Προσωπικός γιατρός: Πώς μπορείτε να τον αποκτήσετε, ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει και πότε τίθεται σε ισχύ;

2
'
Προσωπικός γιατρός_Νέα

Την ερχόμενη εβδομάδα, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους» και θεσμοθετείται ο προσωπικός γιατρός για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ.

Το επόμενο εξάμηνο, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν τον προσωπικό τους γιατρό. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι υπηρεσίες των προσωπικών ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ' οίκον και περιλαμβάνουν ενημέρωση του πολίτη για την πρόληψη, συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού γιατρού.

Ο προσωπικός γιατρός είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Ο πολίτης δηλαδή θα λαμβάνει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και φροντίδα από τον προσωπικό του γιατρό. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας. Ενώ, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός και μόνο γιατρού.

Εικόνα

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι γιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤοΜΥ, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες γιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Δύνανται ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τα παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι γιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες.

Εικόνα

Δείτε επίσης: Μεγάλη ανατροπή με τις διπλές μάσκες- Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης

«Ανοίγοντας το μέτρο σε όλους τους γιατρούς, λέμε στον πολίτη ότι, με ελευθερία επιλογής, θα σε παρακολουθεί ένας γιατρός, θα σου γράφει τις εξετάσεις, χωρίς καμία συμμετοχή του ασθενείς. Άρα ο πολίτης είναι δωρεάν γραμμένος στο γιατρό», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Έχουμε νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα, λόγω του ότι ο πολίτης δεν έχει πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κι αυτό τον στέλνει στο νοσοκομείο. Θέλουμε να έχει έναν πρώτο γιατρό που θα τον συμβουλεύει και θα τον κατευθύνει, χωρίς να τον αποκλείει από το νοσοκομείο», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας.

Ενώ, όσον αφορά στους γιατρούς, ανέφερε ότι: «προσπαθούμε να ανοίξουμε το σύστημα σε όλους τους γιατρούς. Οι γιατροί, πέρα από τους μισθούς τους, θα παίρνουν έξτρα χρήματα».

Σχετικά με τις ειδικότητες που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, σημείωσε πως: «ο προσωπικός είναι ο γενικός γιατρός και ο οικογενειακός ο παθολόγος», δίνεται ωστόσο μέσω του προγράμματος η «δυνατότητα στους χρόνια πάσχοντες να έχουν τον ειδικό γιατρό τους».

Επίσης, εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα δοθούν 250.000.000 ευρώ σε Κέντρα Υγείας, ώστε να αναβαθμιστούν, αλλά και να μπορεί ο πολίτης να κάνει δωρεάν τις εξετάσεις του.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο: 

 

//-->

Μάθετε ακόμη: Covid - 19: Πόσο εύκολα μπορούν να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι και ποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά;