ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 ερωτήσεις στον ειδικό για τους πυκνούς μαστούς

Χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα.
4
'
piknoi-mastoi

Όπως οι μαστοί κάθε γυναίκας διαφέρουν πολύ εξωτερικά, έτσι διαφέρουν και εσωτερικά. Άλλοι είναι πολύ πυκνοί, άλλοι πολύ αραιοί κι άλλοι έχουν ενδιάμεση πυκνότητα. Γιατί όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια γυναίκα να γνωρίζει το είδος του μαστού της; Σε τι ακριβώς χρησιμεύει αυτή η πληροφορία;

Ο Γιάννης Φύσσας, μαστολόγος, διευθυντής στο κέντρο μαστού «Πρόληψις» και στην κλινική μαστού του Ιατρικού Π. Φαλήρου, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε να απαντήσει σε 5 καίριες ερωτήσεις για την πυκνότητα των μαστών, όρο που διαβάζουμε καθημερινά στις εξετάσεις του στήθους μας, δίνοντας έμφαση στις πληροφορίες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες να γνωρίζει κάθε γυναίκα.

Τι πρέπει να ξέρεις για τους πυκνούς μαστούς

Τι σημαίνει πυκνός μαστός; Φυσιολογικά, όλοι οι μαστοί είναι ένα μίγμα από μαστικό αδενικό ιστό, που είναι πυκνός από και λίπος που είναι αραιό. Η σχέση μεταξύ αυτών των δύο καθορίζει την πυκνότητα των μαστών. Όσο λιγότερο είναι το λίπος, τόσο πιο πολύς είναι ο αδένας και τόσο πιο πυκνοί οι μαστοί. Αντιστρόφως, όσο περισσότερο είναι το λίπος τόσο πιο αραιοί, πιο λιπώδεις είναι οι μαστοί.

Διάβασε επίσης: 4 βασικές απαντήσεις για τον πολύποδα ενδομητρίου

Οι πυκνοί μαστοί και οι λιπώδεις μαστοί είναι δύο αντίθετοι μεταξύ τους όροι, που τα τελευταία χρόνια αναφέρονται συχνά στις γνωματεύσεις των μαστογραφιών, χαρακτηρίζοντας την ακτινολογική αλλά και την πραγματική τους πυκνότητα.

piknoi-mastoi-giatros

Γιατί είναι σημαντικό να ξέρει μια γυναίκα αν έχει πυκνούς μαστούς;

Γιατί τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι η μεγάλη πυκνότητα των μαστών είναι παράγοντας αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου. Οι πολύ πυκνοί μαστοί έχουν τουλάχιστον τριπλάσια πιθανότητα να πάθουν καρκίνο σε σχέση με τους αραιούς μαστούς. Η πυκνότητα των μαστών δυσκολεύει τη σωστή διάγνωση, αυξάνοντας την πιθανότητα σφάλματος της μαστογραφίας. Η πιθανότητα να κρύβεται εντελώς ένας όγκος σε έναν πολύ πυκνό μαστό (και άρα να μην διαγνωστεί αν γίνει μόνο μαστογραφία) αγγίζει το 40 %. Αντίθετα στους αραιούς μαστούς το σφάλμα είναι μόνο 1-

2%. Δηλαδή ελάχιστο. Επομένως όταν μία γυναίκα έχει πολύ πυκνούς μαστούς θα χρειαστούν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για το διαγνωστικό της έλεγχο, αφού είναι σαν να ψάχνουμε για ένα δεντράκι μέσα σε έναν πυκνό δάσος. Αλλιώς θα ξεχωρίσει το δεντράκι μέσα σε ένα ξέφωτο.

Σε πόσες κατηγορίες χωρίζονται οι μαστοί ως προς την πυκνότητά τους;

Από μαστογραφική άποψη οι μαστοί χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.

  • Υπάρχουν οι πολύ αραιοί μαστοί (10% του πληθυσμού). Σημαίνει πολύ λίπος και λίγος μαστικός αδενικός ιστός, που μαστογραφικά αντιστοιχεί σε αραιούς ή «λιπώδεις» μαστούς.
  • Υπάρχουν οι πολύ πυκνοί μαστοί (10% του πληθυσμού) στους οποίους είναι πολύς ο αδενικός μαστικός ιστός και ελάχιστο το λίπος.
  • Τέλος υπάρχουν και δύο ενδιάμεσες κατηγορίες που η κάθε μία τους αντιστοιχεί στο 40% των περιπτώσεων. Περιλαμβάνουν όλες τις ενδιάμεσες μορφές, καθώς αυξάνεται η πυκνότητα του αδενικού ιστού εις βάρος του λίπους. Το 80% των γυναικών ανήκει στις δύο ενδιάμεσες κατηγορίες.

Διάβασε ακόμα: Ποιες γυναίκες θέλουν μικρότερο στήθος και γιατί 

Πώς θα μάθει μια γυναίκα σε ποια κατηγορία πυκνότητος ανήκουν οι μαστοί της;

Ο ακτινολόγος που γνωματεύει τη μαστογραφία αποφασίζει για την κατάταξη. Όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε μαστογραφία για πρώτη φορά στη ζωή της, τότε θα μάθει σε ποια κατηγορία πυκνότητας μαστών ανήκει. Με την πάροδο της ηλικίας οι μαστοί προοδευτικά αραιώνουν αλλά ποτέ δεν θα γίνει πολύ αραιός ένας πολύ πυκνός μαστός. Στους πολύ αραιούς και στους πολύ πυκνούς μαστούς η κατάταξη είναι εύκολη, ενώ στις ενδιάμεσες κατηγορίες είναι υποκειμενική και εξαρτάται από τον γνωματεύοντα ακτινολόγο.

piknoi-mastoi-eidikos

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα αν η μαστογραφία της γράφει πως έχει πυκνούς μαστούς;

Είναι κάτι με το οποίο γεννήθηκε και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το αλλάξει. Θα γνωρίζει ότι έχει μαστούς αυξημένου κινδύνου και δυσανάγνωστους με τη μαστογραφία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι επιμελής στον ετήσιο έλεγχό της, χωρίς να παραλείπει τη μαστογραφία της κι ας έχει μεγάλη πιθανότητα σφάλματος. Θα τη συμπληρώνει πάντοτε με κλινική εξέταση (ψηλάφηση) από τον ειδικό μαστολόγο ενός οργανωμένου κέντρου μαστού (όχι από τον μαιευτήρα γυναικολόγο) καθώς και με υπερηχογράφημα μαστών υψηλής ευκρίνειας από τον ειδικό ακτινολόγο. Όλα είναι καλύτερο να γίνονται την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο. Η τομοσύνθεση και η μαγνητική μαστογραφία είναι εξετάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά στην απεικόνιση των πυκνών μαστών μειώνοντας τη πιθανότητα να «ξεφύγει» κάτι στη διάγνωση.

Ανεξάρτητα πάντως από την πυκνότητα του στήθους σου, φρόντισε να κάνεις τον έλεγχο σου σε ένα ειδικό κέντρο μαστού. Εκεί θα σε εξετάζει μαστολόγος, θα κάνεις μια ψηφιακή μαστογραφία μετά τα 40 και θα συμπληρώνεις με υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας και όποια άλλη εξέταση μπορεί να χρειαστεί.

Διάβασε ακόμα: Τρισδιάστατη ψηφιακή τομοσύνθεση: Γιατί πρέπει να τη συμπεριλάβεις στο check up σου

Αγαπημένο