ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Σε ποια νησιά υπάρχει αύξηση κρουσμάτων

Ποιες περιοχές είναι στο πράσινο και ποιες στο κόκκινο.
2
'
νησιά κορονοϊός istock

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται. Σημαντικά μειώθηκε  ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας, κατά σχεδόν 40%. Οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας πρασίνισαν, με εξαίρεση τη Δυτική Αττική, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη Φλώρινα, όπου ακόμα έχουμε αρκετή διασπορά του ιού σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας Η μείωση αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 35 έτη.

Σε ποια νησιά υπάρχει αύξηση κρουσμάτων

Σε κάποιες περιοχές όμως, παρατηρούμε αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στη Σύρο και στη Σαντορίνη.

Πιθανότατα η μείωση αυτής της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές, σχετίζεται με την αυξημένη τους κινητικότητα ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Ταυτόχρονα όμως, σε κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα παραπάνω τονίζουν την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών, καθώς μέσα στο καλοκαίρι το ξέρουμε, το περιμένουμε, είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μας, που στη συνέχεια θα μεταδώσουν τη λοίμωξη στους γονείς τους και τους παππούδες τους.

Μείωση των διαγνωστικών τεστ

Την εβδομάδα που μας πέρασε μειώθηκε ο αριθμός των τεστ ανά ημέρα σε δομές υγείας στις 37.000 τεστ ανά μέρα. Ταυτόχρονα, βλέπουμε να μειώνεται ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας σε όλους τους ελέγχους που διενεργούνται, τόσο σε δομές υγείας με μοριακές τεχνικές, στους ελέγχους που διενεργούνται μέσω των κινητών ομάδων υγείας του ΕΟΔΥ, αλλά και στους ελέγχους που κάνουν μόνοι τους οι πολίτες μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ, των self-tests. Υπολογίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ένα στα τρία νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μέσω του self testing. Όλα αυτά τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα μειώνεται.

Σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κως, η Θήρα, η Πάρος και η Μύκονος, παρά το μικρό αριθμό των νέων κρουσμάτων βλέπουμε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Η Επιτροπή μας προτείνει εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις τουριστικές περιοχές, καθώς και των ελέγχων στους εργαζόμενους του χώρου του τουρισμού.

Συνεπώς, παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική, οι συχνές μικρές εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι η στενή συνεχής παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και η τήρηση των μέτρων από όλους μας είναι απαραίτητη.

Διάβασε ακόμα: Πόσους μήνες μετά πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει νοσήσει; 

Αγαπημένο