Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν πρώτοι; Τι λένε οι ειδικοί;

06.10.2022
2
'
Εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι σημαντικό να χορηγηθεί σωστά, ώστε να μας προφυλάξει έγκαιρα από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και να συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και υπεγράφει απο τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού κατά της γρίπης, θα πρέπει να εκτελείται 4-6 εβδομάδες πριν από το επιδημικό κύμα γρίπης στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρειΕπικαιροποιημένα εμβόλια: Ποιοι και πότε θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση

Εικόνα

 

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, τονίζει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  •  Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Εικόνα

1) Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

2) Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

3) Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

4) Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

5) Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

6) Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

7) Χρόνια νεφροπάθεια – Χρόνιες παθήσεις ήπατος

8) Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

9) Σύνδρομο Down

  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Άστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Εικόνα

Όσο αναφορά τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Το προσωπικό υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσει στους συναδέλφους, τους ασθενείς και την οικογένεια του».

Ο εμβολιαμός της γρίπης του προσωπικού υπηρεσιών υγείας, προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού, όπως τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, τα αλλεργικά άτομα ή αυτούς με χαμηλή ανοσιακή απόκριση.

Εικόνα

 

Ρίξε μια ματιάΣας περιτριγυρίζει γρίπη; Αυτά είναι τα πρώτα 5 συμπτώματα που θα εμφανιστούν