ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

10 μικρές λέξεις από όλο τον κόσμο που σε φέρνουν πιο κοντά στην ψυχική ηρεμία

Οι μικρές λέξεις κρύβουν μεγάλη φιλοσοφία.
3
'
psixiki-iremia-evresi

Βαρέθηκες τις συνταγές ευτυχίας με τις οποίες διαρκώς σε βομβαδρίζουν βιβλία, άρθρα, post εκατοντάδων like και σύμβουλοι αυτοβελτίωσης. Το έχεις σκεφτεί εξάλλου ποτέ; Μήπως η ευτυχία είναι υπερτιμημένη ως στόχος και αξία; Μήπως αυτό που πραγματικά επιθυμείς μέσα σου είναι απλά να μπορείς  να απολαμβάνεις την ηρεμία σου; Μήπως αυτό τελικά είναι η μεγαλύτερη ευλογία; Είναι η ψυχική ηρεμία η νέα ευτυχία;

10 μικρές λέξεις με μεγάλη φιλοσοφία θα σε βοηθήσουν να βρεις την δική σου γαλήνη

Πολλά έχουν γραφτεί για την ευτυχία τα τελευταία χρόνια και πώς να την κατακτήσουμε. Η αλήθεια είναι όμως ότι όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επισημαίνουν πως το κυνήγι της ευτυχίας στην ουσία μας αγχώνει και μας κάνει τελικά δυστυχισμένους. Το ίδιο ισχύει και για το αίσθημα της χαράς. Δε χρειάζεται να το επιδιώκουμε συνέχεια και παντού. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να επιδιώκουμε, ιδιαίτερα αν ζούμε ένα γρήγορο και πιεστικό τρόπο ζωής, είναι η ηρεμία. 

Η οποία φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως ζητούμενο και αγαθό. 

Όλος ο πλανήτης φαίνεται μάλιστα ότι έχει συντονιστεί γύρω από αυτόν τον στόχο. Την κατάκτηση της ψυχικής ηρεμίας μέσα από μικρές λέξεις που αντιστοιχούν σε μεγάλες φιλοσοφίες. 

Και για του λόγου το αληθές σου παρουσιάζουμε δέκα από αυτές. 

Hygge

Μόλις πριν μερικά χρόνια η λέξη Hygge άρχισε να προβάλλεται στα M.M.E ως ένας νέος πιο εξελιγμένος τρόπος αναβάθμισης του χρόνου που περνάς στο σπίτι. Βασικός στόχος; Η ουσιαστική χαλάρωση και την επαναφόρτιση. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι μοιάζει με αυτό που παλαιότερα οι Αμερικανοί είχαν εισάγει ως cocooning. Το  Hygge όμως φαίνεται ότι εξελίχθηκε σε μια φιλοσοφία και στάση ζωής από την κρύα Δανία. Οι Δανοί δε σε προτρέπουν απλά να απολαύσεις τα κρύα απογεύματα του χειμώνα μπροστά στο τζάκι με την κουβερτούλα σου, διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο ή πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα. Το έψαξαν και έχουν να προτείνουν ένα σύστημα προτάσεων που περιλαμβάνει από τον κατάλληλο φωτισμό, την επιλογή διακόσμησης μέχρι τον τρόπο που μπορείς να σερβίρεις ένα γεύμα. Όλα αυτά παρουσιάζονται σαν μια μορφή τέχνης, που στόχο έχει να σε βοηθήσει να απολαύσεις την ατμόσφαιρα θαλπωρής του σπιτιού σου, κάτι που με τη σειρά του εντείνει την ψυχική σου ηρεμία. 

Lykke

To Lykke προέρχεται από τη δανέζικη λέξη Luu-kah που σημαίνει ευτυχία. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπόσχεται πρακτικούς τρόπους για την κατάκτησή της. Είναι μια πιο διευρυμένη έννοια του Hygge. Ή πιο σωστά η εξέλιξή του. Δίνει έμφαση στην ποιότητα των σχέσεων με προτάσεις, συμβουλές και συνήθειες που προέρχονται από τις πιο χώρες με του πιο ευτυχισμένους κατοίκους στο πλανήτη, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί μικρές οάσεις ήρεμης και χαλαρής ευεξίας στη ζωή του.  

galini-psixis-evresi

Fika

Στα Σουηδικά σημαίνει “διάλειμμα για καφέ και κέικ”. Στην πραγματικότητα όμως το Fika είναι κάτι  περισσότερο από αυτό. Αποτελεί στάση ζωής, αλληλένδετη με τη σουηδική κουλτούρα. Υπάρχει για να υπενθυμίζει καθημερινά σε εκείνους με τα φορτωμένα υποχρεώσεις ωράρια ότι χρειάζεται να βρουν χρόνο για να κάνουν ένα διάλειμμα, για έναν καφέ ή άλλο αγαπημένο ρόφημα συντροφιά με έναν φίλο ή συνάδελφο. Συμπεριλαμβάνεται, ωστόσο, πάντα και μια γευστική απόλαυση, καθώς θεωρείται ενισχυτικός παράγοντας ευεξίας και αποτελεί μέρος τoυ εθιμοτυπικού του Fika, που έχει , όμως, σαν βασικό στόχο την κοινωνική επαφή. Το Fika επομένως δε γίνεται να το κάνεις μόνος σου. Χρειάζεσαι και κάποιον άλλον. Οι Σουηδοί θεωρούν σημαντικό να μην παραμελούν την ανθρώπινη σύνδεση στην καθημερινότητά τους. Και η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι είναι ακριβώς αυτή η σύνδεση που ανανεώνει ψυχικά και εγκεφαλικά, ενισχύει τις σχέσεις και εντείνει το αίσθημα της ευεξίας και ηρεμίας.  

