ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Φακοί επαφής μηνιαίοι και όχι μόνο: Όλες οι λεπτομέρειες για τη σωστή τους χρήση

Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις όσα πρέπει για του φακούς επαφής;
2
'
fakoi-eapafis-miniaoi-info

Είναι αλήθεια. Οι φακοί επαφής μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη σε πολλές περιστάσεις ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αναβαθμίσουν την εμφάνισή σου αφού είναι βέβαιο ότι νιώθεις πολύ καλύτερα και άνετα όταν δεν χρειάζεται να φοράς γυαλιά. Παρόλα αυτά πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να εγκατέλειψες τους φακούς επαφής σου λόγω ενοχλήσεων που σου προκαλούν. Ή να σε δυσκολεύουν επειδή τους φοράς για να βλέπεις μακριά όμως σε δυσκολεύουν να δεις κοντά λόγω μιας πιθανής πρεσβυωπίας που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της. Ή σου προκαλούν ξηροφθαλμία λόγω εργασίας σε υπολογιστή ή λόγω ορμονικών διαταραχών. Όμως για μισό λεπτό είσαι σίγουρη ότι ξέρεις όσα πρέπει για του φακούς επαφής;

Μιας και πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, με τη συνεργασία της οφθαλμίατρου Δήμητρας Βουλστιάδου, στα αποκαλύπτουμε όλα!

Τι πρέπει να κάνεις για τους φακούς επαφής σου

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι πάντα απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα όταν φοράς φακούς επαφής. Εκείνος εκτός από τη μέτρηση που θα κάνει για να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, θα ελέγξει και την υγεία των ματιών σου. Επίσης θα διαγνώσει αν τα μάτια σου έχουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες ή προβλήματα τα οποία χρειάζεται να γνωρίζεις πριν επιλέξεις φακούς. Το check up των ματιών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε χρήστες φακών επαφής ετησίως.

fakoi-epafis-tips-kai-optometris

Η συμβουλή του οπτομέτρη είναι απαραίτητη

Το επόμενο που χρειάζεται να ξέρεις για τους φακούς επαφής είναι ότι θα πρέπει πάντα κατά την αγορά τους να συμβουλεύεσαι τον οπτομέτρη αφού έχεις επισκεφτεί τον οφθαλμίατρο προηγουμένως για τον καθιερωμένο οφθαλμολογικό έλεγχο και τη μέτρησή σου. Εκείνος ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες σου θα σε καθοδηγήσει στο σωστό είδος φακών καθώς υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη.

Αν ένα είδος φακών σου προκαλεί ενοχλήσεις δε σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για όλα τα είδη. Αν έχεις ενοχλήσεις θα πρέπει να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη μέχρι να βρεις αυτό που θα σου ταιριάξει. Επίσης μπορεί να πρέπει να αλλάξεις και τα υγρά των φακών.

Είναι σημαντικό να ενημερώσεις τον οπτικό για το οφθαλμολογικό σου ιστορικό αν έχεις κάποια πάθηση των ματιών. Για παράδειγμα για άτομα που πάσχουν από κερατνόκωνο (πάθηση του κερατοειδούς) συστήνονται φακοί επαφής που βελτιώνουν την όρασή τους.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

H εξέλιξη στους φακούς επαφής είναι τεράστια. Εκτός από το διάφορα είδη - σκληροί, μαλακοί, υδρογέλης, χρωματιστοί κλπ υπάρχουν και διαφορετικά είδη ανάλογα με τη συχνότητα αντικατάστασης (μηνιαίοι, εβδομαδιαίοι, ημερήσιοι κ.ά), καθώς και:

