ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι να προσέξεις όταν βάφεις τα νύχια μόνη σου για να τα διατηρήσεις υγιή

Κάθε πότε ενδείκνυται να αλλάζεις χρώμα, τι να προσέξεις όταν χρησιμοποιείς έντονα χρώματα και τι πρέπει να εμπεριέχει η κρέμα για τη σωστή ενυδάτωσή τους.
3
'
nails shutterstock

Μπορεί εσύ να δίνεις σημασία σε όλες τις νέες τάσεις που αφορούν το σχήμα των νυχιών κα το χρώμα των νυχιών, όμως, στην πραγματικότητα το πρώτο που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι οι κανόνες για τη σωστή περιποίηση τους. Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι αν φτιάχνεις τα νύχια μόνη σου είναι ότι μία δερματική μόλυνση, μια ονυχομυκητίαση ή ή είσφυση όνυχος, είναι. Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος  επισημαίνει τους πιο βασικούς κανόνες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν περιποιήσαι μόνη σου τα νύχια σου. 

Τι να προσέχεις στο κόψιμο

Για να αποφύγετε τις μολύνσεις, να μην κόβεις ούτε να ωθείς με δύναμη προς τα πίσω τα «πετσάκια», τα οποία βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν την περιοχή. Αν θέλεις να τα σπρώξεις προς τα πίσω, να το κάνεις απαλά και μόνο μετά το ντους. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από μύκητες και βακτήρια, αλλά και καταστροφής της ρίζας του νυχιού.

Είτε κόβεις, είτε λιμάρεις  τα νύχια σου, μην τα κονταίνεις πολύ. Φρόντισε επίσης να τους δίνεις τετραγωνισμένο σχήμα, χωρίς να στρογγυλεύεις τις άκρες τους πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο να εισχωρήσει το νύχι στο δέρμα. Αν χρησιμοποιείς λίμα, προτίμησε να την ωθείς πάντοτε προς την ίδια κατεύθυνση και όχι μπρος-πίσω και πάνω-κάτω. 

Αν διαπιστώσεις την ανάπτυξη ενός νυχιού μέσα στο δέρμα, μην προσπαθήσεις να το βγάλεις μόνη σου,  αλλά ν’  απευθυνθείς σε έναν δερματολόγο.

Διάβασε επίσης κι αυτό: Τι αποκαλύπτουν τα νύχια σου για την υγεία σου

Τι να προσέξεις στο βάψιμο

Μην αλλάζεις πολύ συχνά το χρώμα των νυχιών σου, γιατί το συχνό ξεβάψιμο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (π.χ. να τα κάνει εύθραυστα, να αλλάξει το χρώμα τους κ.λπ.). Ιδανικά δεν πρέπει να τα ξεβάφεις τα νύχια σου συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.

Αν θέλεις να βάψεις τα νύχια σου με φωτεινό κόκκινο ή πορτοκαλί βερνίκι, απέφυγε τον αποχρωματισμό τους βάζοντας μια έξτρα στοιβάδα βάσης.

Αν αλλάξει η χροιά των νυχιών σου (γίνουν δηλαδή κιτρινωπά) από το βερνίκι, να ξέρεις ότι θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες έως ότου ανακτήσουν το φυσικό τους χρώμα. Βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε στο μεσοδιάστημα το βερνίκι που προκάλεσε τον αποχρωματισμό.

Να είσαι προσεκτική με τα βερνίκια που περιέχουν συστατικά που δυναμώνουν τα νύχια. Τα συστατικά αυτά μπορεί να μειώσουν την ευκαμψία τους και να τα κάνουν να σπάνε πιο εύκολα.

Η σωστή κρέμα για τα νύχια σου

Να θυμάσαι  επίσης ότι τα νύχια χρειάζονται οπωσδήποτε ενυδάτωση μετά την αφαίρεση του βερνικιού, γιατί τα περισσότερα αφαιρετικά βερνικιών περιέχουν χημικές ουσίες που τα αφυδατώνουν.

Φρόντισε να βάζεις καθημερινά υδατική κρέμα στα νύχια και στα «πετσάκια».  Οι κρέμες που περιέχουν γαλακτικό οξύ, ουρία ή φωσφολιπίδια μπορεί να δυναμώσουν τα νύχια, εμποδίζοντάς τα έτσι να σπάνε με το παραμικρό.

Και κάτι ακόμα

Ποτέ μην δαγκώνεις τα νύχια, ούτε να τα τραβάς όταν σπάνε, γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες βακτηριακών και μυκητιασικών επιμολύνσεων.

Διάβασε κι αυτό: Nύχια COVID - τα σημάδια στα νύχια σου που μπορεί να αποκλύπτουν ότι έχεις νοσήσει. 

Αγαπημένο