Lagom

Η λέξη είναι σουηδική και αντικατοπτρίζει στην σουηδική κουλτούρα την ισορροπία μεταξύ των απολαύσεων της ζωής και του μέτρου. Στην ουσία, σου θυμίζει ότι σε όλα πρέπει να βάζεις μέτρο ακόμα και στις απολαύσεις. Αρκετά δύσκολο στόχος για εκείνους που είναι από τη φύση τους ανήσυχοι και κυνηγούν μανιωδώς την επιτυχία και τις νέες συγκινήσεις. Το Lagom φυσικά θα σου θυμίσει ότι μέτρο επιβάλλεται να βάλεις και στο πόσο δουλεύεις, στη χρήση του κινητού ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ή ακόμα και στις εξόδους σου για διασκέδαση. Σου υπενθυμίζει να βάζεις παντού ως στόχο το μέτρο χωρίς να υπερβάλεις, επειδή η υπερβολή τελικά είναι αυτή που κουράζει, εξουθενώνει και απειλεί την ψυχική σου ηρεμία. 

Apprivoise

Είναι γαλλική λέξη, που στην κυριολεξία σημαίνει τιθασεύω ή εξημερώνω. Ως φιλοσοφία όμως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στιγμή που καταφέρνεις να συνδεθείς με κάποιον άγνωστο στη θάλασσα του πλήθους. Ο κάποιος αυτός μπορεί να είναι κάθε νέο πρόσωπο. Από τον συμφοιτητή σου, το νέο σου συνάδελφο ή το νέο σου αφεντικό. Η λέξη υπάρχει για να μας θυμίζει την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλουμε για να σπάσουμε τον πάγο και να συνδεθούμε καλύτερα με νέα πρόσωπα. Σε έναν κόσμο που έχει την τάση να χτίζει τοίχους αντί για γέφυρες αποτελεί ίσως το αντίδοτο στην αποξένωση.

Wu Wei

Είναι μια λέξη από την αρχαία Κίνα, που σου υπενθυμίζει το αναφαίρετο δικαίωμα  να παραμείνεις ακίνητος ή αδρανής ακόμα και σε στιγμές κρίσης ή απλά να αφήνεις κάποιες φορές τον εαυτό σου να ακολουθήσει το ρεύμα. Το τελευταίο αναφέρεται και στις Δυτικές κοινωνίες με τη φράση “go with the flow”. Στη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τη λέξη Wu Wei συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η καλύτερη κατανόηση της φύσης και των φαινομένων της. Θυμήσου ότι ακόμα κι ένας σεισμός ή η έκρηξη ενός ηφαιστείου αποτελούν μέρος του τρόπου που λειτουργεί η φύση, άρα κι ο κόσμος γύρω μας. Το Wu Wei sου υπενθυμίζει ότι μπορείς και επιτρέπεται να μείνεις ακίνητος για ένα διάστημα, προκειμένου να προετοιμάσεις καλύτερα τον εαυτό σου για δράση κι ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί τελικά να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από το να είσαι πάντα ετοιμοπόλεμος. 

psixiki-iremia-lexis

Ikigai

Είναι μια ιαπωνική λέξη, τυπική της ιαπωνική κουλτούρας. Ikigai αποτελεί για τους Ιάπωνες εκείνο το γλυκό σημείο όπου το πάθος σου συμβαδίζει με τον επαγγελματισμό, το ταλέντο ή τις ανώτερες δεξιότητές σου και σε κάνει να νιώθεις ευχαρίστηση. Αν το πάμε λίγο παραπέρα, μπορεί να είναι κάτι που κάνεις και που μπορεί να αποτελεί τον σκοπό στη ζωή σου και το λόγο της ύπαρξής σου. 

Στη Δύση θα βιαστούν κάποιοι να το ταυτίσουν με την επιτυχημένη καριέρα ή το πάθος για κάτι. Κι όμως, το Ikigai δεν είναι ακριβώς  αυτό. Το πάθος για τη δουλειά μας μπορεί γρήγορα κι εύκολα να μας εξουθενώσει. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Στο Ikigai τα ζητούμενα είναι δύο να κάνεις κάτι καλά και να σε γεμίζει ευχαρίστηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στη ζωή σου. Επειδή ουσιαστικά γεμίζει τις μπαταρίες σου και ποτέ δεν τις αδειάζει. Η ηρεμιστική δράση από τον συνδυασμό αυτών των δύο είναι δεδομένη.  

