ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Γιατί αγαπά τα επαγγέλματα γραφείου;

Πότε χρειάζεται να απευθυνθείς το συντομότερο δυνατό στον κατάλληλο γιατρό
08.03.2021
3
'
sindromo-karpiaiou-solina

Ξέρεις ότι αν κάνεις ένα επάγγελμα με μεγάλη χρήση καρπού και δακτύλων  ότι έχεις πιο αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσεις σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;  Αν μάλιστα τα συμπτώματα, όπως πόνος στα δάχτυλα ή πάνω από τον καρπό, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, τότε σίγουρα χρειάζεται να απευθυνθείς το συντομότερο δυνατό στον κατάλληλο γιατρό αφού το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν είναι κάτι που περνάει από μόνο του.

Θεοφάνης Μουντζούρης, Φυσικοθεραπευτής, Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι Αθηνών, Ενεργό Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, αναφέρει αναλυτικά τι πρέπει να προσέξεις.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση, στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει  μούδιασμα, πόνο και σε πιο προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι. Οι ενοχλήσεις αυτές αυξάνονται σε καθημερινές κινήσεις που αναπαράγουν τα συμπτώματα όπως το κράτημα ενός βιβλίου, η οδήγηση και κυρίως η δουλειά γραφείου που απαιτεί χρήση υπολογιστή και τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του οκταώρου.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα  

Ένα ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό και στα δάχτυλα που σταδιακά εξελίσσεται σε μούδιασμα που φτάνει στα τρία πρώτα δάχτυλα, κυρίως τον αντίχειρα και δείκτη και ποτέ στο μικρό δάχτυλο είναι τυπικό σύμπτωμα του συνδρόμου. Το μούδιασμα αρχικά είναι περιστασιακό και σε ορισμένες κινήσεις αλλά στη συνέχεια γίνεται μόνιμο. Επίσης το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να έχει πόνο στο χέρι, που επεκτείνεται στα δάκτυλα αλλά και πάνω από τον καρπό, καμιά φορά μέχρι και τον ώμο.  Τέλος, σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής παρατηρεί ότι αρχίζουν να του πέφτουν τα πράγματα, δεν μπορεί να κουμπώσει τα κουμπιά του κλπ  δηλαδή αδυναμία στις λεπτές κινήσεις. 

Ποιες καταστάσεις προκαλούν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

  • Tραυματισμός στον καρπό,  άμεσος σε  ατύχημα,  ήπιος και καθημερινός πχ σε εργαζόμενους μπροστά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν ποντίκι και πληκτρολόγιο.
  • Η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η θεραπεία με αντισυλληπτικά.
  • Άλλες παθήσεις πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ρευματική πολυμυαλγία. Ιδίως αν το σύνδρομο είναι και στα δύο χέρια, η πιθανότητα κάποιου τέτοιου νοσήματος είναι μεγάλη. 
  • Επίσης το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι 3 φορές συχνότερο στις γυναίκες. Επίσης, εμφανίζεται πιο συχνά σε συγγενείς ασθενών με το ίδιο σύνδρομο. 

sindromo-karpiaiou-solina-ti-na-kaneis

Η αντιμετώπιση

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται από το ιστορικό και την νευρολογική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το νευροφυσιολογικό έλεγχο.  Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με ξεκούραση, νάρθηκα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.  Αν η καθημερινή εργασία καταπονεί τον καρπό, καλό είναι να κάνει κανείς διαλείμματα για ξεκούραση. Ορισμένες φορές η εφαρμογή ψυχρού επιθέματος με μια παγοκύστη βοηθάει.  Ο νάρθηκας ακινητοποιεί τον καρπό, ιδίως το βράδυ, που τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά.  Τέλος χρησιμοποιούνται απλά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, όταν ο πόνος είναι έντονος. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται εγχύσεις κορτιζόνης τοπικά στην περιοχή. Αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μπορεί να χρειαστεί να γίνει νευροχειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του μέσου νεύρου  με τοπική αναισθησία. 

Που πρέπει να πας;

Ο γιατρός που πρέπει να επισκεφτείς είναι ο νευροχειρουργός. Κατά τη θεραπεία όμως θα χρειαστεί η συνεργασία ενός φυσικοθεραπευτή αφού η φυσικοθεραπεία βοηθάει τους ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποτρέψει ένα χειρουργείο. Ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι, μαλάξεις, κινησιομαλάξεις, διατάσεις, έλξεις,  και ασκήσεις είναι από τα βασικά στοιχεία της θεραπείας. Πρόσθετα ο κάθε φυσικοθεραπευτής ανάλογα τον εξοπλισμό του μπορεί να κάνει και χρήση laser υψηλής ισχύος, διαμαγνητικής αντλίας, θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων tecar, κρουστικά κύματα και κινητοποίηση μαλακών μορίων με την τεχνική ergon technique. 

Αγαπημένο