ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς να ζητήσεις αύξηση στην δουλειά σου χωρίς να ακουστεί άσχημα

Σκέψου το έτσι: μια αύξηση είναι η αναγνώριση ότι τώρα συνεισφέρεις σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι παλαιότερα στην εταιρία σου
3
'
πώς να ζητήσεις αύξηση στη δουλειά

Καταρχήν, λάβε υπόψη σου ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το να ζητήσεις αύξηση, ειδικά αν είσαι καλός στη δουλειά σου. Υποθέτοντας ότι ο διευθυντής σου  έχει προηγούμενη εμπειρία στη διαχείριση ατόμων, ξέρει ότι είναι ορθό για τους ανθρώπους να ζητούν αύξηση. Επιπλέον, ακόμα κι αν ο διευθυντής σου δεν πει τελικά ναι, δεν θα διαταραχθεί η σχέση σας εκτός και αν ζητάς υπερβολικά παράλογα χρήματα για τον εποχή. Σκέψου το έτσι: μια αύξηση είναι η αναγνώριση ότι τώρα συνεισφέρεις σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι παλαιότερα στην εταιρία σου. Η αύξηση δεν είναι χάρη ή δώρο. Είναι ένας τρόπος για τους εργοδότες να σου πουν ότι κάνεις καλή δουλειά. Πώς όμως μπορείς να πάρεις την αύξηση που θέλεις, χωρίς να ακουστεί άσχημα; Κι όμως, υπάρχει τρόπος!

Σκέψου έξυπνα σχετικά με το timing που τη ζητάς

Όλα στη ζωή είναι θέμα timing, ακόμα και η προαγωγή που ζητάς. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να να μιλήσεις για το μισθό σου όταν η διευθύντρια σου δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενη ή έχει μια κακή μέρα. Από την άλλη, εάν έχεις μόλις κλείσει έναν σημαντικό πελάτη ή αν έχεις  συγκεντρώσει θετικά  σχόλια ή αν το αφεντικό σου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένο με εσένα τελευταία, τώρα μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για να ζητήσεις την αύξηση που θέλεις.

Πόσο καιρό τα πας καλά στη δουλειά σου;

Το thecut.com, αναφέρει πολύ σωστά ότι ορισμένες εταιρείες επανεξετάζουν το μισθό των εργαζομένων τους κάθε χρόνο από μόνες τους, τους οποίους συνδέουν με κριτικές απόδοσης. Αλλά αν δεν το κάνουν εκείνοι, θα πρέπει να καταλάβεις πότε να το κάνεις εσύ. Σε γενικές γραμμές, εάν έχει περάσει ένα έτος ή περισσότερο από τον τελευταίο καθορισμό του μισθού σου και αν έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι λογικό να ζητήσεις να συζητηθεί ξανά το ζήτημα. 

Αν όμως ο μισθός σου είχε ήδη αυξηθεί κάποτε τους τελευταίους 12 μήνες, τότε δεν είναι σωστό να ζητήσεις κι άλλη αύξηση. Το ίδιο ισχύει εάν δεν έχεις συμπληρώσει έναν χρόνο σε μια εταιρία. Εξάλλου, όλος ο χρόνος είναι μπροστά σου!

Υπολόγισε τις ημερομηνίες

Εάν εργάζεσαι για μια εταιρεία που γενικά δίνει αυξήσεις μία φορά το χρόνο, πρόσεξε πότε συμβαίνει αυτό κανονικά. Σε ορισμένες εταιρείες, μπορεί να είναι περίπου η επέτειος της ημερομηνίας έναρξης της σύμβασής σου. Άλλοι ενδέχεται να εκτιμούν τον μισθό όλων ταυτόχρονα, όπως κάθε Δεκέμβριο, που συχνά συνδέεται με τη διαδικασία του οικονομικού έτους και του προϋπολογισμού της κάθε εταιρίας. Μόλις σιγουρέψεις πότε συμβαίνει αυτό, τότε κάνε το πλάνο σου για το πώς να ξεκινήσεις τη συνομιλία με το αφεντικό σου τουλάχιστον έναν ή δύο μήνες πριν ξεκινήσει αυτή η επίσημη διαδικασία.  Αν περιμένεις έως ότου ληφθούν ήδη αποφάσεις σχετικά με αυξήσεις, μπορεί να είναι πολύ αργά για να γίνουν αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, η πολλή και σωστή δουλειά πάντα ανταμείβεται. Ακόμα και η αύξηση που θέλεις δεν σου δοθεί σύντομα, θα έρθει και η δική σου στιγμή. Αν ωστόσο όσο και αν περιμένεις τελικά η αύξηση... δεν έρχεται, τότε θα πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να στείλεις και αλλού το βιογραφικό σου.

Αγαπημένο