  • πολυεστιακοί φακοί,, αν έχεις διαθλαστικό σφάλμα για μακριά (π.χ.μυωπία,υπερμετρωπία,αστιγματισμό) και πρεσβυωπία μαζί θα πρέπει να γνωρίζεις ότι πλέον υπάρχουν πολυεστιακοί φακοί. Στο πρότυπο των πολυεστιακών γυαλιών οι φακοί αυτοί έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίζουν ικανοποιητική οπτική απόδοση σε μακρινές, ενδιάμεσες και κοντινές αποστάσεις.
  • φακοί επαφής με αντηλιακά φίλτρα που προστατεύουν τα μάτια σου από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε χρειάζεται να φοράς γυαλιά ηλίου όταν η ηλιοφάνεια είναι έντονη. Όμως σίγουρα εξασφαλίζουν κάποια προστασία σε σχέση με τους φακούς παλαιότερης γενιάς.
  • φακοί επαφής συνεχούς χρήσης με τους οποίους μπορείς και να κοιμηθείς. Φοριούνται όλη την ώρα ακόμα και στον ύπνο. Είναι κατασκευαμσμένοι από ειδικό υλικόο που επιτρέπει στο μάτι να αναπνέει. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείς τον οφθαλμίατρό σου σχετικά με τη χρήση και τις ενδείξεις τους, καθότι ενδείκνυνται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
  • φακοί που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους ως προστατευτικοί επίδεσμοι για τη μείωση του πόνου, ενυδάτωση του κερατοειδούς όταν έχει υποστεί βλάβη κ.ά. Χρησιμοποιούνται δηλαδή ως επίδεσμοι μετά από χειρουργική επέμβαση,μετά από επιφανειακό τραυματισμό του κερατοειδούς για την επίσπευση της διαδικασίας επούλωσής του κ.ά.

fakoi-epafis-parametroi

Άλλοι παράμετροι που δεν υποψιάζεσαι ότι παίζουν ρόλο

Φυσικά ξέρεις ότι πρέπει να τους βάζεις και βγάζεις πάντα με καθαρά χέρια. Κι οτι πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικά υγρά μετά από κάθε χρήση ακόμα κι αν πρόκειται να τους βγάλεις μόνο για λίγο. Αυτά είναι τα αυτονόητα. Τι άλλο χρειάζεται να προσέξεις όμως;

  • Τι φάρμακα παίρνεις

Πολλές φορές για μια δυσανεξία στους φακούς μπορεί να ευθύνονται φάρμακα που παίρνεις όπως αντισυλληπτικά, αντισταμινικά, αντιυπερτασικά και άλλα. Επίσης πιθανόν να σε ενοχλούν αν είσαι στη φάση της εμμηνόπαυσης λόγω της ξηροφθαλμίας που προκαλείται από τις ορμονικές διαταραχές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συζητήσεις τα συμπτώματα με τον γιατρό σου

  • Αν κάνεις κάποια θεραπεία για τα μάτια

Δεν θα πρέπει να φοράς τους φακούς κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε οφθαλμολογικής θεραπείας. Το ίδιο ισχύει αν έχεις κάποια αλλεργία ή αλλεργικά συμπτώματα. Για παράδειγμα αν έχεις αλλεργική ρινίτιδα μπορεί εκείνη την περίοδο να νιώσεις ενοχλήσεις και στα μάτια σου όταν φοράς φακούς.

  • Η πετσέτα σου

Όταν πλένεις τα χέρια σου πριν χρησιμοποιήσεις τους φακούς θα πρέπει να αποφεύγεις να σκουπίζεις τα χέρια σε χνουδωτή πετσέτα γιατί μπορεί να μεταφερθούν ίνες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο μάτι.

  • Η συχνότητα αντικατάστασης

Όσο πιο σύντομη η αλλαγή των φακών επαφής τόσο το καλύτερο. Γενικά τα νέα δεδομένα που αφορούν τους φακούς επαφής αναφέρουν ότι δεν αυξάνουν το ποσοστό μολύνσεων όταν τηρούνται τα μέτρα σωστής υγιεινής παρά μόνο ελάχιστα. Γενικά όμως όσο πιο συχνή είναι η αντικατάστασή τους τόσο το καλύτερο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ημερήσιοι είναι καλύτεροι από τους εβδομαδιαίους, οι εβδομαδιαίοι καλύτεροι από τους δεκαπενθήμερους, οι δεκαπενθήμεροι καλύτεροι από τους μηνιαίους κ.ο.κ

 

Αγαπημένο