ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η σημερινή μέρα

Οι θεωρίες γύρω από την προέλευσή της!
13.01.2023
1
'
Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η σημερινή μέρα istock

Παρασκευή και 13 σήμερα, μια μέρα που θεωρείται από πολλούς γρουσούζικη για όλους τους τομείς και σίγουρα κακή επιλογή για οποιοδήποτε νέο ξεκίνημα.

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η δεισιδαιμονία και πώς ξεκίνησε;

Παρασκευή και 13: Γιατί η μέρα θεωρείται γρουσούζικη

Εικόνα
γατα

Πριν από τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία “Παρασκευή και 13” έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας από πολύ παλιά.

Η συγκεκριμένη δεισιδαιμονία φαίνεται πως ξεκίνησε αρχικά από τις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Οι Έλληνες και οι Ισπανόφωνοι λαοί έχουν ως γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13.

Η πρόληψη αυτή που όπως φαίνεται διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα, πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου του 1980 «Παρασκευή και 13».

Δείτε επίσης: Αναρωτιέσαι σε ποια ηλικία κοιμόμαστε λιγότερο; Η απάντηση που δεν περιμένεις!

Για την προέλευσή της έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, όπως:

  • Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
  • Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.
  • Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
  • Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.
  • Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Μάθετε ακόμα: Κίνηση στους δρόμους: Πόσες ώρες έχασαν οι οδηγοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το 2022 - Η πόλη που κατέχει το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ

Αγαπημένο