ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: “Καμπανάκι” για νέα έξαρση κρουσμάτων το φθινόπωρο

SOS εκπέμπουν 32 Ευρωπαίοι διακεκριμένοι επιστήμονες, για έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο ανάλογη με του 2020, μεταξύ των οποίων και 4 Έλληνες στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Σωτήρης Τσιόδρας.

13.08.2021
3
'
έξαρση κρουσμάτων istock

Εν μέσω του καλοκαιρινού καύσωνα και της χαλάρωσης των περιορισμών είναι εύκολο να δημιουργηθεί η εικόνα πως η πανδημία οδεύει προς το τέλος της. Η επιδημιολογική πραγματικότητα, ωστόσο, διαψεύδει κάθε ψευδαίσθηση. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ε.Ε. κατέγραψε εκθετική άνοδο μέσα στον Ιούλιο, ενώ η πτώση των κρουσμάτων στις αρχές του Αυγούστου είναι εμφανής αλλά όχι ικανοποιητική – στη χώρα μας, μάλιστα, καταγράφεται αισθητή άνοδος. Κατά τη διάρκεια ενός ακόμα κύματος COVID-19, κατευθυνόμενου από τη μετάλλαξη «Δέλτα», εύλογα πολλοί αναρωτιούνται τι τους επιφυλάσσει το πανδημικό μέλλον του φθινοπώρου και των επόμενων ετών.

Διάβασε ακόμα: Το καλό σενάριο που εκτιμά ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει το τέλος της πανδημίας.

Στο ερώτημα αυτό απαντά, με ενιαίο κείμενό της, ομάδα 32 διακεκριμένων επιστημόνων από 17 χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες: ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, η Ελενα Πιτέλου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και, τέλος, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο τόνος του κειμένου τους είναι ανησυχητικός: οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως δίχως μια ενιαία αποτελεσματική στρατηγική, η Ευρώπη κινδυνεύει να υπνοβατήσει σε νέα έξαρση, παρόμοια με του προηγούμενου φθινοπώρου.

Επαναφορά μέτρων

Οι ερευνητές προτείνουν στις ευρωπαϊκές χώρες να ενεργήσουν από κοινού για να διατηρήσουν χαμηλά τα επίπεδα του ιού, καθώς και να εξετάσουν τη λήψη εκ νέου ορισμένων περιοριστικών μέτρων ενόσω μεταβαίνουμε στους ψυχρότερους μήνες. Σύμφωνα με υπολογισμούς των ερευνητών, με βάση την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την προβλεπόμενη μελλοντική εμβολιαστική κάλυψη, μια πιθανή έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο ενδέχεται να κατακλύσει νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας με ασθενείς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και την Ελλάδα.

Διάβασε περισσότερα στο ant1news.gr

Αγαπημένο