ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

4 βασικές απαντήσεις για τον πολύποδα ενδομητρίου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα.
07.08.2021
3
'
πολύποδας ενδομητρίου shutterstock

Η διάγνωσή του από τον γυναικολόγο πιθανόν να σε αγχώσει. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι  πρόκειται για ένα σύνηθες γυναικολογικό εύρημα, που απαιτεί μεν αντιμετώπιση αλλά είναι γενικά αθώος. Επειδή όμως σίγουρα αυτά δεν σου αρκούν ο Δημοσθένης Ιωάννου, μαιευτήρας – γυναικολόγος, χειρουργός, είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να απαντήσει στις πιο πιθανές σου ερωτήσεις για τον πολύποδα ενδομητρίου.

Πώς μπορείς να υποψιαστείς ότι έχεις πολύποδα μήτρας;

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να σε βάλουν σε υποψίες και για τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς άμεσα τον γυναικολόγο σου είναι η ασταθής, πιθανά μεγάλη σε ποσότητα ή παρατεταμένη σε διάρκεια έμμηνος ρύση καθώς και η ροή μικρής ποσότητας αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Επίσης το καφέ αίμα αποτελεί άλλη μία ένδειξη. Ένας πολύποδας μπορεί ακόμα να ευθύνεται και για υπογονιμότητα αλλά και εμφάνιση αιμορραγίας σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση.  

Πώς θα επιβεβαιώσεις ότι έχεις;

Εφόσον έχεις κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα θα πρέπει να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου και να μην περιμένεις να τον επισκεφτείς μόνο κατά την ετήσια προγραμματισμένη σου επίσκεψη. Στα πλαίσια της τυπικής γυναικολογικής εξέτασης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και κολπικό υπερηχογράφημα, ένας πολύποδας μπορεί να διαγνωστεί μπορεί όμως και όχι. Απαιτούνται επομένως πιο ειδικές εξετάσεις, για να γίνει η διάγνωσή του. Το διακολπικό υπερηχογράφημα, η διακολπική υδροϋπερηχογραφία και η υστεροσαλπιγγογραφία  μπορεί να τον εντοπίσουν. Την πιο καλή εικόνα όμως και ακριβή διάγνωση δίνει η υστεροσκόπηση, η οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προτιμάται.

Διάβασε επίσης: 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε κάτι «κακό»;

Η διαφορά του πολύποδα με άλλους καλοήθεις όγκους στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι ότι αν και πρόκειται για μια καλοήθη νεοπλασία του ενδομητρίου, θα πρέπει να αφαιρείται για να αποκλεισθεί η πιθανότητα κακοήθειας ή κακοήθους εξαλλαγής στο μέλλον. Επομένως ο πολύποδας που αρχίζει και αλλάζει μέγεθος δεν είναι κάτι που μπορείς να το έχεις και απλά να το παρακολουθείς. Ορίστε τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις:

-1 στις 10 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει πολύποδα σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως οι πιθανότητες αυξάνουν στην αναπαραγωγική ηλικία και στην προεμμηνόπαυση.

-Ένας πολύποδας μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά.

-Μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει περισσότερους από έναν πολύποδες είτε στον τράχηλο είτε στο ενδομήτριο.

-Όταν είναι πολύ μικροί, μπορεί να μη δώσουν καθόλου συμπτώματα και η διάγνωσή τους να γίνει τυχαία.

-Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε επανεμφάνιση των πολύποδων.

-Επίσης, πολύποδες μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στο παχύ έντερο, στις φωνητικές χορδές, στη μύτη, και στη χοληδόχο κύστη.

Πώς γίνεται η αφαίρεση;

Κατά κανόνα γίνεται με υστεροσκόπηση, η οποία χρησιμοποιείται και για διαγνωστικούς λόγους. Αν κατά τη διάρκειά της επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πολύποδα,  μπορεί να γίνει εκείνη την ώρα και η αφαίρεσή του καθώς και βιοψία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας. Ή μπορεί να έχει γίνει η διάγνωση του πολύποδα με ενδοκολπικό υπέρηχο και να προγραμματιστεί η υστεροσκόπηση σε δεύτερο χρόνο.

Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που κρατά περίπου 15 έως 30 λεπτά και δεν χρειάζεται ολική νάρκωση. Γίνεται δηλαδή με μέθη ή ελαφρά αναισθησία. Η γυναίκα μένει λίγες ώρες στο ιατρείο ή στην κλινική και μετά μπορεί να πάει στο σπίτι της την ίδια μέρα και να αναλάβει τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Να τον βγάλεις πριν μείνεις έγκυος

Αν σκοπεύεις να μείνεις έγκυος και έχεις πολύποδα, θα πρέπει να αφαιρεθεί πριν την προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Όχι μόνο γιατί μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, αλλά και γιατί αυξάνει την πιθανότητα για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεις για τη θεραπεία

Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι οι πολύποδες μπορεί να συνυπάρχουν με υπερπλασία ενδομητρίου, η οποία θεωρείται προκαρκινική βλάβη. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ο γυναικολόγος μπορεί μεταξύ άλλων να τοποθετήσει στο ενδομήτριο ένα μικρό σπιράλ το οποίο εκκρίνει τοπικά προγεστερόνη, που λειτουργεί σαν αντίδοτο, εξασφαλίζοντας σε σημαντικό βαθμό πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου.

Διάβασε ακόμα: Λύσε τις 10 βασικές απορίες σου για τα αντισυλληπτικά

 

Αγαπημένο