ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στο στόμα σου

Τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα που δεν φαντάζεσαι ότι συνδέονται με τον καπνό.
3
'
smoke shutterstock

Έχεις σίγουρα ακούσει πολλά για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Κυρίως για ότι συνδέεται με διάφορους τύπου καρκίνου και με καρδιαγγειακά προβλήματα. Έχεις γνώση όμως για το τι προκαλεί στη στοματική κοιλότητα και γενικότερα στο στόμα σου ο καπνός.

Το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι ρυτίδες του καπνιστή. Σχηματίζονται γύρω από τα χείλη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα που προκαλεί το κάπνισμα στο στόμα σου.

Η Δρ. Στούφη, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας που συμμετείχε στην  Ημερίδα του Υπουργείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2021

αναφέρθηκε στις αθώες αλλά και στις επικίνδυνες βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στο στόμα.

Στις αθώες κατατάσσονται η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, μελάχρωση ούλων, ξηροστομία, λευκές γραμμώσεις, νικοτινική στοματίτις, κακοσμία, τριχωτή γλώσσα. Ενώ οι επικίνδυνες είναι λευκοπλακία και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Διάβασε επίσης: Ποιοι ξανάρχισαν το κάπνισμα λόγω πανδημίας. 

Γιατί να απευθυνθείς σε Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

Από την πλευρά του στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κύριος Λουκίδης, τόνισε την σημαντική προσφορά των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, που λειτουργούν σε επτά νοσοκομεία της χώρας, στην μείωση των καπνιστών. Μάλιστα πρόσθεσε πως τα ποσοστά επιτυχίας είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ποσοστό των καπνιστών που κόβουν το τσιγάρο στο τέλος της θεραπείας κυμαίνεται από 50 μέχρι 75% ενώ μετά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας το ποσοστό είναι 25 με 51%. Μην απελπίζεσαι επομένως αν το έκοψες και δεν τα κατάφερες. Συμβαίνει συχνά και σε πολλούς. Αν απευθυνθείς όμως σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος η πιθανότητα να τα καταφέρεις αυξάνεται σημαντικά.

Διάβασε κι αυτό: Κόψε το κάπνισμα σε 200 λεπτά. 

Αγαπημένο