ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί κάποιοι ζουν έως και επτά χρόνια περισσότερο; Το "μυστικό" της μακροζωίας

Νέα έρευνα σχετικά με τη μακροζωία αποκαλύπτει ποιος σημαντικός παράγοντας αυξάνει το μέσο όρο ζωής έως και επτά χρόνια!
18.07.2022
2
'
Γιατί κάποιοι ζουν έως και επτά χρόνια περισσότερο; Το "μυστικό" της μακροζωίας Μυστικό_Μακροζωίας

Ερευνητές στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Μελβούρνης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένας πολιτικός θα ζήσει, με βάση τα στοιχεία, έως και επτά χρόνια περισσότερο από ένα μέσο πολίτη.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο πλήθος μελετών που έχουν αναδείξει ότι οι οικονομικά ισχυρότεροι χαίρουν καλύτερης υγείας και ζουν συνεπώς και περισσότερο.

Όπως προκύπτει άλλωστε και από σχετική έρευνα, το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων των ΗΠΑ θα ζήσει κατά μέσο όρο 15 χρόνια περισσότερο από το φτωχό πληθυσμό.

Εικόνα
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Όσον αφορά συγκεκριμένα στους πολιτικούς, εξέτασαν δεδομένα 11 χωρών με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και περισσότερους από 57.000 πολιτικούς και ιστορικά στοιχεία που, σε κάποιες περιπτώσεις, έφταναν  έως και δύο αιώνες πίσω.

Στη συνέχεια, αντιστοίχισαν κάθε πολιτικό με τα στοιχεία θνητότητας του γενικού πληθυσμού σύμφωνα με τη χώρα, την ηλικία και το φύλο.

Δείτε επίσης: Η πείνα σου προκαλεί νεύρα; Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό και τι δείχνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ανάμεσα στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν παρόμοια για πολιτικούς και πολίτες. Από το δεύτερο μισό του 20ου αι. ωστόσο, τα ποσοστά διέφεραν αισθητά και παρατηρήθηκε μια ραγδαία αύξηση στη διάρκεια ζωής των πολιτικών σε σχέση με τη διάρκεια ζωής του γενικού πληθυσμού σε όλες τις χώρες μελέτης.

Εικόνα
ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Όπως φαίνεται και στο γράφημα παραπάνω, το προσδόκιμο ζωής μετά τα 45 για τους πολιτικούς των περισσότερων χωρών είναι περίπου 40 χρόνια και κατά μέσο όρο τρία έως επτά έτη παραπάνω από του πληθυσμού. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αι., τα υπολειπόμενα έτη ζωής αυξήθηκαν κατά 14,6 για τους πολιτικούς και 10,2 για του πολίτες.

Η οικονομική ευημερία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται στενά με τη μακροζωία. Οι καλύτερες συνθήκες ζωής αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο, κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι πως η ψαλίδα μεταξύ πλουσιότερου και φτωχότερου πληθυσμού άρχισε να ανοίγει τη δεκαετία του 1980, ενώ οι διαφορές στην υπολειπόμενη ζωή άρχισαν να οξύνονται από το 1940.

Για να μπορέσει κανείς να εξηγήσει αυτά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να μελετήσει τις αλλαγές που επήλθαν στο σύστημα υγείας εκείνες τις χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, το κάπνισμα στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν επιτρεπτό παντού και ήταν μια προσφιλή συνήθεια όλων των πολιτικών.

Μάθετε ακόμη: Οι 5 ασθένειες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Αγαπημένο