ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσο συχνά τελικά πρέπει να πηγαίνουμε στον γιατρό; Ειδικός απαντά

Η απάντηση σίγουρα δεν είναι αυτή που νόμιζες!
3
'
γιατρός επίσκεψη πόσο συχνά

Τα προβλήματα υγείας που χρειάζονται παρακολούθηση σίγουρα αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε και οι ενήλικες άνω των 65 ετών πηγαίνουν στο γιατρό περισσότερες από δύο φορές συχνότερα από τους ηλικίας 18 έως 44 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ποια είναι όμως η σωστή προσέγγιση και τελικά κάθε πότε είναι σωστό να πηγαίνουμε στον γιατρό; Ένας ειδικός απαντά σε ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματα.

Είναι πραγματικά απαραίτητο ένα ημερολόγιο γεμάτο ιατρικά ραντεβού;

''Υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το πόσο συχνά οι ενήλικες πρέπει να κάνουν checkup ή να βλέπουν τον γιατρό τους'', λέει ο Paul Takahashi, γιατρός στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Ο ίδιος, συνιστά στους ενήλικες που παίρνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις να βλέπουν τον γιατρό τους τουλάχιστον μία φορά ανά έτος ώστε να είναι σίγουροι ότι οι ασθένειες αντιμετωπίζονται σωστά, αλλά να μην αμελούν και τις κλασικές προληπτικές εξετάσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε, όπως οι μαστογραφίες και οι εξετάσεις σακχάρου στο αίμα. 

"Φροντίζουμε καλά το σπίτι και τα αυτοκίνητά μας. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι επίσης πολύ σημαντική", λέει ο Takahashi , οι ασθενείς του οποίου είναι κυρίως 65 ετών και άνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προγραμματίζεις πρόσθετα ραντεβού όταν αντιμετωπίζεις κάποια ασθένεια ή τραυματισμό - πολλοί ενήλικες βλέπουν επίσης ειδικούς για να τους βοηθήσουν στη διαχείριση πιο περίπλοκων καταστάσεων. Ωστόσο, η υπερβολή, ακόμα και στην  ιατρική περίθαλψη δεν εγγυάται καλύτερη υγεία.

''Σαφώς και η υπερβολή, ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, βλάπτει'', λέει ο Peter Abadir, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι συχνές επισκέψεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ''όπου επισκέπτονται πολλοί άρρωστοι ασθενείς'' θέτουν επίσης τον οποιονδήποτε σε ''υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσει κάτι'', όπως μια ασθένεια ή μια μόλυνση, λέει ο Abadir. Η συμβουλή του; ''Δεν χρειάζεται να πας σε έναν  γιατρό, εκτός κι αν εσύ νιώθεις την ανάγκη''.

Δες πώς μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο κάθε επίσκεψη που πραγματικά χρειάζεσαι εσύ ή η οικογένειά σου.

Να είσαι προετοιμασμένος

Η προετοιμασία είναι ένας τρόπος για να μειώσεις τον αριθμό των επισκέψεων που κάνεις στο γραφείο του γιατρού του. Σημείωσε όλες τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που θέλεις να συζητήσεις κατά την επίσκεψή σου για να βεβαιωθείς ότι δεν χρειάζεσαι επαναληπτικό ραντεβού για κάτι που ξέχασες. «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς και όχι μόνο», καθώς βοηθά τόσο τον ασθενή όσο και τον γιατρό, λέει ο Takahashi. Το να έχεις ένα άτομο μαζί σου, για να σε βοηθήσει να καταγράψεις και να θυμάσαι τις οδηγίες του γιατρού είναι μια άλλη συμβουλή που λέει ο Takahashi πως μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ηλικιωμένους, ειδικά εάν ο γιατρός κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές στα φάρμακα. «Είναι ωραίο να έχεις άλλο ένα άτομο μαζί σου, που να είναι εκεί για να σε υποστηρίζει και να θέτει ερωτήσεις», αναφέρει ο Takahashi.

Επανεξετάζοντας την παραδοσιακή επίσκεψη

Επιπλέον, σκέψου το ενδεχόμενο το check up σου να μην απαιτεί προσωπική επίσκεψη. Θα υπάρξει «τεράστια ανάπτυξη» στον τομέα της τηλεϊατρικής και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς αλληλεπιδρούν με τους γιατρούς τους, λέει ο Takahashi στο aarp.org. Πολλοί γιατροί δέχονται ερωτήσεις από ασθενείς σε websites ή μέσω email, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και πόρους.  Η «επίσκεψη» με βίντεο κλήση είναι μια επιλογή. Αυτά τα ραντεβού που μοιάζουν με βιντεοδιάσκεψη και επιτρέπουν στους ασθενείς και τους γιατρούς να συνδεθούν μέσω υπολογιστή ή smartphone. «Το παραδοσιακό ''Ελάτε στο γραφείο "μπορεί να είναι πολύ, πολύ διαφορετικό στο εγγύς μέλλον», καταλήγει ο Takahashi.

Αγαπημένο