ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ημέρα της Γυναίκας: Πότε πέφτει και τι ακριβώς γιορτάζουμε;

H γυναίκα έχει παγκόσμια ημέρα που γιορτάζει!
23.02.2022
2
'

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909.

Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από την Γερμανίδα σοσιαλίστρια Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς. Μπορεί να έκανε την αρχή της ως γιορτή στις 28 Φβρουαρίου όμως δεν καθιερώθηκε την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Εικόνα
women

 

Ενώ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες απλών καθημερινών γυναικών, που με το θάρρος την αποφασιστικότητα και την απίστευτη δύναμη ψυχής τους έγραψαν ιστορία και άλλαξαν τα δεδομένα.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ένα κίνημα ριζοσπαστικό, γεμάτο νέες ιδέες και φυσικά απαιτήσεις. 

«Ψωμί και τριαντάφυλλα» φώναζαν 15.000 γυναίκες που είχαν ξεχυθεί στους δρόμους, με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως στις μέρες μας η ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα αλλά και νόημα.  

Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου δεν λειτουργεί πλέον ως μια ημέρα που το θηλυκό γένος έκανε το πρώτο βήμα για να έρθει πιο κοντά στις έννοια της ισότητας και όχι της ομοιότητας! Έμφυλη βία, εξουσία και διακρίσεις μας περιβάλουν καθημερινά. Η γιορτή της γυναίκας στις 8 Μαρτίου ίσως ακόμη κα σήμερα να αποτελεί ένα έναυσμα για όλες μας για να μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας και το πόσο δυνατές είμαστε. 

Εικόνα
women

 

Μην την αντιμετωπίζεις λοιπόν ως μια κοινή μέρα, αγωνίζεσαι... για αυτό και γιορτάζεις! 

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Απίστευτα νούμερα για τις γυναίκες, που σίγουρα δεν ξέρεις

Αγαπημένο