ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η πείνα σου προκαλεί νεύρα; Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό και τι δείχνουν οι έρευνες

Έχεις νεύρα; Μήπως πεινάς;
14.07.2022
1
'
Έχεις νεύρα; Πεινάς; Τι λένε οι ειδικοί για αυτό Νεύρα και πείνα

Πολλές φορές θεωρούμε πως τα νεύρα που δημιουργούνται όσο πεινάμε είναι στο μυαλό μας και δεν υφίσταται ο συνδυασμός εκνευρισμού και πείνας. Κι όμως είναι αληθινό, σύμφωνα με την επιστήμη, αφού η λαχτάρα μας για φαγητό μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας σε καθημερινό επίπεδο.

Κυρίως οι γυναίκες νιώθουν εκνευρισμό όταν έχει αδειάσει το στομάχι τους και αντιδρούν με έντονο τρόπο, ενώ μετά το φαγητό η διάθεση τους κάνει στροφή 180 μοιρών με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται από το καλό στο καλύτερο.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, το αίσθημα της πείνας μπορεί πραγματικά να μας γεμίσει με συναισθήματα θυμού, αυξάνοντας την ευερεθιστότητα. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι και η πρώτη που επιχειρεί να διερευνήσει αυτή τη συσχέτιση της πείνας με τον θυμό στην καθημερινή μας ζωή.

Με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Anglia Ruskin University (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Karl Landsteiner University of Health Sciences στην Αυστρία, διαπιστώθηκε επίσης ότι όταν είμαστε πεινασμένοι, μειώνονται και τα επίπεδα της ευχαρίστησης.

Εικόνα
hungry

Διάβασε ακόμη: Οι 4 τροφές που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο

Το πείραμα στο οποίο είναι βασισμένα τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αποτελούνταν από τις εμπειρίες των παικτών από ριάλιτι επιβίωσης. Επίσης η ερευνητική ομάδα μελέτησε 64 Ευρωπαίους ενήλικες, οι οποίοι κατέγραφαν τα επίπεδα της πείνας σε συνδυασμό με διάφορες μετρήσεις της συναισθηματικής τους ευημερίας για 21 ημέρες. Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για smartphones, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν αυτά τα στοιχεία πέντε φορές την ημέρα, επιτρέποντας τη συλλογή δεδομένων υπό κανονικές συνθήκες, όπως στο χώρο εργασίας τους και στο σπίτι.

Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα, οι επιδράσεις του αισθήματος της πείνας στα εκρηκτικά συναισθήματα, όπως του θυμού και της ευερεθιστότητας, αλλά και του αισθήματος της ευχαρίστησης ήταν καθοριστικές.

Ειδικότερα, η πείνα συσχετίστηκε με το 37% της διακύμανσης της ευερεθιστότητας, με το 34% της διακύμανσης του θυμού και με το 38% της διακύμανσης της ευχαρίστησης που κατέγραψαν οι συμμετέχοντες. 

Μάλιστα ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Viren Swami, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin αναφέρει πως: «Παρόλο που η μελέτη μας δεν παρουσιάζει τρόπους για τον μετριασμό των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από την πείνα, η έρευνα αποδεικνύει ότι η ικανότητα να ονομάζουμε ένα συναίσθημα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να το ρυθμίσουν, όπως για παράδειγμα αναγνωρίζοντας ότι νιώθουμε θυμωμένοι απλώς επειδή πεινάμε. Επομένως, η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του ότι είμαστε εκνευρισμένοι επειδή πεινάμε, θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η πείνα να οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές».

Εικόνα
hungry

 

Δες ακόμη: Οι τροφές με λίγες θερμίδες που σας χορταίνουν

Αγαπημένο