Φαίνεται μάλιστα ότι όσοι γνωρίζουν τι είναι αυτό που κάνουν καλά και τους κάνει να αισθάνονται ταυτόχρονα ωραία και καταφέρνουν να το απολαμβάνουν, συχνά πετυχαίνουν μεταξύ άλλο και μακροβιότητα. Να θυμάσαι ότι κάτι που κάνεις καλά και ταυτόχρονα σε ευχαριστεί πολύ δεν είναι μόνο κάτι που μπορεί να απολαύσεις περιστασιακά όπως το σκι στο βουνό. Μπορεί να είναι κάτι που εξασκείς καθημερινά και νιώθεις να σε γεμίζει όπως γονικός σου ρόλος ή η μαγειρική σου. 

Wabi Sabi

Άλλη μία λέξη από την Ιαπωνία που συνδέεται με μια στάση ζωής. Στην Ιαπωνία το wabi sabi σημαίνει αποδέχομαι την ατέλεια. Αυτό στη διευρυμένη του διάσταση μπορεί να αποτελεί στάση ζωής. Το να δεχτείς ότι τίποτα δεν είναι τέλειο ούτε ο εαυτός σου ούτε οι άλλοι ούτε ο κόσμος γύρω σου είναι μια απελευθέρωση που σε οδηγεί σε μεγάλη ηρεμία. Μία τέτοια θεώρηση σε βοηθάει μεταξύ άλλων να αποδεχτείς και την ομορφιά και γοητεία της κάθε ηλικίας, τα όποια ελαττώματά σου και τις όποιες ατέλειες στην εμφάνισή σου. Συνδέεται με έναν πιο χαλαρο τρόπο να αντιμετωπίζει κανείς το άγχος του γήρατος, που βασίζεται στην αυθεντικότητα και σέβεται τη φυσική βιολογική πορεία μας.  Αξίζει να τονιστεί ότι το Wabi Sabi δε δίνει υπέρμετρη αξία στη νεότητα και στις μεθόδους για την επιμήκυνσή της που δίνουν οι κοινωνίες της Δύσης. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια μορφή ανακουφιστικής και συμφιλιωτικής απελευθέρωσης. Δίνει όμως και αξία στην ομορφιά της ωριμότητας και στη σοφία που φέρνει ο χρόνος, που με τη σειρά τους οδηγούν στην ψυχική γαλήνη. 

Sisu

Mία λέξη που προέρχεται από την παγωμένη Φινλανδία. Μοιάζει με το ελληνικό μας “κουράγιο” όμως  περισσότερο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνδέεται με τη δύναμη του χαρακτήρα η οποία αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό των Φινλανδών. Οι Φιλανδοί εξάλλου φαίνεται ότι  είναι εξαιρετικά περήφανοι για αυτό. Για τη δύναμη των χαρακτήρα του-. Όπως ακριβώς εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για το φιλότιμό μας. Ως δύναμη χαρακτήρα ορίζουν την ανθεκτικότητα στο στόχο, τη γενναιότητα στις αποφάσεις, την αντοχή στις αντίξοες συνθήκες, την ψυχραιμία απέναντι στις ανατροπές. Διαχείριση άγχους το λένε αυτό οι ειδικοί, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψυχικά δυνατών.  

Ataraxia

Και τέλος, μια απόλυτα ελληνική λέξη σε παγκόσμια χρήση. Ταυτόσημη με την κατάσταση της απόλυτης ηρεμίας. Προέρχεται από τον φιλόσοφο Επίκουρο, ο οποίος επεσήμανε πρώτος ότι απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από την ανησυχία και τις περιττές επιθυμίες, προκειμένου να φτάσουμε σε ανεβασμένο επίπεδο ηρεμίας. Την αταραξία. Σύμφωνα με τον Επίκουρο, ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να στοχεύει περισσότερο στην απουσία του πόνου και λιγότερο στην αναζήτηση ευχαρίστησης. Το πρώτο είναι αυτό που πραγματικά διασφαλίζει την πολυπόθητη νοητική και ψυχική ηρεμία, ενώ το δεύτερο, παρόλο που εντείνει παροδικά την ευεξία, σε δεύτερο χρόνο συνήθως οξύνει το αίσθημα του ανικανοποίητου, της ανίας και του κενού. 

Στον σύγχρονο κόσμο μπορεί να αγγίξει κανείς τα επίπεδα της αταραξίας, ακόμα κι αν ζει σε έναν ανήσυχο κόσμο γύρω του. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό; Μέσα από την ουσιαστική σύνδεση με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής του, μέσα από την επικοινωνία με άτομα που εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτόν, φροντίζοντας τον εαυτό του και την υγεία του.

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η ικανότητα επαφής με τα συναισθήματά του, θετικά και αρνητικά, αναγνωρίζοντας ποια είναι αυτά που προκαλούν πόνο και ποια χαρά ή ευτυχία. Απλές αλλά σημαντικές συνειδητοποιήσεις είναι αυτές που μας ανεβάζουν σε ένα ανώτερο επίπεδο.


 

Αγαπημένο