ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τοξικές φιλίες: Τα 4 «καμπανάκια» για να τις αναγνωρίσεις

Plus: Πώς να διαχειριστείς την κατάσταση σωστά.
3
'
τοξικές φιλίες πώς να τις αναγνωρίσεις

Όλοι ξέρουμε πόσο κακό μπορούν να μας κάνουν οι τοξικές σχέσεις, και ειδικά οι τοξικές φιλίες. Ωστόσο, αν και πολλές φορές τα σημάδια είναι μπροστά στα μάτια μας, δυσκολευόμαστε να τα δούμε καθαρά. Άλλες πάλι, εκείνα δεν είναι τόσο προφανή, έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται και εμείς, δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε. Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, Perpetua Neo τα αναλύει όλα ώστε να μην έχεις πλέον αμφιβολίες. 

Δράμα... συνεχώς

"Το συνεχόμενο δράμα, ακόμα και χωρίς ουσιαστικό λόγο, είναι από τα πιο προφανή σημάδια μιας τοξικής φιλίας," λέει η Neo. "Συνήθως ο τοξικός φίλος ζητάει τη βοήθειά μας ακόμα και για τα πιο απλά και εμείς αντί να ασχοληθούμε με τα δικά μας προβλήματα, εστιάζουμε στα δικά του", συνεχίζει λέγοντας.

Τα έχει πάθει και τα ξέρει όλα

Η Neo τονίζει πως ''είναι λογικό σε συζητήσεις να λες για παράδειγμα ότι κάτι έχει τύχει και σε εσένα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου λογικό να έχεις πάθει κυριολεκτικά τα πάντα και να ταυτίζεσαι με όλους αλλά και όλα τα δεινά που τους έχουν συμβεί.''

toxikes-filies-tips

Ανταγωνισμός και κακή ψυχολογία

Ένας τοξικός φίλος θα σε ανταγωνιστεί και θα προσπαθήσει να σε ρίξει ψυχολογικά, αυτό είναι ίσως από τα πιο SOS σημάδια αφού δεν μπορεί να το κρύψει για πολύ. ''Ακόμα και αν κάνετε διαφορετικό επάγγελμα ή αν είστε σε άλλο μήκος κύματος στην ζωή σας, ένας τοξικός φίλος θα σε ανταγωνιστεί μέχρι να μπορέσει να σε ξεπεράσει γιατί πολύ απλά, σε ζηλεύει'', τονίζει η ειδικός. 

Νιώθεις συνέχεια ότι κάτι δεν πάει καλά

Αν ο φίλος ή η φίλη σου, σου λέει ψέμματα, αν δεν απαντάει στις κλήσεις σου ή τα μηνύματά σου χωρίς προφανή λόγο, αν γενικά νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με εκείνον τότε είναι πολύ πιθανό απλώς το ένστικτό σου να σου λέει ότι ο φίλος ή η φίλη σου, είναι τοξικοί. Η Neo αναφέρει σχετικά: ''Πολλές φορές δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς τι είναι αυτό που πάει στραβά και έτσι αγνοείς τα σημάδια, αλλά το ένστικτό σου δεν θα σου πει εύκολα ψέμματα για έναν τοξικό φίλο''. 

toxikes-filies-diaxeirisi

Πώς να διαχειριστείς μια τοξική φιλία

Είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα κάνεις στην ζωή σου, ειδικά αν η φιλία σας είναι πολυετής αλλά αν θέλεις να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τον τοξικό σου φίλο όσο πιο σύντομα μπορείς. 

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα tips που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να το κάνεις αποτελεσματικά:

  • Δώσε στον φίλο σου μια ευκαιρία να διορθωθεί και αν δεν το κάνει, απομακρύνσου.
  • Εστίασε στις υγιής φιλικές σχέσεις σου.
  • Μην κρατάς κακία.
  • Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει άσχημα για ό,τι συνέβη αλλά μετά προχώρησε παρακάτω. 
  • Κράτα την όλη εμπειρία σου ως μάθημα για το μέλλον.
Αγαπημένο