε ότι μετά την διακοπή του καπνίσματος, τόσο η γεύση όσο και η όσφρηση βελτιώνονται και επανέρχονται στο κανονικό.

3. Μετά την διακοπή του καπνίσματος παρατηρείται συχνά «ανάγκη» για να υπάρχει κάτι στο στόμα, στη θέση του τσιγάρου. Τρώγοντας λοιπόν ή ακόμα χειρότερα τσιμπολογώντας, ο πρώην καπνιστής έχει την αίσθηση ότι αναπληρώνει την συνήθεια αυτή. Δεν είναι λίγες οι φορές που απλά μια τσίχλα, μια οδοντογλυφίδα ή ένα «μπαστουνάκι» καρότου μπορεί να «ξεγελάσει» και να δώσει την απαιτούμενη λύση…

Αγαπημένο