ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αναρωτιέσαι σε ποια ηλικία κοιμόμαστε λιγότερο; Η απάντηση που δεν περιμένεις!

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις την ηλικία που κοιμάσαι λιγότερο από ποτέ!
12.01.2023
1
'
Αναρωτιέσαι σε ποια ηλικία κοιμάσαι λιγότερο; -Η απάντηση που δεν περιμένεις! iStock

Καλώς ή κακώς, μεγαλώνοντας ακόμα και ο πρωινός καφές δεν έχει την ίδια επήρεια στο πρωινό ξύπνημα. Το ξυπνητήρι θα αλλάζει ωράριο και θα χτυπάει όλο και νωρίτερα, μειώνοντας σημαντικά τον ύπνο.

Βέβαια δεν αναιρείται το γεγονός ότι τόσο οι ρυθμοί της δουλειάς, όσο και οι υποχρεώσεις της οικογένειας ή άλλα άγχη της καθημερινότητας, μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο! Αν αναρωτιέσαι ποια είναι ηλικία που ο χρόνος ξεκούρασης θα μειωθεί, τότε ίσως να μην είναι και η αναμενόμενη. Μεταξύ 33 και 53 ετών σύμφωνα με ειδικούς -από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου-, είναι η απάντηση!

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/zise-kalytera/in-out/netflix-ianoyarios-2023-oles-oi-nees-kyklofories-se-tainies-seires-kai

Οι ερευνητές του University College London δημοσίευσαν στο nature communications, μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 730.187 συμμετέχοντες από 63 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σε αυτήν εστίασαν στο πως μεταβάλεται με βάση την ηλικία το μοτίβο του ύπνου, αλλά και τις διαφορές ανά γεωγραφική περιοχή.

Μάθε επίσης: Netflix: Αυτή είναι η ταινία που βρέθηκε στο No1 σε χρόνο ρεκόρ- Το trailer θα σε συνεπάρει!

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει τρεις διαφορετικές φάσεις διάρκειας ύπνου στο μήκος της ανθρώπινης ζωής και αυτό σύμφωνα με τον Δρ Hugo Spiers, καθηγητή του τμήματος ψυχολογίας, επιστημών λόγου και γλωσσολογίας.

Οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να παίξουν Sea Hero Quest. Πρόκειται για ένα παιχνίδι κινητών που σχεδιάστηκε για νεύρο-επιστημονικές μελέτες, ανοίγοντας το δρόμο στους ερευνητές για να μαζέψουν πληροφορίες και να κατανοήσουν την χωρική ικανότητα (χωρική αντίληψη, οπτική αναπαράσταση, προσανατολισμός στο χώρο) στα άτομα με τη νόσο Αλτσχάιμερ!

Στο παιχνίδι αυτό έχουν λάβει μέρος περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, βοηθώντας σημαντικά σε έρευνες όπως και αυτή. Συγχρόνως απαντήθηκαν και ερωτηματολόγια από τους συμμετέχοντες, σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου όσο και δημογραφικά στοιχεία τους.

Οι βιολογικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο:

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν περίπου 7 ώρες τη νύχτα -κατά μέσο όρο- σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα σύμφωνα με τους βιολογικούς παράγοντες (όπως το φύλο και η ηλικία):

  • Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κοιμόντουσαν 7,5 λεπτά περισσότερο από τους άνδρες.
  • Οι νέοι ενήλικες, τουλάχιστον 19 ετών κοιμόντουσαν περισσότερο, με τον χρόνο ύπνου να αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 33 ετών και μετά να μειώνεται.
  • Η διάρκεια του ύπνου άρχισε να αυξάνεται ξανά γύρω στην ηλικία των 53 ετών.
Εικόνα
ypnos

-Εδώ να τονιστεί ότι οι επιστήμονες δεν διερεύνησαν τα αίτια που υποθέτουν ότι η ενασχόληση με τη δουλειά ή τα παιδιά, πιθανώς εξηγεί το φαινόμενο αυτό.

Διάβασε ακόμα: Netflix Ιανουάριος 2023: Όλες οι νέες κυκλοφορίες σε ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ που θα μας καθηλώσουν

Οι γεωγραφικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο:

(Διαφορές παρατηρήθηκαν και μεταξύ των διαφόρων χωρών)

  • Όσοι ζούσαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Αλβανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Τσεχία κοιμόντουσαν 20-40 λεπτά επιπλέον κάθε βράδυ.
  • Κάτοικοι χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ινδονησία κατέγραψαν τον μεγαλύτερο χρόνο ξύπνιοι.
  • Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου κοιμόντουσαν ελαφρώς λιγότερο από τον μέσο όρο.
  • Ο χρόνος του ύπνου μειωνόταν όσο μίκραινε η απόσταση από τον ισημερινό.
Εικόνα
ypnos

Η χωρική ικανότητα των συμμετεχόντων δεν επηρεάστηκε από το χρόνο του νυχτερινού τους ύπνου, με μόνη εξαίρεση τις ηλικίες 54 έως 70 ετών, που φαίνεται να είχαν την καλύτερη απόδοση μετά από 7 ώρες ύπνου. Οι ερευνητές δίνουν μία εξήγηση πάνω σ’ αυτό λέγοντας ότι μπορεί να οφείλεται σε άλλες καταστάσεις υγείας στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο